Levné knihy – Zločin a la Neapol

Tak uvidíme. Tuhle jsem uvažoval, jestli jde o osamocený výkřik nebo začátek pravidelnosti, a o chvíli později jsem na Zóně četl informaci, klonící se spíše ke druhé variantě. A protože se na Zóně vyskytují informace toho druhu, že jim lze věřit, dalo se předpokládat, že v sobotu 1. srpna 2009 najdeme opět za 49,- Kč na pultech další pošetku s logem Levných knih. Druhým titulem edice Filmová klasika by mohl být film Zločin a la Neapol, zatím ale zcela bez záruky… Sázka tentokrát opravdu nevyšla, zatím se na pultech žádný titul Levných knih neobjevil, budeme si muset počkat. Čekali jsme až do další soboty 8. srpna 2009, což by naznačovalo, že půjde o interval 14 dnů. Kdo si počká, ten se dočká.

  

Pouliční hráč na mandolínu Raffaele Capece má spatit dluh jako důsledek hráčské vášně svého otce. Hraje tedy serenády pod okny, avšak jednoho dne objeví mrtvolu. Aby se nezapletl se zákonem, podnikne pátrání na vlastní pěst.

 

Původní obal Levných knih

Stručný popis, stručné i dostupné komentáře. Namísto oficiálního žánrového řazení je v nich řeč spíše o krimikomedii, stojící na výkonu Marcella Mastroianniho a půvabu Ornelly Muti, která (nejen) v 70. letech na plátně zářila.

 

Zahraniční vadání

A po vydání můžeme přidat i informace z obalu:

Hvězdně obsazený příběh muzikanta, který hrál serenádu na příliš nebezpečném místě.

Zkušenému režisérovi Corbuccimu (mj. Tři tygři proti třem tygrům, Romulus a Remus nebo Sudá a lichá s Budem Spencerem a Terencem Hillem) se podařilo propojit černou komedii se spletitým kriminálním příběhem.

Mastroianni se v roli chromého profesora hry na mandolínu vinou zlomyslnosti osudu zaplete do záhadného případu vydírání a několika vražd, které jsou spojeny s osobou proslulého dirigenta a jejichž kořeny sahají k dávnému zločinu spáchanému za druhé světové války.

Atmosféru filmu rozhodujícím způsobem určuje specifické prostředí italské Neapole a jako v každé správné detektivce je zmatený mandolinista obklopen krásnými, ale nevyzpytatelnými ženami (Ornella Muti a Miss Etiopie Zeudi Araya), pomstychtivými vyděrači i mafiánskými zabijáky. Film patří mezi skvosty tradiční italské komedie, ale funguje i jako výborná detektivka.

Žánr: Mysteriozní

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1978

Délka: 112 minut

Původní název: Giallo napoletano

Režie: Sergio Corbucci

Scénář: Giuseppe Catalano, Sabatino Ciuffini, Elvio Porta

Produkce: Paolo Infascelli, Achille Manzotti

Hudba: Riz Ortolani

Kamera: Luigi Kuveiller

Společnost: Irrigazione Cinematografica

Natáčeno: Naples, Campania, Itálie

Hrají: Marcello Mastroianni (Raffaele Capece), Ornella Muti (Lucia Navarrová), Renato Pozzetto (policejní inspektor), Michel Piccoli (výpravčí Navarro), Zeudi Araya (Elizabeth),

Capucine (sestra Angela), Peppino De Filippo (Raffaelův otec), Elena Fiore (Filomena), Peppe Barra (Giardino), Ennio Antonelli, Armando Curcio, Nicola Di Gioia (prostituka), Salvatore Furnari, Franco Iavarone, Giovanni Imparato, Gennarino Palumbo, Franca Scagnetti, Carlo Taranto, Natale Tulli, a další

 

Zahraniční vydání

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný