Filmag válka film 46. – Port Arthur

Filmag v úterý 18. listopadu 2008 v řadě Válka Film tentokrát změní dobu i národnost tvůrců filmu – sice jde o válku rusko-japonskou, ale v podání japonském. Port Arthur za obvyklých 45,- Kč. Válečný velkofilm, který vešel do dějin.

Krvavé obléhání strategického přístavu v Tichomoří posloužilo japonským tvůrcům k vytvoření velkolepého tříhodinového válečného eposu. Přístav Port Arthur byl v době rusko-japonské války hlavní ruskou námořní základnou na Dálném východě a stal se tak logicky jedním z válečných cílů japonského císařství.

 

Celá rozsáhlá operace začala 5. května 1904, kdy se japonská 2. armáda generála Ókua vylodila u Pi-c-wo. Po těžkých bojích přešli japonští vojáci k dlouhodobému obléhání Port Arthuru. Závěrečný drtivý úder uštědřili Japonci na začátku prosince a Rusové se z něj již nevzpamatovali. Výsledkem kruté války bylo obsazení námořní základny Japonskem a potopení téměř celé ruské Tichomořské flotily. A bohužel také bezmála 150 tisíc padlých na obou stranách.

 

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1980

Délka: 185 minut

Původní název:  二百三高地 / Nihjakusan kóči

Světová premiéra: 2. srpna 1980 – Japonsko

Režie: Toshio Masuda

Scénář: Kazuo Kasahara

Produkce: Kanji Amao, Kiyoshi Koda, Shigeru Okada, Tsuneo Sato

Hudba: Masashi Sada, Naozumi Yamamoto

Kamera: Masahiko Iimura

Společnost: Toei Tokyo

Hrají: Tatsuya Nakadai (generál Nogi), Teruhiko Aoi (Takeshi Koga), Toshirô Mifune (císař Meiji), Hisaya Morishige (Hirobumi Ito), Shigeru Kôyama (Aritomo Yamagata), Masako Natsume (Sachi Matsuo), Masayuki Yuhara (Kikumatsu Umetani), Kentaro Kaneko (Shigeru Amachi), Tetsuro Tamba (generál Kodama), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky napevno s japonským zvukem

Obraz: barevný 16:9

Bonus: uvádíme na DVD 

E-shop Řitka video s.r.o.