Blesk – Junior

Úterní Blesk nám 27. srpna 2008 připomene období, kdy se nynější guvernér snažil přestat být pouhým akčním hrdinou a přehodil výhybku do komediálního žánru. Junior ho svedl na place pod vedením Ivana Reitmana opět s Danny De Vitem a my můžeme vlastnit tento film za 44,- Kč.

Pokud před nedávným časem zaměstnával sdělovací prostředky první těhotný „muž“, zde máme důkaz, že tak úplně první nebyl. Alex Hesse a Larry Arbogast pracují na vývoji nového léku, který by měl omezit nepřijetí embrya ženským tělem. Když je jejich výzkum uzavřen a pokusy na matkách zakázány, rozhodnou se pokračovat na vlastní pěst a testovat lék na samotném Hessovi. K experimentu si vědci „vypůjčí“ vajíčko z laboratoře kolegyně Diany Reddinové, jejíř kryogenní výzkum vystřídal jejich projekt.

Situace se jim však brzy vymkne z rukou a po čase se u Alexe začnou objevovat příznaky těhotenství. Po třech měsících se odmítne vzdát své mateřské role a rozhodne se donosit dítě, pro které vymyslí jméno Junior. Situaci s nečekaným těhotenstvím navíc značně komplikuje všetečný šéf univerzitního výzkumného programu Banes, tušící, že vědci za jeho zády pokračují v zakázaném výzkumu,, Arbogastova těhotná ex-manželka Angela a nakonec láska, která vzplane mezi Alexem a doktorkou Dianou Reddinovou, vedoucí konkurenčního projektu.

Schwarzenegger v rámci své role projde bizarní fyzickou proměnou; řada gagů těží z toho, že je v poslední fázi svého těhotenství nucen skrývat se v ženském převleku. Nejzajímavější je ve filmu subtilní komediální kreace Emmy Thompsonové, která v roli potrhlé vědkyně Diany vytváří neobvyklý kontrast k Schwarzeneggerově topornému herectví a k zavedené DeVitově komediální šarži.

Dle názorů z webu se ale ne nadarmo říká, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky a ani Ivan Reitman nepomohl:

Arnold? Conana na něj!!! Ten by mu svým obouručním mečem udělal císařský řez a pitvu zároveň a nás diváky by alespoň zbavil dalších utrpení.

Pohled na těhotného Arnolda je lepší antikoncepce než sebelepší pilulky. Pokud ale už těhotné jste, dejte si pozor, aby film u vás nevyvolal spontánní potrat!

Žánr: Komedie / Sci-fi / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Délka: 106 minut

Původní název: Junior

Světová premiéra: 23. listopadu 1994 – USA

Premiéra v kinech ČR: 21. ledna 1995

Režie: Ivan Reitman

Scénář: Kevin Wade, Chris Conrad

Produkce: Beverly J. Camhe, Daniel Goldberg, Joe Medjuck, Ivan Reitman

Hudba: Carole Bayer Sager, James Newton Howard, James Ingram, Artie Kane, Patty Smyth

Kamera: Adam Greenberg

Společnost: Northern Lights Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: Berkeley, Kalifornie, USA / Carmel Valley, Kalifornie, USA / Life Sciences Building, University of California, Berkeley, Kalifornie, USA / San Francisco, Kalifornie, USA

Hrají: Arnold Schwarzenegger (Dr. Alex Hesse), Danny DeVito (Dr. Larry Arbogast), Emma Thompson (Dr. Diana Reddinová), Frank Langella (Noah Banes), Pamela Reed (Angela), Aida Turturro (Louise), James Eckhouse (Ned Sneller), Megan Cavanagh (Willow), Welker White (Jenny), Kathleen Chalfant (úřednice Casitas Madres), Merle Kennedy (Samantha), Judy Collins (Naomi), Mindy Seeger (Alice), Christopher Meloni (pan Lanzarotta), Antoinette Peragine (paní Lanzarottaová), Cassandra Wilson (zpěvačka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1 anamorphic)

Bonus: žádný (u plnohodnotných vydání – Krátký film, Trailer, Produkční poznámky, Poznámky herců a filmařů, Odkazy na webové stránky)