Atypfilm – Knoflíková válka

 

Kdo by tu přeslavnou větu neznal a sám ji nepoužíval… Ale možná pro část populace bude objevem, odkud vlastně pochází – šance přesvědčit se by měla být ve středu 25. března 2009, jenže všichni víme, jak to s těmi termíny u Atypfilmu bývá. Na tento den je oznámeno vydání kultovního filmu Knoflíková válka za 49,- Kč. Většina válek trvá roky. Tahle by měla do oběda skončit… Francouzská dětská komedie o dvou znepřátelených klukovských partách, které si navzájem uřezávaly knoflíky. 

 

Hlavně si dávejte při koupi pozor na vzhled obálky, zda se jedná o verzi vydanou jako první, nebo tu další, opravenou – vysvětlení viz odkaz dále v textu!!! 

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. Děti ze znepřátelených vesniček si vytvořily svůj vlastní svět se svými pravidly. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje – knoflíky, šle a pásky – jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě.

Slavný dětský snímek měl neuvěřitelný komerční úspěch, bezpochyby i pro své vyznění – podobenství o předsudcích a nevraživosti ve zkostnatělém světě dospělých. Rytmus děje je rychlý, repliky jsou trefné a vůbec pojetí je zábavné, svěží a plné spontánnosti. Dětští herci podávají neuvěřitelně přirozené výkony.

Kupodivu našli se tací kritici, kteří snímku vyčítali jeho odpudivost a nemorálnost. Za tento svůj debut dostal režisér prestižní cenu Jeana Viga, ale stejně žádný francouzský distributor neměl odvahu se filmu ujmout a nakonec se ho ujali Američané. V televizi byl uveden až roku 1982, kdy už ho vidělo jen ve Francii 10 milionů lidí a ti se přece nemohou mýlit, pokud se jim takový obraz dětství líbí.

Uf, uf. Jedna aktualitka – kvalita filmu je bohužel něco zcela jiného, než provedení disku, na němž se film dostává k nám, divákům. A proto nezbývá než upozornit – čtěte zde.  

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1962

Délka: 90 minut

Původní název: La Guerre des boutons / War of the Buttons

Světová premiéra: 18. dubna 1962 – Francie

Režie: Yves Robert

Námět: Louis Pergaud (stejnojmenný román)

Scénář: Yves Robert, François Boyer

Produkce: Daniele Delorme, Léon Carré, Yves Robert

Hudba: José Berghmans

Kamera: André Bac

Společnost: Les Productions de la Guéville

Natáčeno: Saint Hilarion, Yvelines, Francie

Hrají: Jacques Dufilho (Aztékův otec), Yvette Etiévant (Lebracova matka), Michel Galabru (Bacailléův otec), Michele Méritz (Aztékova matka), Jean Richard (Lebracův otec), Pierre Tchernia (Bédouin), Pierre Trabaud (učitel), Claude Confortès (pošťák), Paul Crauchet (Touegueule), Henri Labussière (venkovan), Yves Peneau (prefekt), Robert Rollis (Migueův otec), Louisette Rousseau (Bacailléova matka), Christophe Bourseiller, Claude Bourseiller, Tsilla Chelton, François Boyer (kněz), Marie-Catherine Faburel (Marie-Tintin), Michel Isella (Aztéc), François Lartigue (velký Gibus), Martin Lartigue (malý Gibus), André Treton (Lebrac)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný