North Video – Pomsta

North Video se zařazuje k těm, kdo v rámci zmatení nepřítele mění distribuční názvy vydávaných titulů. Ve středu 27. května 2009 se tak dočkáme filmu Pomsta, známého pod názvem Pohřeb, jen ta cena 49,- Kč je pořád stejná. A v názvech edic tohoto vydavatele jsem se nějak poslední dobou přestal orientovat. Nakonec tenhle titul vyšel v DVD edici Aha! 

 

 

Svět mafie ničí každého, kdo na okamžik zaváhá a chce jít jinou cestou. V působivém gangsterském dramatu zachycuje u nás dosud nepříliš známý režisér Abel Ferrara zvláštní psychologii italoamerické zločinecké rodiny.

 

Ke konci třicátých let dvacátého století se dva bratři – Ray Tempio a Chez Tempio – musí vyrovnat se smrtí jejich nejmladšího brata. Před pohřbem Johnnyho, který provokoval svým chováním a který tíhnul ke komunismu, chce nejstarší bratr Ray najít a potrestat vraha.

 

 

Proto společně se členy své mafie rozpoutá zběsilé pátrání po všech podezřelých. Jeho žena Jeanette ho však přemlouvá, aby této akce zanechal. Smrt bratra je ale vhodnou příležitostí, při níž může zlikvidovat mafiána Gaspareho, jemuž Johnny zjevně překážel – ačkoliv už ví, že vrahem byl bezvýznamný automechanik, mstící se za urážku. Ray zabije i automechanika.

 

 

Prostřední bratr Chez trpí vážnými osobními problémy, dělá peklo ze života nejen své ženě Kláře, ale i všem okolo. A ještě před obřadem duševně labilní Chez nečekaně zastřelí bratra i sám sebe. V domě smutku zůstávají nad mrtvými těly jen ženy…

 

Děj se odehrává ve druhé polovině třicátých let, v rozmezí necelých čtyřiadvaceti hodin. Je prokládán četnými retrospektivami, v nichž jsou zachyceny kořeny zla. Ve stylizované formě (projevující se například v dialozích postav) odvíjí Ferrara osobitou úvahu o zločinu a trestu. Věnuje se i problémům katolické víry, dobovým politickým otázkám (např. sepětí organizovaného zločinu s odbory) a všímá si hořkého údělu žen mafiánů. Dobře vystiženou dobovou atmosféru dotvářejí různé skladby a písně.

 

Snímek The Funeral režiséra Abela Ferray, jednoho z nejkontroverznějších tvůrců současnosti, nabízí pohled do umělecky zdánlivě prozkoumaného světa mafie. Na téma násilí, moci, korupce a tíživých vztahů uvnitř zločinecké komunity pohlíží z nečekaného úhlu. Není to film o kmotrech, jak jsme zvyklí, je podle režiséra o "dělnících" mafie.

 

 

Z diváckých postřehů:

 

Úvahy o mezích svobody lidského konání převedené na gangsterskou historku, v níž hrdina váhá, zda má pomstít smrt svého bratra a dál tak roztáčet kolotoč násilí. Účinné depresivum – doporučeno užít 1 x za život před jídlem či sebevraždou…

 

Text z obalu:

 

Úvahy o mezích lidské svobody v gangsterské historce, v níž hrdina (Christopher Walken) váhá, zda má pomstít smrt svého bratra a dál tak roztáčet kolotoč násilí.

 

Ray Tempio na pohřbu svého bratra přísahá pomstu jeho vrahovi a okamžitě rozpoutá zběsilé pátrání po všech podezřelých. Vypadá to, že za Johnovou smrtí stojí mafián Gaspare, jemuž Rayův mladší bratr zjevně překážel. Brzy však objeví skutečný motiv Johnovy smrti…

 

Snímek režiséra Abela Ferrary, jednoho z nejkontroverznějších tvůrců současnosti, nabízí pohled do filmařsky zdánlivě již zcela nezajímavého světa mafie. Na téma násilí, korupce a moci však pohlíží z neobvyklého úhlu.

 

"Není to film o kmotrech, jak jsme zvyklí, ale o dělnících mafie," říká o filmu sám režisér.

 

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 96 minut

Původní název: The Funeral

Světová premiéra: 1. listopadu 1996 – USA

Režie: Abel Ferrara

Scénář: Nicholas St. John

Produkce: Jay Cannold, Michael Chambers, Mary Kane, Patrick Panzarella, Randy Sabusawa, Annabella Sciorra, Russell Simmons, Margot Lulick

Hudba: Joe Delia

Kamera: Ken Kelsch

Společnost: C&P Productions / MDP Worldwide / October Films

Natáčeno: New York City, New York, USA

 

 

 

Hrají: Christopher Walken (Ray Tempio), Chris Penn (Chez Tempio), Annabella Sciorra (Jeanette), Isabella Rossellini (Clara Tempiová), Vincent Gallo (Johnny Tempio), Benicio Del Toro (Gaspare Spoglia), Gretchen Mol (Helen), John Ventimiglia (Sali), John Ventimiglia (Sali), Paul Hipp (Ghouly), Victor Argo (Julius), Gian DiDonna (Ray Tempio Senior), Dmitri Prachenko (Sentieri), Paul Perri (mladý Ray), Gregory Perrelli (mladý Chez), Joey Hannon (starší Chez), Robert Miano (Enrico), Frank John Hughes (Bacco), Andrew Fiscella (zabikál Witness), Anthony Alessandro (doktor), Robert W. Castle (kněz), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky on/off

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný