Bontonfilm – Vetřelec

Bontonfilm jako závěr Oscarové edice II přichystal na úterý 1. března 2011 film, který zanechal nejen ve svém žánru nesmazatelnou stopu. S číslem 8 přichází Vetřelec za 99,- Kč. Ve vesmíru nikdo neuslyší tvůj křik…

Nerovný boj sedmičlenné posádky kosmické lodi s nezničitelnou vesmírnou příšerou v jednom z nejslavnějších sci-fi hororů všech dob.

Na tenhle film hned tak nezapomenu. Bratr ho tehdy za totality vyčenichal na plakátech v okresním městě – a pokud mě paměť nemýlí, byl jako nesoutěžní promítán v rámci MFF, tehdy snad dokonce společně s Tajemnou září nad Pacifikem. Dodnes mám schovaný lístek do karlovarského kina Čas, přerazítkovaný z obvyklých 4,- Kčs na tehdy neuvěřitelných 15 korun. A tak několik dní po obdržení zprávy, že jsem přijat na „hnojárnu", konkrétně 9. července 1982, jsme se zařadili mezi první, kteří tenhle budoucí kult viděli.

 

Když našel scénárista Dan O’Bannon s Ronem Shusettem v haldě nevyužitých motivů starý nedodělaný scénář nazvaný Memory, ani jeden z nich netušil, že tak učinili první krok ke vzniku jednoho z fenoménů fantastického filmu, neboť Alien, to už dnes není jen film o příšerce, to je fenomén.

 

Náklady původně nízkorozpočtového snímku se nakonec vyšplhaly do výše 20 000 000 $, film se však stal kasovním trhákem a zařadil se mezi nejúspěšnější filmy v historii žánru. A to i u nás, protože se jako jeden z mála SF hororů dostal přes bariéru ideologického "embarga" do naší distribuce. Film dodnes imponuje originální fantazií, detailně promyšlenou scénografií, perfektně zvládnutými efekty i zvukovou složkou, která umocňuje dojem rozlehlosti nitra lodi i nedozírného vesmíru kolem. Na rozdíl od většiny současných filmů, ve kterých se to jen hemží různými potvorami, které je vidět v celé jejich „kráse", Vetřelec staví atmosféru a napětí na strachu z neznáma. Slizkou potvoru s vysouvací tlamou během celého filmu skoro nespatříte. Proto i tolik let od svého vzniku dokáže Vetřelec vystrašit tak, že se vám nebude dobře usínat…

 

Vetřelec se stal prvním filmem jedné z nejpopulárnějších ság v historii science fiction. V první části kultovní sci-fi ságy se setkáváme se Sigourney Weaver v roli statečné ženy ocelových nervů Ripleyové, která jako jediná z posádky vesmírné lodi Nostromo zůstává naživu v souboji s hrůznou bytostí, jejíž zárodek se dostal na palubu z líhně na neznámé planetě.

Hrůza a děs začnou ve chvíli, kdy vesmírná dopravní loď Nostromo zachytí nouzový signál přicházející z pusté planety. Sedmičlenná posádka lodi, která míří z obchodních cest zpět na Zemi, je palubním počítačem předčasně probuzena z hibernačního spánku. Zanedlouho přistanou na pusté planetě jménem Acheron, odkud signál pochází, a objeví havarované mimozemské kosmické plavidlo, v němž najdou podivnou líheň se spoustou velkých vajec.

 

Při zkoumání jednoho z nich se náhle vylíhne zvláštní organismus, který zaútočí a přisaje se jednomu členovi posádky přes přilbu na obličej. Jakékoli pokusy zbavit se ho jsou marné, a tak se výprava, jež poruší bezpečnostní předpisy, vrací i se záhadným tvorem na palubu lodi. Po pokusu odstranit organismus z obličeje vytryskne z řezu jeho končetinou silná žíravina. Od dalších pokusů je proto upuštěno. Po čase organismus sám odumře, ale tím celé dobrodružství vlastně teprve začíná.

 

Organismus totiž přenesl do těla napadeného astronauta zárodek své daleko nebezpečnější formy. Při společné večeři se z rozervaného hrudníku postiženého muže vyklube mimozemský organismus a než se šokovaní lidé vzpamatují, zmizí monstrum v útrobách lodi.

Po čase se objeví jako dokonalý zabiják a začíná boj o přežití. Členové posádky jsou postupně jeden po druhém likvidováni a Ellen Ripleyová, která po smrti kapitána Dallase převezme velení lodi, zjistí, že celý komplot byl předem připraven a kryl jej vědecký důstojník Ash, ve skutečnosti android sloužící společnosti, které loď patří. Když se ji android pokusí umlčet, je zbylými členy posádky zničen. Ti se pak rozhodnou, že nechají Nostromo i s Vetřelcem explodovat, a sami opustí loď v záchranném modulu. To se ovšem snáze naplánuje, než provede…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Vysoko přes 80 procent: I když nic nevidíte, atmosféra se dá krájet a strach je přímo hmatatelný. Pro nás pamětníky film, který nestárne…  

A jak už na Dámě konstatoval Pavel M., disk skrývá velké a příjemné překvapení –  jde o speciální edici, obsahující jak původní filmovou verzi z roku 1979, tak digitálně upravený režisérský sestřih z roku 2003.

Žánr: Dobrodružný / Horor / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1979

Délka: 111 minut (režisérský sestřih 1:51:05)

Původní název: Alien

Světová premiéra: 25. května 1979 – USA

Kinopremiéra v ČR: 1. července 1982

Režie: Ridley Scott

Scénář: Dan O’Bannon, Ronald Shusett

Produkce: Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill, Ivor Powell, Ronald Shusett

Hudba: Jerry Goldsmith

Kamera: Derek Vanlint

Střih: David Crowther (director’s cut), Terry Rawlings, Peter Weatherley

Kostýmy: John Mollo

Výtvarný návrh: Hans Ruedi Giger

Společnost: Brandywine Productions / Twentieth Century-Fox Productions

Natáčeno: Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Bray Studios, Down Place, Oakley Green, Berkshire, Velká Británie

Hrají: Tom Skerritt (Dallas), Sigourney Weaver (Ellen Ripleyová), Veronica Cartwright (Lambertová), Harry Dean Stanton (Brett), John Hurt (Kane), Ian Holm (Ash), Yaphet Kotto (Parker), Bolaji Badejo (Vetřelec), Helen Horton (hlas matky)

Výběr verze

Údaje o DVD:

Kinoverze - Menu

Kinoverze - Kapitoly

Theatrical release:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 polsky, 2.0 maďarsky

Titulky: česky, anglicky, polsky, maďarsky, portugalsky, turecky, arabsky, hebrejsky 

 

Kinoverze - Nastavení 1. část

 

Kinoverze - Nastavení 2. část

 

Kinoverze - Nastavení 3. část 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: audiokomentář filmových tvůrců, THX Optimizer 

Bonus

Audiokomentář 

Režisérský sestřih - Menu

Režisérský sestřih - Výběr kapitol 

Director´s Cut:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky

Titulky: česky, anglicky, polsky, maďarsky, portugalsky, turecky, arabsky, hebrejsky 

 

Režisérský sestřih - Nastavení 1. část

 

Režisérský sestřih - Nastavení 2. část

 

Režisérský sestřih - Nastavení 3. část 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: úvod Ridleyho Scotta 0:58 anglicky (bez titulků), THX Optimizer  

Režisérský sestřih - Režisérův úvod

Nastavení THX