Amercom – Encyklopedie II. světové války 25 – Kursk

V pondělí 10. srpna 2009 vyšlo po dvoutýdenní pauze další pokračování dokumentárního seriálu vydavatelství Česká Media Amercom. Encyklopedie II. světové války 25 – Kursk je na stáncích k dostání za 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Vítězství ve vzduchu. Kapitoly Historie jsou nazvány – Noční operace do ledna 1944, Americké operace, Akce RAF do dne D, Další pokračování války radarů a technologií, Vítězství ve vzduchu. Sekce Militarie nabízí opět letadla 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi července a srpna 1942.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Operace "Mincemeat", Operace "Husky", Dobytí Sicilie.

Obsah DVD:

Bitva v Kurském oblouku byla jednou z rozhodujících událostí 2. světové války na východní frontě. Němci se v rámci operace Citadela chystali sevřít do kleští sovětské síly v tomto prostoru a zcela je zničit, největší tanková bitva historie však nakonec dopadla zcela jinak a znamenala konec německé strategické iniciativy na celé východní frontě. Přestože ztráty obou protivníků byly obrovské – a na straně Sovětského svazu dokonce mnohem větší než na straně Německa – rozdíl v průmyslovém potenciálu obou zemí způsobil, že pro Rudou armádu byla tato bitva vlastně poslední velkou obrannou operací. Po ní už následoval jen nekompromisní postup, který skončil až v Berlíně.

Žánr: Válečný / Dokument
Délka:
96:26 minut
Původní název:
Battlefield: Kursk

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky, DD 2.0 polsky
Titulky:
české, polské
Obraz:
černobílý i barevný 4:3

Bonus: žádný