Filmexport Home Video – Černý Petr

Konečně, chtělo by se zvolat – a to hned dvakrát. V pátek 4. září 2009 zahajuje Filmexport Home Video znovu vydávání starších a starých českých filmů a jako první do boje vyráží Černý Petr za 49,- Kč. Film o mladých lidech, o několika dnech ze života šestnáctiletého Petra, který je na učňovské praxi v samoobsluze potravin. Ahóój…

 

Nechápe příliš smysl dohlížení na kupující, kterým byl pověřen. Výchovné otcovy lekce i drobné příhody s kamarády ho zatím příliš nenutí k přemýšlení nad vlastní životní perspektivou.

 

Osobitý autorský přístup Miloše Formana se výrazně projevil už v jeho prvním celovečerním filmu. Černý Petr je druhým celovečerním filmem režiséra Miloše Formana, natočeným podle novely J. Papouška. Svým námětem se řadí mezi filmy o každodenním životě mládeže v šedesátých letech. Vlastně jednoduchý příběh je postaven na vynikajících výkonech hlavních představitelů – převážně neherců. Film můžeme označit za pronikavou psychologickou a sociologickou studii, napomáhající k pochopení rozporů mezi rodiči a dětmi a mládeží a dospělými vůbec.

 

 

Titul získal Cenu československé filmové kritiky a oficiálními místy byl přijat vcelku vlídně, nastolené problémy se zdály příliš okrajové. O Formanovi se začínalo mluvit a psát i v mezinárodních souvislostech.

 

Hodnota české kinematografie, kterou nelze pominout a která časem vyzrává.

 

 

O filmu se psalo i v časopise Kino. Hned číslo 1 ročníku XIX, které vyšlo 16. ledna 1964, přineslo na straně 5 krátký článek autora V. Falady:

 

Nejprve zaklepeme na dveře u Vaňků; tam totiž Petr bydli. Představíme vám pochopitelně nejdřív jeho, vždyť hraje ve filmu Černý Petr titulní roli. A pak i jeho vlídnou maminku, která má svého syna až příliš ráda, a pana Vaňka, tak trochu pedanta s „osobitými" názory na život, ale docela vážným zájmem o to, co z Petra bude.

 

A půjdeme dál. Postupně vás seznámíme s Petrovým nejbližším kamarádem, se studentkou Ašou, jež Petrovi v našem případě dokonale zamotala hlavu, poznáte i dva zednické učně Čeňka a Zdeňka, vedoucího samoobsluhy s potravinami, kde Petr pracuje, pár prodavaček, Karla Mářu – frajera a soka našeho hrdiny, i pěknou řádku „bezejmenných".

 

A ještě jedna důležitá věc: všechno se odehrává, či spíše odehrávalo, v  Kolíně.

 

Teď už je film Černý Petr režiséra Miloše Formana hotov, ale tenkrát, když jsme jeli do Kolína, se ještě pilně točilo. Jasný obrázek o vznikajícím filmu jsme si však neodnesli. Ono totiž tenkrát lilo jako z konve. A skoro celý den. Zlí jazykové tvrdí, že si prý člověk neudělá jasný obrázek ani tehdy, když si přečte původní scénář; režisér totiž při realizaci předlohu pozměnil. (A prý velmi k prospěchu filmu, jak zase tvrdí jazykové dobří.)

 

Ale přece jsme si udělali aspoň v hrubých rysech představu: v kolínském Savoyi, kde jsme se posadili s Milošem Formanem, Jaroslavem Papouškem (autorem námětu a spoluautorem scénáře), pomocným režisérem Passerem a ještě jedním dramaturgem skupiny, v níž film vzniká, ke kávě a plzeňskému.

 

Po trochu delším seznamování se ptáme, o čem film vlastně bude.

 

Prý o mladých.

 

To není nic nového, myslíme si, o nich se teď točí každý druhý film.

 

O tom, jak si často hrají na dospělé a dokonce na zkažené, ale uvnitř jsou bezradní, nesměli a velice citliví…

 

O tom, jak bezděčně hledají to správné. V životě, ve vztahu ke svému povoláni, ke svým rodičům, ale také v kamarádství a lásce…

 

O tom, jak se na ně dívají dospělí a jak to s nimi často vůbec neumějí…

 

A o tom…

 

…prostě, každý divák si v tomhle filmu bude moci najit to, co se ho bude nejosobněji dotýkat. To má konečně dělat každý dobrý kumšt; neservírovat lidem všechno po lopatě, pěkně rozžvýkané, ale nechat každého vybírat a trošku myslet.

 

Pak přešel hovor na herecké obsazení. S jedinou výjimkou studenta AMU hrají všechny role Černého Petra neherci: student, učedníci, dirigent kolínské Kmochovky atd.

 

Jak se s nimi pracuje? – Dobře. Jestli se film s nehercem podaří, to záleží vždycky na jednom předpokladu. Zda naleznete pro roli typ. Když to vyjde, hraje pak dotyčný sám sebe. Nic nefilmuje, nepředstírá, do ničeno se nemusí nutit, a proto se chová přirozeně, bezděčně a film pak bývá přesvědčivý. Když se to nepovede, hrozí katastrofa.

 

Zeptali jsme se i na způsob natáčeni. – Víte (to říkal J. Papoušek za Formanovy nepřítomnosti), Miloš to s lidmi zkrátka umí. Nedělá nic koženě. Při práci je legrace, je to spíš taková hra, mnohým se může dokonce zdát, že se toho mnoho neudělá, ale zatím se pilně maká. A to je hlavní.

 

I ten den, když jsme za nimi v Kolíně byli, Papouškova slova platila. Když se nedalo točit, šlo se za chvíli do vozu vybírat z pásků muziku k filmu. Tím vlastně skončil i náš rozhovor.

 

P. S. Film jsem viděl. Je výborný.

A kdo si chce počíst, tak velmi podrobně zde.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1964

Délka: 86 minut

Premiéra v kinech: 17. dubna 1964  

Režie: Miloš Forman

Scénář: Jaroslav Papoušek, Miloš Forman

Pomocná režie: Ivan Passer

Produkce: Rudolf Hájek

Hudba: Jiří Šlitr

Zpívají: Pavel Sedláček, Markéta Petránková, Eva Ulihrachová

Kamera: Jan Němeček

Společnost: Filmové studio Barrandov

Natáčeno: Kolín

Hrají: Ladislav Jakim (Petr), Pavla Martínková (Pavla), Jan Vostrčil (otec), Božena Matušková (matka), Pavel Sedláček (Láďa Sako), Vladimír Pucholt (Čenda), Zdeněk Kulhánek (Zdeněk Kudrnáček), František Kosina (vedoucí samoobsluhy), Josef Koza (zednický mistr), Antonín Pokorný ("zloděj"), Jaroslav Kladrubský (kontrolor), Františka Skálová (zákaznice), Jaroslav Bendl (Franta Mára), Majka Gillarová (Ašina kamarádka), Jaroslava Rážová (dívka), Dana Urbánková (dívka), Zuzana Opršalová, František Pražák (kamarád Saka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: jak se dalo předpokládat. bez bonusů, dočkali jsme se vygumování všeho, co bylo u původního vydání – slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, vzpomínání Pavla Sedláčka, rozhovor