Eusebius – Elita

Eusebius na pošetkách předchozích titulů na pátek 7. srpna 2009 slibuje za 49,- Kč film Elita, který doprovází reklamní slogan „Bill Gates nemá rád tento film – tento film nemá rád Billa Gatese". Pravda je nebezpečná…důvěra smrtící.

Geniální mladý programátor Milo Hoffman a jeho kolega a kamarád Teddy právě úspěšně ukončili studia na Stanfordské univerzitě. Oba dostanou lukrativní nabídku od charismatického milionáře Winstona na práci ve velké softwarové společnosti NURV z Portlandu.

 

 

 

Teddy odmítne, ale Milo s vidinou velikých peněz a na naléhání své přítelkyně – umělkyně Alice – prestižní místo přijímá. Je nadšený možností práce ve firmě ovlivňující podobu budoucnosti v oblasti komunikačních technologií.

 

Zpočátku všechno vypadá ideálně. Ambiciózní počítačový mág se dokonce stává oblíbencem šéfa společnosti – charismatického Garyho Winstona. Ale postupem času idealistický mladík Milo pochopí, že některé praktiky společnosti jsou vyloženě zločinné. Vůči konkurenci hraničí se zákonem i s pravidly lidské morálky…

 

Potvrdí mu to i přitažlivá kolegyně Lisa a tak se Milo rozhodne sám rozplést pavučinu machinací, kterými Winstonovi lidé potírají konkurenci. Je vůbec možné, aby pouhý programátor uspěl? Rychle pochopí, že v boji se všemocnou korporací má jen malou šanci na vítězství – a že mu v tomto boji půjde o život.

 

Film se údajně snaží být v IT oblasti aspoň trochu pravdivý, takže se hemží IP adresami, pojmy jako open-source či unix, nicméně po pár letech od natočení vzbuzuje úsměv řada věcí, které měly navodit pocit fantastické budoucnosti. Lidem od počítačů se prý líbí – protože se můžou zasmát.

 

Žánr: Thriller / Drama / Krimi / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 108 minut

Původní název: AntiTrust

 

 

 

Světová premiéra: 12. ledna 2001 – USA

Premiéra v kinech ČR: 13. června 2002

Režie: Peter Howitt

Scénář: Howard Franklin

Produkce: Keith Addis, Ashok Amritraj, Julia Chasman, C. O. Erickson, David Hoberman, David Nicksay, Nick Wechsler

 

 

 

Hudba: Don Davis

Kamera: John Bailey, Richard Walden

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Hyde Park Entertainment / Industry Entertainment / Epsilon Motion Pictures

Natáčeno: Burnaby, British Columbia, Kanada / North Vancouver, British Columbia, Kanada / Portland, Oregon, USA / Simon Fraser University, Burnaby, British Columbia, Kanada / University of British Columbia, Vancouver, British Columbia, Kanada / Vancouver, British Columbia, Kanada

 

 

 

Hrají: Ryan Phillippe (Milo Hoffman), Rachael Leigh Cook (Lisa Calighanová), Claire Forlani (Alice Poulsonová), Tim Robbins (Gary Winston), Douglas McFerran (Bob Shrot), Richard Roundtree (Lyle Barton), Tygh Runyan (Larry Banks), Yee Jee Tso (Teddy Chin), Nate Dushku (Brian Bissel), Ned Bellamy (Phil Grimes), Tyler Labine (Redmond Schmeichel), Scott Bellis (Randy Sheringham), David Lovgren (Danny Solskjaer), Zahf Hajee (Desi), Jonathon Young (Stinky), Rick Worthy (Shrotův asistent), Nathaniel DeVeaux (právník), Ian Robison (právník), Linda Ko (Garyho sekretářka), Ed Beechner (Ken Cosgrove), a další

 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: trailer, videoklip