Levné knihy – Jiří Barta: Krysař, Diskjockey, Zaniklý svět rukavic

Už kolikrát jsem si říkal, jak je možné, že ten přírodní úkaz naší animované tvorby dosud ušel pozornosti vydavatelů. Možná proto, že mu dnešní doba už tolik nepřeje. Nicméně s některými díly ohromoval celý svět. O kom že je řeč? Ten člověk se jmenuje Jiří Barta a před nedávnem o sobě dal po velmi dlouhé době vědět. Co je ale pro nás důležité – v katalogu Levných knih se právě objevilo DVD, obsahující trojici jeho filmů Krysař + Diskjockey + Zaniklý svět rukavic za 69,- Kč.

Krysař:

 

 

 

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá zpupné a hříšné město Hammeln. Jeden z nejnáročnějších snímků, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně a dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří právem mezi vrcholy české i světové animované tvorby.

53 minut.

 

 

Krysař je největším projektem v českém loutkovém filmu od Trnkova Snu noci svatojanské. Toto zcela výjimečné dílo vypráví středověkou legendu o Krysaři z Hammelnu, který zachránil bohaté, zkažené město, ale podveden zahubil potom jeho proradné obyvatele. Magická působivost snímku, jehož realizace trvala dva roky, tkvi především v Bártově osobitém, výrazně expresivním až naturalistickém výtvarném a režij-ním pojetí, i v maximálním využit‘ všech složek (animace, hudba 4) – Michael Kocáb je nejen autorem hudby, ale také umělé „řeči", jež individualizuje každou postavu. Loutky „dabovali" herci a hudebníci (0. Kaiser, J. Lábus, M. Pavlíček, V. Čok, aj.).

 

 

Diskjockey:

 

 

 

9 minut.

 

Zaniklý svět rukavic:

 

 

 

Na smetišti se mohou skrývat netušené poklady. Nic netušící bagrista tak nalezne ukrytou v zemi krabici s filmy, které vypovídají o záhadné civilizaci rukavic. Režisér dovedně – jednou láskyplně, jindy ironicky – napodobuje různé filmové styly i žánry, ať již se jedná o dojemné melodrama z němé éry, policejní drama, výstřední experiment, felliniovské ztřeštěnosti nebo třeba přílet mimozemšťanů.

17 minut.

 

 

Bonus – rozhovor s režisérem a výtvarníkem Jiřím Bartou.