Levné knihy – Sedmá pečeť

 

Již před poměrně dlouhou dobou se diskutovalo o tom, zda Levným knihám bude postačovat síť vlastních prodejen, nebo se budou snažit proniknout i na pulty trafik, kterých je přece jen víc. Jak totiž dozajista víte (i díky informacím, které přinášíme), Levné knihy dávno nejsou jen místem, kde se soustřeďují hromady neprodaných knih. Sortiment je daleko pestřejší a to i díky tomu, že v nabídce je velká řada titulů, vydávaných pod vlastní značkou. Před pár dny, konkrétně v sobotu 25. července 2009, se za 49,- Kč na pultech objevila klasická pošetka s filmem Sedmá pečeť. Nese značku vydavatele Levné knihy a je určena k šíření prostřednictvím PNS.

Obálka nese logo edice Filmová klasika. Těžko v tuto chvíli odhadovat, zda se jedná o ojedinělý počin,osamocenou vlaštovku, nebo začátek další pravidelné řady.

Alegorie na věčné téma života a smrti. Jedno z vrcholných děl světové filmové tvorby, jež vzniklo na motivy severských středověkých kostelních kreseb i osobních vzpomínek režiséra na jeho dětství. 

 

 

Rytíř Antonius Block se vrací z křížové výpravy zpět domů.Když se ráno modlí na mořském břehu, zjeví se mu Smrt. Block však ještě nechce zemřít a vymůže si jednu šachovou partii. Ve hře je jeho život. Cestou ke svémuhradu potká rodinu komediantů, která s ním pokračuje v cestě. Pokračuje i šachová partie. Procházejí pochmurným krajem, jenž je zachvácen morovou epidemií. Za úsvitu je partie dohrána. Smrt si odvádí Blocka, ten aleprodlužováním hry zachrání život komediantově ženě a jejich dítěti. 

 

 

Personifikovaná Smrt – tajuplná osoba s bílou nehybnou tvářív černé kápi, která se zjevuje středověkému rytíři Blockovi – patří k filmuSedmá pečeť neodmyslitelně jako klasický kinematografický emblém. Oproti jiným slavným filmovým fantómům, jako např. Cézarovi z Kabinetu dr. Caligariho, Upírovi Nosferatu nebo melancholickému smrtonoši z filmu Unavená smrt, je tento přízrak čímsi mírně "polidštěn". Tato Smrt má své drobné slabosti, ráda hraje šachy, pohrává si se svými oběťmi, zlomyslně se baví strachem, kterýu smrtelníků její příchod vzbuzuje. Své vyšší poslání však koná s neúprosnou důsledností.

 

 

Krátký odklad, který Smrt udělí rytíři na jeho přání,posloužil Bergmanovi k nastolení zásadní existenciální otázky po smyslu života. Na ni hledá odpověď Block ve chvíli, kdy selhává jeho víra v Boha, a proto seutkává se Smrtí v předem prohrané šachové partii. I když svůj život prohraje, vprodlouženém čase se mu dostane poznání o síle lidské lásky, s níž se setká vrodině potulného kejklíře Jofa. Mystická scenérie, která se na konci filmuvyjeví vizionářskému Jofovi, v níž "kmotra Smrt" vleče na horizontusoumračné krajiny průvod nebožtíků, je slavným bergmanovským záběrem. Tato podivuhodná vize se záhrobní komikou však nevzbuzuje u Jofa děs, ale osvobodivou úlevu… 

 

 

Žánr: Drama / Fantasy

Země původu: Švédsko

Rok vzniku: 1957

Délka: 93 minut

Původní název: Det Sjunde inseglet / The Seventh Seal

Světová premiéra: 16. února 1957 – Švédsko

Režie: Ingmar Bergman

Námět: Ingmar Bergman (hra "Trämålning")

Scénář: Ingmar Bergman

Produkce: Allan Ekelund

Hudba: Erik Nordgren

Kamera: Gunnar Fischer

Společnost: Svensk Filmindustri 

 

Natáčeno: Gustavsberg, Värmdö, Stockholms län, Švédsko / Hovs Hallar – Naturreservat, Skåne län, Švédsko/ Skevik, Värmdö, Stockholms län, Švédsko / Skytteholm, Solna, Stockholms län, Švédsko / Solna, Stockholms län, Švédsko / Svensk Filmindustri, Filmstaden, Råsunda, Stockholms län, Švédsko / Viby, Sigtuna, Stockholms län, Švédsko / Östanå, Österåker, Stockholms län, Švédsko

Hrají: Gunnar Björnstrand (Jöns), Bengt Ekerot (Smrt), Nils Poppe (Jof/Josef), Max von Sydow (Antonius Block), Bibi Andersson (Mia/Marie, Josefova žena), Inga Gill (Lisa, žena kováře), Maud Hansson (čarodějnice), Inga Landgré (Blockova žena), Gunnel Lindblom (dívka), Bertil Anderberg (Raval), Anders Ek (mnich), Åke Fridell (kovář Plog), Gunnar Olsson (Albertus Pictor, malíř v kostele), Erik Strandmark (Jonas Skat), a další

Výběr kapitol 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 (mono) švédsky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný 

Menu DVD