FilmX – Paříž

V pravidelných odstupech nabídku na pultech obohacují i tituly se značkou FilmX. Ve čtvrtek 6. srpna 2009 by to pod patronací Reflexu měla být další dvojice. Prvním filmem je Paříž, cena obvyklá pro tuto edici je 99,- Kč.

Život jednoho Pařížana, profesionálního tanečníka Pierra, změní zjištění, že trpí těžkou srdeční chorobou a zachránit ho může jen transplantace. Hrozba smrti radikálně proměňuje jeho pohled na svět – především na lidi, které ve svém životě dosud jen sebestředně míjel… Úvahy o smrti se náhle setkávají s hodnotou života, života druhých a života samotného města nad Seinou.

Třeba Pierrova sestra Élise, sociální pracovnice pečující sama o své tři děti, bezstarostné sestry pracující v oblasti módy, bezdomovec, prodavači zeleniny, pekaři, vysokoškolský profesor, historik specializující se na Paříž, modelka, bezdomovec, či ilegální přistěhovalec z Kamerunu… Ti všichni jsou spjati s tímto místem. Ty všechny denně potkává. Nikdo z nich není výjimečný, každý však s nasazením prožívá svůj jedinečný život, plný naděje a touhy. Můžete si myslet, že jejich problémy jsou bezvýznamné, ale pro ně jsou těmi nejdůležitějšími na světě.

 

Jednotícím prvkem příběhové mozaiky skládané napříč rozmanitými osudy, povahami a sociálními třídami se stává solidarita, jež se rodí mimoděk, během náhodných setkání osamělých, uzavřených lidí. Mág evropského filmu opět přichází s jedinečným příběhem plným hereckých hvězd.

"Paříž vypadá na plánu metra jako síť křižovatek… Aby bylo možné udělat její portrét, musíte využít všechny směry, nestačí jedna linie," podotýká o svém novém díle úspěšný režisér Cédric Klapisch.

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2008

Délka: 130 minut

Původní název: Paris

Světová premiéra: 19. ledna 2008 – Francie (Festival International du Film de Comédie de L’Alpe d’Huez)

Premiéra v kinech ČR: 5. července 2008 (Karlovy Vary Film Festival)

Režie: Cédric Klapisch

Scénář: Cédric Klapisch

Produkce: Jean-David Lefebvre, Bruno Levy, Cédric Klapisch

Hudba: Robert ‚Chicken‘ Burke, Loïc Dury, Christophe Minck

Kamera: Christophe Beaucarne

Společnost: Ce Qui Me Meut Motion Pictures / Studio Canal / StudioCanal Image / France 2 Cinéma / Uni Etoile 4 / Canal+ / TPS Star

Natáčeno: Paříž, Francie

Hrají: Juliette Binoche (Élise), Romain Duris (Pierre), Fabrice Luchini (Roland Verneuil), Albert Dupontel (Jean), François Cluzet (Philippe Vereuil), Karin Viard (pekařka), Gilles Lellouche (Franky), Mélanie Laurent (Laetitia), Zinedine Soualem (Mourad), Julie Ferrier (Caroline), Olivia Bonamy (Diana), Maurice Bénichou, Annelise Hesme (Victorie), Audrey Marnay (Marjolaine), Xavier Robic (Arthur Delamare), Farida Khelfa (Farida), Suzanne Von Aichinger (Susy), Kingsley Kum Abang (Benoît), Judith El Zein (Mélanie Verneuil), a další

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: trailer