Aha! Palace Pictures – Kde je Fred?

V ediční řadě Palace Pictures, která nese jméno deníku Aha!, ale vydavatelem je Codi, je na čtvrtek 4. června 2009 chystán film Kde je Fred? za již před časem inovovanou cenu 49,- Kč. Ovšem informace o filmu se skrývají i pod českým názvem Kdo je Fred?

 

  

Fred chtěl jenom udělat dojem na syna své snoubenky a obstarat pro něj basketbalový míč podepsaný Mercuriem Müllerem, hvězdou klubu Alba Berlín. Mercurio však svůj rekordní míč vždycky háže na tribunu s tělesně postiženými. Fred se tedy rozhodne předstírat, s pomocí svého přítele Alexe, že je na vozíčku, čímž se absolutně změní jeho dosavadní život…

 

 

Sympatický Fred se rozhodne požádat svou zbožňovanou o ruku během jednoho z vyprodaných basketbalových zápasů. Dřív než Mara jeho nabídku přijme, chce se ujistit, že si Freda oblíbí i její rozmazlený syn Linus. Ten hbitě využije situace a projeví přání dostat k narozeninám basketbalový míč, podepsaný jeho oblíbeným hráčem Mercuriem Müllerem. A to je problém, protože podepsaný míč Mecurio pokaždé hodí na tribunu, vyhrazenou tělesně postiženým.

 

 

Fred je však pro lásku ochoten udělat cokoli, a tak se rozhodne s pomocí kolegy Alexe proniknout na tribunu v převleku za tělesně postiženého. Zpočátku jde vše hladce, a přestože se na tribuně střetne s Ronnym, dalším nadšeným fandou na invalidním vozíku, který je odhodlán míč získat, podaří se mu trofej pro Linuse chytit. Jeho radost však netrvá dlouho. Manažeři se totiž během následujících dnů chystají natočit propagační film, jehož hlavní postavou má být právě Fred.

 

 

A tak je nucen dál předstírat, že je upoután na invalidní vozík, což převrátí jeho život naruby. V práci to jde bez jeho dohledu od devíti k pěti, svou návštěvu ohlásí budoucí tchán a tchyně, na první pohled se zamiluje do mladé režisérky Denise, která má film natočit, a navíc se o něj Alex nemůže "starat", takže Fred skončí na pár dnů v pečovatelském domě. Tady navíc znovu narazí na Ronnyho, který nejenže touží po tom stát se mediální hvězdou týmu, ale navíc brzy odhalí pravdu o Fredově invaliditě. Situace se komplikuje i tím, že i Denise si Freda oblíbí a nečekaně se s ním sblíží. Fred tak má stále větší pochybnosti nejen o správnosti svého počínání, ale také o vztahu s Marou.

 

 

Dle velké části diváctva zcela nečekané překvapení, že u německé komedie se lze dokonce i zasmát:

 

Na německou komedii docela dobrý počin. Nenadchne, neurazí.

 

Je to pitomůstka s malým rozpočtem, romantická stránka je klišovitá a herecké výkony neaspirují na oscara, ale v komedii je nejdůležitější humor a tady se budete smát od začátku do konce, aniž byste se cítili trapně.

 

Vždy krásnou Alexandru Marii Laru ani nemá cenu zmiňovat, protože to každý čeká. Jedná se o velmi příjemné překvapení, u kterého jsem se skvěle pobavil.

 

 

Žánr: Komedie / Romantický / Sporotvní

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2006

Délka: 116 minut

Původní název: Wo ist Fred?

Světová premiéra: 16. listopadu 2006 – Německo

Režie: Anno Saul

Scénář: Ken Daurio, Cinco Paul, Bora Dagtekin, Ilja Haller, Sathyan Ramesh, Jane Ainscough

Produkce: Marion Dany, Matthias Emcke, Stefan Gärtner, Dietmar Güntsche, Eberhard Junkersdorf, Philip Voges

Hudba: Marcel Barsotti

Kamera: Peter Nix

Společnost: Bioskop Film / Hofmann & Voges Entertainment GmbH / Key Entertainment / Munich Animation Film / Neue Bioskop Film / Senator Film Produktion / Seven Pictures

Hrají: Til Schweiger (Fred), Alexandra Maria Lara (Denise), Jürgen Vogel (Alex), Anja Kling (Mara), Christoph Maria Herbst (Ronnie), Tanja Wenzel (Vicky), Ramon Julia König (Linus), Pasquale Aleardi (Benno Held), David Scheller (Zlatko), Adele Neuhauser (paní Hildegard), Fahri Ogün Yardim (Mehmet), Daniel Steiner (Christian), Erwin Aljukic (Niklas), Vanessa Petruo (Julia), Jessica McIntyre (Isabella), Eckhard Preuß (Stefan), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: trailer, nabízíme