Eusebius – František je děvkař

V pátek 11. září 2009 nám Eusebius nabídne další domácí film, na řadě je František je děvkař za 49,- Kč. Když už nevíte koho podvádět, zbývá podvádět snad jen sám sebe.

Příběh Františka Soukenického je ve své podstatě velmi jednoduchý. František je muž v produktivním věku. Nic mu nechybí. Ve své profesi dosáhl jistého kreditu. Má vlastní psychiatrickou ordinaci a spoustu klientů. Se svou manželkou Eliškou se nastěhoval do nového domu. Splácí hypotéku. Má se dobře.

 

 

Jen trpí slabostí na ženy. Je to děvkař. Tu ho zaujme žena ladných tvarů, tu zase žena důvtipná a bystrá. František je střídá jako na běžícím pásu.

 

 

Až jednoho dne šlápne poněkud vedle a spustí tím těžko kontrolovatelnou lavinu událostí. Ztratí práci – je mu odebrána licence psychiatra, žena ho vystřídá za jeho bývalého pacienta a střecha nad hlavou mu odlétá do teplých krajin. A nejhorší ze všeho je, že si za to všechno opravdu může sám. Tak mu nezbývá než ležet v pokojíčku u maminky:

 

 

„Jmenuji se František Soukenický a jsem děvkař. Vždycky jsem si vybíral ženy, které za to stály. Přesněji řečeno, ony si vybítaly mě. Každá svým způsobem formovala mojí povahu, ovlivnila moje myšlení, názory, charakter. S naprostou upřímností mohu tvrdit, že jsem je všechny miloval. Bohužel se ty ženy mezi sebou někdy tak trochu kryly…"

 

 

Diváci mírně rozpačití, ale shovívaví:

 

V rámci českého komediálního rybníčku jednoznačný úspěch, jinak ale dosti povrchní a vlastně i tuctový pokus o jakousi životní výpověď, které chybí originální vtipy a především hutnější děj.Je jako známost na jednu noc: pobavíte se s ní a pak ji pustíte k vodě.

 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 104 minut

Premiéra v kinech ČR: 5. června 2008

Režie: Jan Prušinovský

Scénář: Jan Prušinovský

Produkce: Martin Hřebačka, Ondřej Zima, Pavel Berčík, Ivan Stekla

Hudba: Petr Hapka

Kamera: Petr Bednář

Společnost: Evolution / Avion / Nova / EUFI / Bioscop

 

 

 

Hrají: Josef Polášek (František Soukenický), Ela Fuchsová-Lehotská (Eliška, Františkova manželka), Martin Pechlát (Viktor Outrata), Zdena Hadrbolcová (Františkova matka), Petra Nesvačinová (Natálie Holoubková), Leoš Noha (Miloš, Františkův bratr), Arnošt Goldflam (profesor Perník), Petr Čtvrtníček (Jarda Kopecký), Barbara Trojanová (Yveta Loudová), Marika Procházková (Peggy, Milošova žena), Claudia Vašeková (cvičitelka), Barbora Poláková, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: film o filmu, scény z filmu