Eusebius – Otevřené moře

Právo a Eusebius v pátek 19. června 2009 za 49,- Kč obohatí nabídku filmem Otevřené moře. Zůstali sami v čelistech oceánu…

Susan a Daniel jsou dobře situovaný manželský pár. Jejich vztah je v poslední době vzhledem k pracovnímu nasazení napjatý. Slunná dovolená na Bahamách spojená s relaxačním potápěním vypadá jako vynikající nápad. Bez mobilů, bez počítačů, jen oni dva. Ovšem to vše jen do okamžiku, kdy se dvojice rozhodne zúčastnit turistického výletu ke korálovému atolu. Po půlhodince strávené obdivováním podmořských krás jen v lehlých potápěčských oblecích po vynoření na hladinu zjistí, že loď s ostatními turisty beze stopy zmizela. Manželé se na plných čtyřiadvacet hodin ocitají sami na volném moři, vystaveni všem představitelným útokům vodního světa, který dosud považovali jen za zajímavý objekt pozorování. K nejbližší pevnině je to patnáct mil a tak jim nezbývá než čekat, doufat a bojovat, aby se nestali součástí místního potravinového řetězce…

Scenárista a režisér Chris Kentis a producentka Laura Lau postavili příběh svého filmu na skutečných událostech a natočili nervydrásající thriller o manželské dvojici, která je omylem zanechána uprostřed oceánu. Film byl natáčen o víkendech a volných dnech a neobsahuje ani jeden laciný speciální efekt nebo počítačově generovanou scénu. Herci Blanchard Ryan a Daniel Travis museli strávit přes 120 hodin ve vodě, vzdáleni přes dvacet mil od nejbližšího břehu a obklopeni všemi druhy vodní fauny včetně skutečných žraloků, kteří filmu propůjčili mrazivou autenticitu.

A jako poměrně často ani tentokrát diváci nemají z filmu dojem, odpovídající oslavným oficiálním textům, i když se najdou i pozitivní reakce:

Kdyby se vystřihla první půlka a pár blbých scén a dialogů, byla by to skvělá čtyřicetiminutová ukázka, jak budovat hrůzu a napětí, protože např. scény s obrysy žraloků nebo s medúzami jsou opravdu působivé. Vzbuzují ve vás natolik mrazivý pocit, že už vodu možná nebudete chtít v životě vidět. Takhle je to ale jenom nudný film s dvěma nebo třemi vynikajícími scénami, což navíc potvrdí konec, který si každý domyslí ještě před začátkem filmu.

Otevřené moře se hodí maximálně na festival amatérských filmů. Nasadit film k běžné kinodistribuci je téměř provokace, která testuje schopnost diváka investovat do filmu, ve kterém se někdo hodinu plácá v moři. Něco tak nudného jsem už dlouho neviděl a nezachrání to ani trapně obnažená hlavní představitelka a jedna bouřka.

Žánr: Drama / Thriller / Horor

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 79 minut

Světová premiéra: 26. října 2003 – USA (Hamptons International Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 11. listopadu 2004

Původní název: Open Water

Režie: Chris Kentis

Scénář: Chris Kentis

Produkce: Estelle Lau, Laura Lau, Gary Lorenzo

Hudba: Graeme Revell

Kamera: Chris Kentis, Laura Lau

Společnost: Plunge Pictures LLC

Natáčeno: Bahamy, Panenské ostrovy

Hrají: Blanchard Ryan (Susan), Daniel Travis (Daniel), Saul Stein (Seth), Michael E. Williamson (Davis), Cristina Zenarro (Linda), John Charles (Junior), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 anglicky audiokomentář, 5.1 česky

Titulky: česky, anglicky,

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Film o filmu (24:11 anglicky s českými titulky), TV spoty a trailery (0:47 anglicky s českými titulky, 3:58 anglicky), Vyřazené scény (9:27 anglicky s českými titulky), Z natáčení (15:49 anglicky s českými titulky), Audiokomentář, Vychází na DVD (trailery: Resident Evil – Apokalypsa, Svět zítřka, Duše jako kaviár, Krvavé stopy)

Bonusy