North Video – Jak vykrást banku

North Video chystá film, který v naší distribuci nikdy nebyl uveden, ačkoli spoustu filmů s jeho hlavním představitelem může leckdo citovat zpaměti. Na stránkách je stále uveden jen původním názvem, bez náhledu obalu, bez data vydání, ale očekává se, že ve středu 5. srpna 2009 bude za 49,- Kč k dostání pod názvem Jak vykrást banku.

Louis de Funes jako Victor Garnier – obchodník a prodavač ve vlastní prodejně s loveckými potřebami, investuje celý rodinný majetek do akcií dolů v Africe, na doporučení svého bankéře. Když jsou africké doly zestátněny, přijde o všechny své vložené úspory. Jednoho dne se rozhodne, že si své vložené peníze vezme zpět. Jeho dům naštěstí sousedí s bankou a tak se s celou svojí rodinou (manželka, dcera, syn) začne postupně do banky přes svůj sklep prokopávat.

Jak v komentářích upozornil Arne Frain, k filmu byl vytvořen dabing imitátorem Faltusem ve snaze zachovat alespoň nějakou kontinuitu ve skvělém hlase Františka Filipovského.

Protože film dosud nebyl u nás uveden, dosavadní překlady názvu jsou různé – Zničte banku, Vylupme banku. Zvolený český distribuční název koliduje (jak je obvyklé) se zcela jiným filmem. A Jean Lefebvre údajně pouze v malé epizodní roli.

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1964

Délka: 85 minut

Původní název: Faites sauter la banque!

Světová premiéra: 25. února 1964 – Francie

Režie: Jean Girault

Scénář: Louis Sapin, Jean Girault, Jacques Vilfrid

Produkce: Raymond Danon

Hudba: Paul Mauriat

Kamera: André Germain

Společnost: Films Copernic

Pamec Cinematografica

Natáčeno: Studios de Boulogne-Billancourt/SFP – 2 rue de Silly, Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Louis de Funes (Victor Garnier), Yvonne Clech (Eliane Garnierová), Jean-Pierre Marielle (André Durand-Mareuil), Anne Doat (Isabelle Garnierová), Georges Wilson (policista), Jean Valmont (Philippe Brecy), Claude Piéplu (kněz), Georges Adet (Gerber), Florence Blot, Nicole Chollet, Alix Mahieux, Michel Dancourt (Casimir), André Badin, Guy Grosso, Yvonne Rozille, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 1,66:1 anamorf

Bonus: Z naší produkce (trailery: Smrt panen, Arizona Dream, Pevnost Saganne, Ponorka U-571, Muž, který plakal, Probuď se špione, Drsná magie, Rozhovory s mým zahradníkem, Ledová bouře)