DVD edice – Chlapci od svatého Petra

I dnes nabídku obohatila DVD edice, takže v úterý 15. září 2009 jsme na pultech nalezli titul Chlapci od svatého Petra za 49,- Kč o partě středoškoláků v partyzánském boji proti okupantské armádě.

V létě 1942 je Dánsko pod německou okupací. Skupina chlapců ze soukromé střední školy má zálibu v různých kouscích, kterými zesměšňují Němce. Z nevinných klukovin se ale stává nebezpečná hra v okamžiku, kdy se k nim přidává Otto, který se chce Němcům mstít.

Chlapci se ocitají ve válce, ve které se postavili nejen rodičům a učitelům, ale také silné okupantské armádě.

 

Sedm amatérů proti jedné z největších armád na světě. Své útočiště měli na půdě v kostele svatého Petra. Přátelství jim dalo sílu, aby se postavili proti autoritám – rodičům, učitelům, dánské policii i německým okupantům.

Film dánského režiséra Sorena Kragh-Jacobsena, který vystudoval režii v Praze a který patří k signatářům manifestu Dogme 95, znamenal první dánskou filmovou cenu Bodil pro Nikolaje Lie Kaase za roli Otta. Jako zatím jediný dánský herec tuto cenu získal 3x dříve, než oslavil 30. narozeniny. Příběh byl inspirován skutečnými událostmi.

 

Dle komentářů civilně natočený snímek o snaze mladíků bojovat proti okupantům. Bez hluchých míst, emočního vydírání a násilí a filmového heroismu. Zajímavé i z toho důvodu, že nám přibližuje okupaci Dánska – země, která je aspoň v učebnicích dějepisu pro toto období zcela ve stínu.

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Dánsko / Švédsko / Norsko / Finsko

Rok vzniku: 1991

Délka: 111 minut

Původní název: Drengene Fra Sankt Petri

Světová premiéra: 11. října 1991 – Dánsko, Finsko, Švédsko

Režie: Søren Kragh-Jacobsen

Námět: Bjarne Reuter (román pro mládež ‚Drengene fra Sankt Petri‘)

Scénář: Søren Kragh-Jacobsen

Produkce: Bent Fabricius-Bjerre, Mads Egmont Christensen, Bent Fabricius-Bjerre

Hudba: Jacob Groth

Kamera: Dan Laustsen

Společnost: Det Danske Filminstitut / Finnish Film Foundation / Kvikmyndasjóður Íslands / Metronome Productions / Nordisk Film- & TV-Fond / Norsk Film / Svenska Filminstitutet

Hrají: Tomas Villum Jensen (Lars Balstrup), Morten Buch Jørgensen (Gunnar Balstrup), Nikolaj Lie Kaas (Otto Hvidmann), Christian Grønvall (Søren Brinck), Karl Bille (Olaf ‚Luffe‘ Juhl), Søren Hytholm Jensen (Anders Møller), Joachim Knop (Aage Terkilsen), Xenia Lach-Nielsen (Irene), Bent Mejding (děkan Johannes Balstrup), Helle Merete Sørensen (paní Ingeborg Balstrupová), Ida Nepper (Gerda Balstrupová), Philip Zandén (Jacob ‚Rosen‘ Rosenheim), Solbjørg Højfeldt (paní Hvidmannová), Tilde Maja Frederiksen (Lis Hvidmannová), Amalie Ihle Alstrup (Kylle Hvidmannová), Sofie Wandrup (Bitten Hvidmannová), Morten Suurballe (dánský komisař), Erik Wedersøe (rektor Vasby), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 dánsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný