Filmexport Home Video – Divá Bára

Kdyby existovalo něco takového, jako je vídanka se seznamem povinné vidby, podle řady pánů profesorů by v něm určitě neměl chybět film, který na pátek 11. září 2009 přichystal Filmexport Home Video. Další domácí film totiž bude Divá Bára za 49,- Kč, natočená podle stejnojmenné povídky Boženy Němcové.

Povídka Boženy Němcové posloužila jako předloha pro romantický příběh o odvážné, samorostlé dívce, která se nebojí ničeho – ani noci, ani plavání.

Hlavní hrdinkou je Bára, dcera obecního pastýře. Zdravá, čistá a přírodu milující dívka. Svou povahou je však odlišná od zaostalých a pověrčivých vesničanů, kteří si o ní vyprávějí podivné věci.

Jedním z důvodů jsou také podivné okolnosti jejího narození. Bára totiž přišla na svět během divoké bouře, její matka při porodu zemřela a pak tu byla ještě ta podivná přítomnost neznámé stařeny. Pověrčivé vesnické drbny jsou proto přesvědčeny, že Bára je divé dítě podstrčené polednicí. A pak jsou tu ty její magické uhrančivé oči.

Smělá a odvážná, ale obyčejná vesnická dívka je tak vesničany nespravedlivě odstrkovaná a málem doplatí na tmářské předsudky doby, do níž se narodila. Bára se přátelí pouze s Eliškou, farářovou schovankou. Té se dvoří panský správce Sláma, kterého však Eliška nechce. Bára jí chce pomoci, počká na Slámu u hřbitova a vystraší ho. Kočí zburcuje vesnici a lidi pronásledují Báru, kterou nakonec zavřou do márnice. Dochází k potyčce mezi vesničany, při které začne márnice hořet. Naštěstí se v poslední chvíli objeví tajemný zachránce.

Téměř pohádkově pojatý snímek o předsudcích, tmářství a zlobě těch, kteří se nedokáží smířit s tím, že někdo je prostě jiný, vznikl v roce 1949 a je prvním celovečerním filmem režiséra Vladimíra Čecha. Ve filmu debutovala Vlasta Fialová, kterou vybrali na základě konkursu i pro její plavecké schopnosti. Snímek, který byl i u nás mimořádně divácky úspěšný (na rozdíl od kritiků) byl uveden také v celé řadě zemí světa. Mimo jiné šlo o první český film uvedený v Austrálii a to s velkým úspěchem, v Latinské Americe a Japonsku se Vlasta Fialová dokonce stala obdivovaným filmovým idolem.

Vizuální stránka filmu a rovněž herecký výkon Vlasty Fialové řadí snímek mezi to nejpovedenější z pamětnických filmů. Rovněž hudební složka i nazvučení některých scén pomáhají doladit celkovou atmosféru.

Žánr: Drama

Země původu: Českoslovenslo

Rok vzniku: 1949

Premiéra v kinech: 29. dubna 1949

Délka: 79 minut

Režie: Vladimír Čech

Námět: Božena Němcová

Scénář: Dalibor C. Faltis, Vladimír Čech, Miroslava Přikrylová

Produkce: Bohumil Šmída, Jaroslav Niklas

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Václav Hanuš

Odborný poradce: Josef Matěj Gottlieb

Společnost: Československý státní film Praha

Hrají: Vlasta Fialová (Bára), Robert Vrchota (myslivec), Jana Dítětová (Eliška), Gustav Hilmar (rychtář), Jaroslav Vojta (farář), Marie Brožová (Pepinka), Jan Pivec (správce Sláma), Josef Kemr (Josífek), Antonín Rýdl (Jakub), Marie Rýdlová (Vlčková), Josef Vošalík (Vlček), Josef Maršálek (Vojta), Marie Blažková (myslivcova matka), Jiřina Vávrová (polednice), Stanislava Strobachová (Jakubova žena), Eva Vrchlická st. (kořenářka), Jan W. Speerger (kočí), Anna Kadeřábková (Marjánka), Věra Kalendová (děvečka u rychtáře), Lubomír Lipský (mládenec), Pavel Salaba (Frantík), František Marek (hostinský), Emil Kavan (chasník), Miroslav Grác, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný