Filmag zábava – Polibek před smrtí

Filmag sice svou páteční ediční řadu nazývá Zábava, ale občas se v ní objevují vybočující tituly, přesahující do ostatních edičních řad. Teď v pátek 11. září 2009 to například bude thriller Polibek před smrtí za 45,- Kč. Hledá vraha své sestry. A stopy vedou k jejímu muži.

  

Ambiciózní chudý mladík Jonathan Corliss je nejen pohledný, ale také bezcharakterní a značně nebezpečný. Je totiž posedlý touhou po bohatství, moci a prestiži. Zaměří se na rodinu Thora Carlssona, jednoho z vlivných průmyslových magnátů Pittsburghu, a svede jeho důvěřivou dceru Dorothy, jeho plán však značně zkomplikuje její nečekané těhotenství. To totiž vede mimo jiné k tomu, že otec Dorothy vydědí. Aby mu dívka nestála v cestě, Corliss ji zavraždí a protože se během jejich vztahu držel zpátky a poměrně úspěšně se vyhýbal zbytku rodiny, dokáže se zanedlouho dostat k Dorothině truchlící sestře, dvojčeti Ellen, proniknout jí pod kůži a svést ji.

 

Tentokrát si ovšem počíná opatrněji a vše mu vychází bez nejmenších potíží. Vetře se do přízně Carlssona, získá jeho souhlas a ožení se s Ellen. Velmi rychle se zabydlí v roli zetě a začíná si budovat postavení.

 

Emotivně labilní Ellen zpočátku tyto „vady na kráse" nevidí, a nevědomky se tak zaplétá do stále nebezpečnější osudové hry. Snaží se odhalit pravdu o smrti své sestry, protože nikdy ani na okamžik neuvěřila, že by mohlo jít o sebevraždu. Její pátrání však vedou k odhalení děsivějšímu, než si vůbec dokázala představit. Nikdy totiž nemůže vědět, kdy dostane poslední polibek. Polibek před smrtí.

 

 

Diváci mají opět poněkud vlažnější stanovisko než oficiální rozjařené texty:

Remake filmu z roku 1956, ve kterém bylo velmi dobré obsazení – Joanna Woodward, Robert Wagner a Jeffrey Hunter. Někdy nechápu, proč se někdo snaží o znovunatočení něčeho, co je víc než jen dobré…

Předlohou je knížka od výborného Iry Levina. Matt Dillon je pro roli ziskuchtivého cvoka jako dělaný. Bohužel výsledkem je jedna velká a průhledná nuda bez pořádného konce.

Sean Young hraje tak hrozně, že nejlepší bylo zabít ji. Škoda, že to nevyšlo i podruhé. Dostala aspoň dvojitou nominaci na Zlatou malinu, jako nejhorší herečka za hlavní i vedlejší roli.

 

Žánr: Thriller / Krimi / Mysteriozní

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1991

Délka: 89 minut

Původní název: A Kiss Before Dying

Světová premiéra: 26. dubna 1991 – USA

Režie: James Dearden

Námět: Ira Levin (román)

Scénář: James Dearden

Produkce: Eric Fellner, Robert Lawrence, Paul Raphael, Chris Thompson

Hudba: Howard Shore

Kamera: Mike Southon

Společnost: Universal Pictures / Initial Pictures / Kellgate Limited

Natáčeno: Brocket Hall, Lemsford, Welwyn Garden City, Hertfordshire, Velká Británie / Cardiff, South Glamorgan, Wales, Velká Británie / Charlottesville, Virginia, USA / Gaddesden Place, Hemel Hempstead, Hertfordshire, Velká Británie / Lee International Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / New York City, New York, USA / Philadelphia, Pennsylvania, USA

 

 

 

Hrají: Sean Young (Ellen/Dorothy Carlssonová), Matt Dillon (Jonathan Corliss), Max von Sydow (Thor Carlsson), Sarah Keller (docentka), Briony Glassco (servírka), James Russo (Dan Corelli), Diane Ladd (paní Corlissová), Lia Chang (prodavačka obuvi), James Bonfanti (mladý Jonathan), Martha Gehman (Patricia Farrenová), Yvette Edelhart (hysterická žena), Jim Fyfe (Terry Dieter), Shane Rimmer (vrátný Malley), Adam Horovitz (Jay Faraday), Lachele Carl (reportér), Frederick Koehler (Mickey), Joie Lee (Cathy), Brett Barth (Dave), Ben Browder (Tommy Roussell), Elzbieta Czyzewska (hospodyně), Galaxy Craze (Susie), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný