Eusebius – Iluzionista

Dnes vychází zvláštní film, který mě svého času zaujal netuctovým námětem, zajímavou zápletkou  a překvapivým vyústěním. Jde o film Iluzionista, který vznikl v americko české koprodukci. Kromě výše zmíněných atributů film navíc obsahuje i slušnou dávku tajemna a napětí a zajímavé vizuální efekty. I když je zde řada věcí spočítána na efekt, jde přesto o film, který vyčnívá z průměru a který můžu doporučit. Cena 49,- Kč.

Nadaný iluzionista Eisenheim (Edward Norton) ohromuje vídeňské publikum a o jeho výjimečnosti se dozvídá také princ Leopold (Rufus Sewell). Krutý následník trůnu se rozhodne navštívit Eisenheimovo vystoupení se svou krásnou snoubenkou Sofií (Jessica Biel). Ta si brzy uvědomuje, že zná mága z dětství.Téměř zapomenutý vztah znovu ožívá a tajní milenci se rozhodnou spolu uprchnout. Následujícího dne je však Sofie nalezena mrtvá. Zdrcený Eisenheim nedbá vyšetřujícího inspektora Uhla (Paul Giamatti) a bere spravedlnost do svých rukou. Musí dokázat Leopoldovu vinu na Sofiině smrti dříve, než bude sám zničen. Nikdo netuší, že se tajemný mág teprve chystá předvést největší iluzi své kariéry…

Postava Eisenheima byla inspirována kouzelníkem a jasnovidcem Erikem Jan Hanussenem, který byl známý ve Vídni začátkem 20. století a byl zavražděn nacisty v roce 1933. Stejně tak postava korunního prince Rudolfa je inspirována životem nebo spíš smrtí jediného syna Franze Jozefa.  Jessica Biel nahradila v hlavní ženské roli Liv Tyler, která z něj odstoupila těsně před začátkem natáčení.  Edward Norton dělal některé triky sám, po té prošel náročným školením u Jamese Freedmana, ten ho naučil klasické triky jako vytahování mincí za uchem. Náročnější triky nechal Norton ale na Freedmanovi, který mu dělal doublera rukou.  Trik s pomerančovníkem bylo známé kouzlo, které předváděl Robert Houdini.

Celkově jde o hodně pocitový film založený na atomsféře. Co kritika filmu vyčítá jsou nepříliš přesvědčivé  výkony herců, s výjimkou Edwarda Nortona (tohoto herce jsem si oblíbil již ve filmu Rabín, kněz a krásná blondýna, kde hrál postavu katolického kněze) a nadprůměrného Paula Giamettiho. Co může být zajímavé pro Američany jsou typicky evropské kulisy v nichž se příběh odvíjí – pro nás jako středoevropany jsou exteriéry také zajímavé – kdo by v těch zapadlých uličkách nepoznal Český Krumlov!

Země původu: USA, Česká republika
Rok vzniku: 2006
Originální název: The Illusionist
Žánr: Drama, Fantastický, Mysteriózní

Režie: Neil Burger
Hrají: Edward Norton, James Babson, Jessica Biel, Brian Caspe, Tom Fisher, Paul Giamatti, Rufus Sewell, Eddie Marsan, Jan Nemejovský, Petr Meissel, Jaroslav Vízner, Vladimír Kulhavý, Alfred Strejček, Aaron Johnson, Eva Kelemenová – Ziliziová

Námět: Neil Burger
Scénář: Steven Millhauser

{youtube}RkHQsQpr_e8{/youtube}