Blesk – Fanfán Tulipán

No ne? Že by nakonec někdo přece jen občas poslouchal hlas lidu? Náhražka už tady byla, ale Blesk v pátek 24. dubna 2009 za 49,- Kč přijde s originálem! Řekne-li se Fanfán Tulipán, vybaví se okamžitě i jméno Gérard Philipe. A naopak. Pokud je třeba z Knoflíkové války známá jedna věta, pak z tohoto filmu určitě každému utkvěl v paměti hrdinův výhled – Vidím soutěsku a dva kopce!

I přes mimořádné úspěchy v jiných filmech se stal Fanfán pro Philipa tím nejslavnějším. Stal se triumfem romantického hrdiny, jaký snad nebyl dodnes překonán, neboť Philipe jej ztělesnil s typicky francouzskou duchaplností a šarmem jen sobě vlastním.

 Francouzský film vypráví vtipnou satirickou formou o dobrodružstvích odvážného Fanfána Tulipána, který dá přednost nedobrovolnému vstupu do vojska před sňatkem s venkovskou dívkou a ochotně uvěří žertovné předpovědi verbířovy dcery Adeliny, že se ožení s dcerou krále.

Ve snaze po splnění této předpovědi se však dostane do konfliktu nejen s vojenskými zákony, ale i se samým králem Ludvíkem XV.

 

Skutečný seržant La Tulipe se proslavil v bitvě s Angličany u Fontenoy v roce 1745. Tulipán se pak stal hrdinou písniček, divadelních her, komických oper, připutoval v knižní podobě, a hlavně ve filmu. Ten byl inspirován lidovou písničkou o chrabrém zbojníkovi, který podlehl lehkomyslné předpovědi cikánské dívky, že se jeho ženou stane dcera francouzského krále.

Fanfán se tak stal hrdinou z lidového těsta a autoři navíc vtipně stihli i lehce satirickou formou odsoudit nesmyslnost válek vedených mocnými tohoto světa. Fanfán Tulipán se stal i vrcholem tvůrčí aktivity velice produktivního režiséra Christiana-Jacquea.

 Zadní strana

Žánr: Komedie / Dobrodružný

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1952

Délka: 96 minut

Původní název: Fanfan la Tulipe / Fan-Fan the Tulip / Soldier of Love

Světová premiéra: 21. března 1952 – Francie

Režie: Christian-Jaque

Scénář: René Fallet, Christian-Jaque, René Wheeler, Henri Jeanson

Produkce: Francis Cosne, Georges Dancigers, Alexandre Mnouchkine

Hudba: Maurice Thiriet, Georges Van Parys

Kamera: Christian Matras

Společnost: Amato Produzione / Filmsonor / Les Films Ariane

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Paris Studios Cinéma, Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Gérard Philipe (Fanfan La Tulipe-Fanfán Tulipán), Gina Lollobrigida (Adeline La Franchiseová), Marcel Herrand (Louis XV-Ludvík XV), Olivier Hussenot (Tranche-Montagne), Henri Rollan (maršál d’Estrée), Nerio Bernardi (La Franchise), Jean-Marc Tennberg (Lebel), Geneviève Page (markýza de Pompadour), Sylvie Pelayo (Henriette de France), Lolita De Silva (dvorní dáma), Irène Young (Marion), Georgette Anys (Madame Tranche-Montagneová), Hennery (Guillot), Lucien Callamand (maršál de Brandebourg), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný