Blesk – Jak na věc

V úterý 25. srpna 2009 je pod taktovkou Blesku očekáván film Jak na věc za 49,- Kč. Duchaplná komedie o tom, jak osmatřicetileté dítě dospělo a dvanáctiletý člověk konečně může být dítětem. Další titul, který již byl ke koupi v ediční řadě FilmX.

Osmatřicetiletý Will je spokojený svobodný muž, londýnský playboy, který žije z tantiém za vánoční písničku, kterou v padesátých letech složil jeho otec. Celé dny nic nedělá, jen se suverénně tváří. Má luxusní byt, pracovat nemusí, a pokud jde o vztahy, odmítá nejen manželství, ale každý trvalý partnerský vztah a obzvláště pak takový, jehož součástí by byly děti. Plně mu vyhovují krátkodobé známosti bez závazků. Odmítne dokonce jít za kmotra dítěti svých přátel Johna a Christine, protože by to pro něj znamenalo vytvoření závazku.

 

Díky známosti se svobodnou matkou, která se s ním před časem rozešla kvůli svému dítěti bez velkých scén a komplikací, si Will uvědomí, že balit osamělé matky je výhodné, protože se s nimi bude moci snadněji rozejít. A tak si vymyslí dvouletého synka a začne chodit do Spolku osamělých rodičů, kde se seznámí s pohlednou Suzií. Ta však přivede na rande kromě svého malého dítěte také Marcuse, dvanáctiletého syna své nervově labilní kamarádky Fiony. Chlapec, který žije s matkou v malém bytě, má pocit, že jeho život za moc nestojí.

 

Mezi spolužáky nezapadl, kamarády nemá, ve škole musí snášet posměšky kvůli svému oblečení, účesu, zpívání a taky kvůli matce, poněkud svérázné, značně psychicky labilní hudební terapeutce. Posměšky však nejsou jedinou starostí, kterou s matkou má.

Právě ten víkend, kdy poslala syna se sousedkou, se pokusí o sebevraždu, a tak se Will proti své vůli ocitne v roli záchranáře a vzápětí i pěstouna. Po jejím návratu z nemocnice si Marcus uvědomí, že ji sám neuhlídá. Získá od Susie Willův telefon, zavolá mu a šikovně si vynutí pro sebe a matku pozvání na oběd. Will není příliš nadšen, ten "spratek" se na něj překvapivě upnul, Fiona se mu nelíbí a nechce se mu dělat Marcusova pomocníka v péči o jeho matku. Marcus mu navíc vyhrožuje, že prozradí Suzii, že Will žádné dítě nemá. Will se proti své vůli s Marcuesm a Fionou zaplétá stále víc, i když to ruší jeho nicnedělání. Jednoho dne, když Marcus míří k Willovi, sledují ho školní rváči, kteří po něm házejí bonbony. Will, který je svědkem jejich útoku, se rozhodne, že z Marcuse vychová nebojácného kluka. Pro začátek s ním dojde nakoupit cvičební nářadí, s jehož pomocí má získat dostatečnou fyzickou kondici.

 

Fiona zjistí, že Marcus po škole tajně navštěvuje Willa a je současně rozzlobená i zvědavá. Vyhledá spolu s Marcusem Willa, kterého najde v restauraci, jak obědvá s přítelkyní Christinou . Po prudké hádce, kterou sledují ostatní hosté, Fiona pochopí, že Will má na Marcusův život dobrý vliv a že s ním má také dobré úmysly. Marcus pozve Willa na božíhodový vánoční oběd… A tak je nucen místo obvyklého osamělého vánočního večera stráveného sledováním filmu strávit večer s Marcusem, Fionou, Marcusovým otcem, jeho novou přítelkyní a matkou, a také Suzií. Přes veškeré obavy se mu však nakonec večer líbí.

 

Na Silvestra potká Will Rachel a na první pohled se do ní zamiluje, ovšem beznadějně. Společně se potkají s Marcusem a Rachel se domnívá, že je to Willův skutečný syn. Will její domněnku nevyvrátí. Rachel je ostatně matkou dvanáctiletého syna a zdá se jí, že by jim to spolu mohlo jít dohromady. Will přesvědčí Marcuse, aby se dál vydával za jeho syna, protože nechce, aby se Rachel dozvěděla pravdu. Má totiž strach, že by ji ztratil. Po dnu, stráveném s Rachel a jejím synem Alim, Marcus přesvědčí Willa, aby Rachel přiznal, jak se věci opravdu mají. Will uzná, že Marcus má pravdu, ale když Rachel vše přizná, ta se rozzlobí a ztratí o něj zájem. Will je zhroucený a nyní si teprve uvědomuje, jak je jeho život vlastně prázdný.

 

Mezitím upadla Fiona znova do svých depresí. Marcus jde proto za Willem a žádá ho o pomoc, ale ten odmítá. Neví, co by ještě mohl udělat. Je příliš ponořen do svých osobních smutků, než aby mohl pomáhat někomu jinému. Brzy si ale uvědomí, že Marcus je vlastně jediná bytost, která pro něj něco znamená a že se tedy musí pokusit Fioně pomoci. Když Will vyhledá Fionu, zjistí, že Marcus hodlá vystoupit na školním koncertě, aby matku potěšil. Will si ovšem uvědomí, že Marcus se tak před ostatními dětmi jedině zesměšní, a tak spěchá do školy, aby ho zachránil. Ani to však neznamená, že by se chtěl vzdát své svobody. Jenže Marcus už navždy vstoupil do jeho života.

 

Jeden citát za všechny:

 

Film je opravdu milý, nevtíravý a také vtipný.

 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA / Francie / Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 97 minut

Původní název: About a Boy

Světová premiéra: 26. dubna 2002 – Velká Británie

Premiéra v kinech ČR: 1. srpna 2002

Režie: Chris Weitz, Paul Weitz

Námět: Nick Hornby (román)

Scénář: Peter Hedges, Chris Weitz, Paul Weitz

Produkce: Nicky Kentish Barnes, Tim Bevan, Liza Chasin, Robert De Niro, Brad Epstein, Eric Fellner, Lynn Harris, Debra Hayward, Nick Hornby, Hardy Justice, Jane Rosenthal

Hudba: Damon Gough (Badly Drawn Boy)

Kamera: Remi Adefarasin

Společnost: Universal Pictures / Studio Canal / Tribeca Productions / Working Title Films

Natáčeno: Londýn, Velká Británie

Hrají: Hugh Grant (Will Freeman), Nicholas Hoult (Marcus), Sharon Small (Christine), Toni Collette (Fiona), Rachel Weisz (Rachel), Nicholas Hutchonson (John), Ryan Speechley (Barney), Joseph Speechley (Barney), Natalia Tena (Ellie), Isabel Brook (Angie), Jonathan Franklin (Mark), John Kamal (Nicky), Victoria Smurfit (Suzie), Mark Drewry (Clive), Denise Stephenson (Lindsey), Augustus Prew (Ali), Alex Kew (Simon Cosgrove), a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: ? audiokomentář režisérů, upoutávka, film o filmu, vynechané scény, rozhovor s Badly Drawn Boy