Blesk – Povídka o policajtovi

U Blesku už sice jeden titul máme, tak  se uvidí, s jaký deníkem bude film Povídka o policajtovi v sobotu 16. května 2009 distribuován. Cena je ale jasná, bude to 49,- Kč (jak taky dneska jinak). Inspektor se již delší dobu marně snaží chytit mnohonásobného loupežného vraha. Čím více šancí k jeho dopadení promarní, tím rychleji roste počet obětí… Jeden z nejlepších filmů s Alainem Delonem. Vyšlo jako příloha deníku Blesk.

Film natočený podle skutečné události vypráví o honbě nebezpečného zločince Emile Buissona. Je 3. září 1947. Roger Borniche pracuje u Surete, již delší dobu vykonává práci vrchního policejního inspektora, ale oficiální jmenování do této funkce, díky kterému by se konečně dočkal vyššího platu a mohl se oženit stále nepřichází… Patologickému zabijákovi Emilu Buissonovi, který proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, se podařilo uprchnout z vězeňské psychiatrické léčebny.

Zatímco Buisson si začíná vyřizovat účty a buduje novou síť spolupracovníků, Borniche si v policejním archivu vyzvedává jeho složku. Pátrání jde pomalu, past několikrát sklapne naprázdno, ale každý má nějaké slabé místo, každý někdy udělá chybu. Během tří let se Buisson dokázal skrývat před detektivem a opakovaně vraždil nejen jeho informátory. Než byl nakonec chycen, spáchl přes stovku loupeží a zabil třicet lidí…

Napínavé kriminální retro podle skutečných událostí zdobí i herecké výkony obou hlavních představitelů: Jeana Louise Trintignanta jako Buissona a Alaina Delona jako Borniche. S jeho autentickým výkonem byl prý mimořádně spokojen i autor literární předlohy, skutečný Roger Borniche.

Hodnoceno vesměs kladně:

Povedená detektivka, která diváka snadno pohltí a je korunována výborným a navíc i inteligentním závěrem, který se bezesporu řadí mezi ta nejlepší kriminální vyvrcholení vůbec. Stylová výprava, výborná hudba.

Ozvěny atmosféry noir detektivek s retro usazením do poválečné Paříže spolu s až archetypálně rozehranou dualitou dvou nesmiřitelných, ale přesto se navzájem respektujících a něčím si rezonujících ústředních postav… Delonův inspektor Borniche, tak znaven úmornou prací byrokrata a zjevně tíhnoucí spíše k pudové práci policisty v terénu (s historií válečného výsadkáře), je velmi úspornými hereckými prostředky (příznakový strnulý výraz obličeje s povislou cigaretou v koutku úst…) pojat jako ilustrace hlubší krize městsky pracujícího člověka – úředníka. Naopak Emile Buisson (vynikající Jean-Louis Trintignant) s absencí jakýchkoliv kulturních zábran žije život Raskolnikovsky svobodného nadčlověka, kteréhož nedostihuje jeho svědomí, nýbrž jen světská spravedlnost. Jeho absolutní moc nad životy druhých mu dává téměř rys osudovosti.

Žánr: Krimi / Thriller

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1975

Délka: 107 minut

Původní název: Flic Story / Cop Story

Světová premiéra: 1. října 1975 – Francie

Režie: Jacques Deray

Námět: Roger Borniche (autobiografie)

Scénář: Alphonse Boudard, Jacques Deray

Produkce: Alain Delon

Hudba: Claude Bolling

Kamera: Jean-Jacques Tarbes

Společnost: Adel Productions / Lira Films / Mondial Televisione Film

Hrají: Alain Delon (Roger Borniche), Jean-Louis Trintignant (Emile Buisson), Renato Salvatori (Mario Poncini), Claudine Auger (Catherine), Maurice Biraud (majitel hotelu Saint-Appoline), André Pousse (Jean-Baptiste Buisson), Mario David (Raymond Pelletier), Paul Crauchet (Paul Robier), Denis Manuel (inspektor Lucien Darros), Marco Perrin (Vieuchene), Henri Guybet (Hidoine), Maurice Barrier (Rene Bollec), Françoise Dorner (Suzanne Bollecová), William Sabatier (Ange), Adolfo Lastretti (Jeannot), Giampiero Albertini (Marcel), Frédérique Meininger (Mado), Catherine Lachens (Jenny), Lionel Vitrant (četník), Christine Boisson (Jocelyne), Rossana Di Lorenzo (Marie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný