North Video – Profesionálové – DVD 1

Jeden z velmi mála akčních seriálů západní provenience, vysílaných v osmdesátých letech minulého století v naší televizi, si ve své době vysloužil velkou pozornost (zda právem či nikoliv, to nyní ponechme stranou) a tak pamětníci  i jeho obdivovatelé věděli, že je jenom otázkou času, kdy se i na DVD objeví Profesionálové. Bodie, Doyle a Cowley měli být opět zpátky, a to od soboty 2. května 2009. Ovšem realita je poněkud jiná a zatím nic… První disk nakonec vydalo North Video v pátek 15. května 2009.

Seriál Profesionálové (The Proffesionals) začala v roce 1977 natáčet společnost London kend Television jako konkurenční projekt úspěšného seriálu The Sweeney (byl u nás uveden pod názvom Inspektor Regan). Její vedení se začátkem roku rozhodlo, že potřebuje vytvořit divácky úspěšný seriál z policejního prostředí, který by se vyznačoval akčností, sympatickými titulními hrdiny a současně by do velké míry ukázal i realitu všedního dne a reagoval by na aktuální společenská témata. Svým charakterem i ztvárněním se Profesionálové skutečně strefili do doby, kdy vznikli. Televizní diváci si žádali víc akčnosti a nekonformnosti, ale současně i profesionality ochránců zákona. Zvyšující se násilí ve společnosti, nárůst terorizmu, šíření drog, korupce, brutalita – na to všechno musela reagovat i televize.

DVD obsahuje 3 díly:

1. Šílenec – 50:05 (Private Madness, Public Danger) – 30. prosince 1977

Nepijte vodu… Chemický expert Nesbitt je nevraživý a chce otrávit londýnskou zásobárnu vody. Najdou ho Bodie s Doylem dřív, než začnou umírat lidé?

2. Za vším hledej ženu – 50:35 (The Female Factor) – 6. ledna 1978

Co se poví v ložnici… Ruská KGB našla cestu do britské politiky, a to tím, že využije závislosti mladé dívky a ta ovlivní budoucnost předsedy vlády. Naštěstí jsou díky staré Doylově lásce na případ nasazeni chlapci z CI5.

3. Starého psa novým kouskům nenaučíš – 50:36 (Old Dog with New Tricks) – 13. ledna 1978

Vězně nepropustí bez vyvinutí pořádného tlaku… A bratr kriminálníka našel cestu, jak použít hodně velký tlak. Unesením ministra vnitra si zajistil vyjednávání a zastavit ho je na CI5 – což je úkol, který vyžaduje, aby se jeden ze členů týmu sám vydal do velkého nebezpečí.

 Zadní strana

Žánr: krimi, akční

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1977

Originální název: The Professionals

Režie: Charles Crichton, Tom Clegg, Ernest Day, Francis Megahy, Martin Campbell, Sidney Hayers, Peter Medak, David Wickes, Pat Jackson, Douglas Camfield

Námět: Brian Clemens

Scénář: Brian Clemens, Ranald Graham, Gerry O’Hara, Anthony Read, Roger Marshall, Christopher Wicking, Edmund Ward, Don Houghton, Dennis Spooner, Stephen Lister, Tony Barwick

Hrají: Lewis Collins, Martin Shaw, Gordon Jackson, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide, Patricia Quinn, Vicki Michelle, Nick Brimble, David Bradley

Údaje o DVD:

Délka: 152 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky (dabing Česká produkční 2000 pro CET 21)

Titulky: česky vypínatelné u českého zvuku, česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný remasterovaný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný