MediaWay – Bollywoodské trháky 1 – Chokher Bãli

Tak tohle tu ještě opravdu nebylo. Na stránkách sice inzerován prodej již od 24. července, ale ani v pondělí 27. července 2009 (kdy se očekával), nýbrž se skluzem až v sobotu 1. srpna 2009 se za 49,- Kč začala prvním kouskem kolekce vydavatelství Mediaway s názvem Bollywoodské trháky. Jako číslo jedna byl oznámen film Chokher Bãli. Jestlipak se při dnešní úspěšnosti prodejů dočkáme všech devíti plánovaných filmů (když první stále ještě nevyšel)? Takže i když jsou známy názvy všech dalších filmů, těžko je umístit v čase, když hned první film nedokázal dodržet oznámený termín…

  

Dobový film natočený podle stejnojmenné novely laureáta Nobelovy ceny Rabindranatha Tagore odehrávající se v Bengálsku 20. let. Snímek se odehrává v letech 1902 až 1905 a soustřeďuje se na postižení dobové atmosféry. Evropskému divákovi zjevně zůstanou mnohé věci utajeny, zcela jistě jej však osloví půvab poněkud tajemné hlavní hrdinky, jejíž přezdívka Písek v oku dala filmu název a již představuje indická hvězda první velikosti Aishwarya Rai.

 

Půvabná Binodini se stane vdovou poté, co její manžel zemře krátce po uzavření manželství. Vrátí se do své vesnice a zde stráví několik měsíců, dokud nepřijme pozvání bohaté paní Rajlakshmi (Rajakšmi) stát se její společnicí.

 

 

 

Odjíždí s ní do Kalkaty, kde se setkává s jejím synem Mahendrou, který se původně měl stát jejím mužem. Nyní je ale lehkomyslný mladík ženatý s Ashalatou (Ašalatou), naivní venkovskou dívkou. Ta se s vdovou brzy spřátelí, ale Mahindra začne podléhat silné sexuální přitažlivosti Binodini.

 

 

 

Do hry citů a vášní vstupuje ještě Mahendrův uvážlivý a politicky angažovaný druh z dětství i z lékařských studií Behari. Binodini se nechce smířit s vdovským údělem, znamenajícím trpký život v ústraní. Touží po svobodě podobně jako lidé z Bengálska touží po nezávislosti. Tím se rozpoutá divoký sled událostí, odhalujících nejnižší lidské pudy, které jsou často nejinspirativnější. Příběh se zabývá otázkami, jako je nedůvěra, cizoložství a lež.

 

Žánr: Drama

Země původu: Indie

Rok vzniku: 2003

Délka: dle zahraničních zdrojů 167 minut , dle obalu 125 minut

Původní název: Chokher Bãli / চোখের বালি / Sand of the Eye / Binodini

 

 

 

Světová premiéra: 9. srpna 2003 – Švýcarsko (Locarno Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 7. července 2004 (MFF Karlovy Vary)

Režie: Rituparno Ghosh

Námět: Rabindranath Tagore

 

 

 

Scénář: Rituparno Ghosh

Produkce: Shrikant Mohta, Mahendra Soni

Hudba: Debajyoti Mishra

Kamera: Aveek Mukhopadhyay

Společnost: Shree Venkatesh Films,

Natáčeno: Kalkata, Indie / Varanasi, Uttar Pradesh, Indie

 

 

 

Hrají: Aishwarya Rai – zpěv Sreela Majumdar (Binodini), Prasenjit Chatterjee (Mahendra), Raima Sen – zpěv Sudipta Chakraborty (Ashalata), Lily Chakravarty (Rajlakshmi, matkka Mahendry), Tota Roy Chowdhury (Behari), Sonali Chakrabarti, Sudeshna Roy, Mousumi Saha, Suchita Ray Chaudhury, Zarin Chowdhury, Abhishek Bose, a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 hindsky

Titulky: česky  

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (2,35:1)  

Bonus: žádný