Aha! – Arizonský sen

Zajímavou koncentraci známých jmen nabídne v pátek 12. června 2009 za 49,- Kč deník Aha! ve filmu Arizonský sen. Emir Kusturica, Goran Bregović, Iggy Pop, Johnny Deep, Faye Dunaway, Pavlína Pořízková… O tom se mu ani nesnilo…

 

  

Hrdina fantaskního příběhu, snílek Axel, si spokojeně žije v New Yorku a říká o sobě, že rozumí rybám. Živí se jako strážce ryb v zátoce. Navštíví ho bratranec Paul a pozve ho na strýcovu svatbu v rodné Arizoně. Axel pozvání odmítá, bratranec ho tedy spícího a opilého unáší. Poklidný život vezme po těžké kocovině za své. Začnou se dít neuvěřitelné věci. Mladíkovi totiž učarují dvě ženy, které „na tom byly stejně mizerně, tak jsem nevěděl, kterou mám zastřelit" – svérázná čtyřicátnice Ellaine a její podivínská dcera Grace.

 

 

Realistický film nás přesvědčuje o tom, že i nerealistické sny je možno plnit. Snímek je totiž především o snech hlavních hrdinů. Paul sní o tom, že se stane filmovou hvězdou. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky v absolutním tichu. Elaine se chce naučit létat. Leo by rád vyrovnal cadillacy až na Měsíc. Grace by chtěla zase zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval. Iracionální rovinu filmu, ve kterém vše létá (ryby, dokonce i sanitky mají svá křídla), podbarvuje balkánská hudba Gorana Bregoviće.

 

 

Ryze evropský tvůrce Emir Kusturica natočil jeden ze svých filmů na americké půdě. Arizona Dream vznikl v době jeho působení na Columbia University v New Yorku poté, co mu jeden ze studentů – David Atkins – přinesl scénář. „V jeho tónu bylo mnohé z toho, co mám rád – směs velmi směšného a velmi vážného," vysvětloval Kusturica. „Společně jsme vytvořili scénář z našich představ, založený zčásti na Atkinsových a zčásti na mých zkušenostech."

 

 

Emir Kusturica se ve svém jediném americkém filmu (jehož produkce byla ovšem francouzská) nevzdálil svému typickému magickému stylu, navíc do něj vložil množství odkazů pro milovníky filmových dějin a pohodovou náladu příznačnou pro kultovní nezávislé filmy. Dráždivá směs tragiky a směšnosti, spojení tradice amerického psychologického dramatu a exaltovaného lyrismu, nesnadná identifikace s hrdiny, jejich iracionální motivace a slovansky temná psychologie vedly u amerického publika spíše k chladné odezvě. S větším porozuměním bývá snímek Arizona Dream údajně přijímán ve východní Evropě. Film byl dokončen již v roce 1991, ale dva roky čekal na své uvedení.

 

 

Typicky americký dramatický vzorec Kusturica dekonstruuje, paroduje. Terén Ameriky se mu hodí ke groteskní prezentaci slovanské povahy a „smíchu skrze slzy". Tempo v amerických kulisách nečekané řídí vnitřní zmatek postav zmítaných „balkánskými" citovými poryvy a v Kusturicových filmech nikdy chybějící kapela – tentokrát mexická.

 

Snímek získal Zvláštní cenu poroty Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně.

 

 

A po výběru z oficiálních textů něco z diváckých názorů:

 

Supr divnej film. Jedna bizarnost a originalita střídá druhou. Sny máme každý, proč se nepodívat na film, kde se některé sny plní?

 

Film, který nemůžete přestat sledovat, protože, slovy jednoho kritika, nikdo z publika, a zřejmě ani na plátně netuší, co se stane v příštím okamžiku.

 

 

Žánr: Komedie / Drama / Fantasy / Romantický

Země původu: Francie / USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 142 minut

Původní název: Arizona Dream

Světová premiéra: 26. října 1992 – Itálie (MIFED)

Premiéra v kinech ČR: 19. ledna 2002

Režie: Emir Kusturica

Scénář: David Atkins, Emir Kusturica

Produkce: Richard Brick, Paul R. Gurian, Yves Marmion, Claudie Ossard

Hudba: Goran Bregović

Kamera: Vilko Filac

Společnost: Canal+ / Constellation / Hachette Première / Union Générale Cinématographique

Natáčeno: Douglas, Arizona, USA / New York City, New York, USA / White Mountain, Aljaška, USA

Hrají: Johnny Depp (Axel Blackmar), Jerry Lewis (Leo Sweetie), Faye Dunaway (Elaine Stalkerová), Lili Taylor (Grace Stalkerová), Vincent Gallo (Paul Leger), Paulina Porizkova (Millie), Michael J. Pollard (Fabian), Candyce Mason (Blanche), Alexia Rane (Angie), Polly Noonan (Betty), Ann Schulman (Carla), James R. Wilson (právník), Eric Polczwartek (muž s dveřmi), Kim Keo (mechanická panenka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný?