North Video – Závislost

North Video by kromě běžícího seriálu mělo v pátek 14. srpna 2009 za 49,- Kč nabídnout i film Závislost. Studentka pokousaná upírem obětí závislosti na krvi aneb neobvyklý upírský horror, který nabízí víc než jen další z mnoha variací na známé téma. Krev – droga upírů! Stihnou vysát vaši krev, dříve než hrůzou ztuhne vám v žilách.

Hlavní postavou neobvyklého pohledu na téma filmového vampyrismu je Kathleen Conklin, zpočátku obyčejná studentka filozofie na univerzitě v New Yorku. Její život a pohled na svět se však dramatický změní jedné noci, kdy je napadena a zatažena do tmavé uličky, kde ji neznámá žena, upírka Casanova, kousne do hrdla, aby ukojila svou touhu po krvi.

 

Netrvá dlouho a Kathlen se sama promění v upírku závislou na lidské krvi. Její potřeba má všechny známky závislosti, podobné jakou získávají narkomani užívající tvrdé drogy a Kathlen jí nedokáže vzdorovat. Napadne několik svých přátel, spolužaček a dokonce i svého profesora, aby ukojila svou touhu a postupně se stává stále smělejší.

 

Začíná si vybírat své oběti v ulicích New Yorku, tady však narazí na muže, který si říká Peina. Měl být jednou z jejích obětí, ve skutečnosti je to však inteligentní a intelektuální upír, který rozhodl touhu po krvi ovládnout silou své vůle, a zastavit ji pomocí půstu a rozjímání. S jeho pomocí se zdá, že Kathleen znovu získá nad sebou a svou závislostí na krvi kontrolu. Podaří se jí dokončit diplomovou práci a s lehkou pomocí upírských přátel úspěšně promovat. Na oslavu svého studijního úspěchu uspořádá party, na kterou pozve nejen své školní přátele, ale členy své "nové rodiny".

 

Alternativní obal

Podle komentářů černobílý experimentální intelektuálský psycho pokus o srovnání života upírů s drogově závislými. Údajně možná zajímavé pro ty, kteří se zaobírali studiem filozofie, ale s jinými diváky film nejspíš komunikovat nebude.

Nebo ještě hůř – zkřížit upírskou historku s filozofickým slovníkem je sousto, které by asi udusilo každého – výsledkem je blábol s několika světlými okamžiky padajícími většinou na vrub Lili Taylor.

 

A ještě obal:

Studentka Kathleen je napadena upírem, a její život se dramaticky změní. Sama se promění v upírku závislou na lidské krvi a začíná si své oběti hledat v ulicích New Yorku.

 

Jednoho dne narazí na Peinu, který se měl stát její obětí, ale zjistí, že je to také upír, který se na rozdíl od ní rozhodl touhu po krvi silou vůle ovládnout. S jeho pomocí Kathleen postupně znovu získává kontrolu nad sebou, dokončí studia a na oslavu uspořádá party, kam pozve své spolužáky a také upíry – členy své "nové rodiny".

 

Černobílý, velice realisticky natočený thriller vykresluje šokující podobnost života upírů a narkomanů a klade otázku: je člověk natolik silný, aby se vzepřel zlu, které ho ovládá? 

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Horor

Země původu: USA / Argentina

Rok vzniku: 1995

Délka: 80 minut

Původní název: The Addiction

Světová premiéra: leden 1995 – USA (Sundance Film Festival)

Režie: Abel Ferrara

Scénář: Nicholas St. John

Produkce: Denis Hann, Preston L. Holmes, Margot Lulick, Russell Simmons, Fernando Sulichin

Hudba: Joe Delia

Kamera: Ken Kelsch

Společnost: Fast Films / Guild / October Films

Natáčeno: New York, USA

Hrají: Lili Taylor (Kathleen Conklinová), Christopher Walken (Peina), Annabella Sciorra (Casanova), Edie Falco (Jean), Paul Calderon (profesor), Fredro Starr (Black), Kathryn Erbe (studentka antropologie), Michael Imperioli (misionář), Jamal Simmons (Blackův kamarád), Michael A. Fella (polda), Louis Katz (doktor), Leroy Johnson (bezdomovec – oběť #1), Fred Williams (bezdomovec – oběť #2), Avron Coleman (hráč na cello), Lisa Casillo (Mary), Frank Aquilino (doručovatel), Nicholas De Cegli (Cabby), Jay Julien (Dean), Chuck Jeffreys (barman), Edward Conna (číšník), a další

 

Další zahraniční obal

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný