DVD Hit – Četník ze Saint Tropez

Do vlny francouzských filmů měl zapadnout v edici DVD Hit další titul. Původně jsme očekávali někdy v týdnu od pondělí 28. září 2009 další klasickou komedii, podle alktuální upoutávky na stránkách vydavatele je nynější termín od pondělka 5. října 2009. Na pultech se snad objeví Četník ze Saint Tropez za 49,- Kč. Nezapomenutelný Louis De Funes ve francouzko-italské komedii z atraktivního letoviska Saint- Tropez, která se díky svému diváckému úspěchu stala první částí slavné četnické série. Takového strážce zákona, jako je Cruchot, by potřebovalo každé město! DVD se chlubí původním dabingem Františka Filipovského. Nakonec je vše trošku jinak. DVD se na pultech objevilo již dnes, v sobotu 3. října 2009.

Hlavním hrdinou ztřeštěného vyprávění o přespříliš svědomitém policistovi a jeho trablech s krásnou sedmnáctiletou dcerou Nicole je Ludovic Cruchot, přeložený za vzorné plnění povinností ze zapadlé alpské vesničky do turistického letoviska na pobřeží na azurovém pobřeží Středozemního moře.

 

 

Jeho příjezd způsobí v městečku i na ospalé četnické stanici pořádný rozruch, vždyť nová posila sboru stačí jen cestou z autobusové zastávky napařit šokovaným obyvatelům a turistům devět pokut. Stejný rozruch vzbudí ve městečku jeho pohledná dcera Nicole, která se chce dostat mezi partu místních mladých, a proto se před nimi vydává za dceru amerického milionáře Fergusona, jehož jachta právě zakotvila v přístavu.

 

A celá situace se ještě víc zkomplikuje, když se zamiluje do jednoho z místních mladíků. Zatímco Cruchot bojuje proti nudistům a snaží se nenápadně vrátit auto, které Nicole musela ukrást, aby nevyšlo najevo, kým ve skutečnosti je, z městského muzea někdo ukradne vzácný Rembrandtův obraz. A protože osud si rád zažertuje, je shodou okolností za zloděje obrazu považován Cruchot, kterému nezbývá než se s pomocí nečekaných pomocníků postarat o dopadení skutečných pachatelů.

 

 

Všechny národy světa si tropí legraci ze svých ramen spravedlnosti spíše po hospodách, jen Francouzi jako první přišli se sérií bláznivých filmových komedií, v nichž je příslovečná tupost policajtů (francouzských samozřejmě) podrobena přetěžké zkoušce inteligentním humorem a satirou vpravdě sžíravou.

 

 

Film Četník ze Saint Tropéz měl takový úspěch, že v příštích dvou desetiletích vzniklo dalších pět filmů na stále aktuální téma. O úspěch se zasloužil lvím dílem Louis de Funés, jehož katastrofický seržant Cruchot zosobňoval nejen policejní předpisovou omezenost, ale i napoleonský komplex nadutého a všemocného nadřízeného, který své podřízené impulsivními a paličatými příkazy dostává do rozličných, většinou nezáviděníhodných a choulostivých situací.

 

Žánr: Komedie

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1964

Délka: 100 minut

Původní název: Le Gendarme de St. Tropez / The Gendarme of St. Tropez / Una Ragazza a Saint Tropez

Světová premiéra: 9. září 1964 – Francie

Režie: Jean Girault

Scénář: Richard Balducci, Jean Girault, Jacques Vilfrid

Produkce: Gérard Beytout, René Pignières

Hudba: Raymond Lefevre

Kamera: Marc Fossard

Společnost: Franca Films / Société Nouvelle de Cinématographie

Natáčeno: Saint-Tropez, Var, Francie

Hrají: Louis De Funès (Ludovic Cruchot), Geneviève Grad (Nicole Cruchot), Michel Galabru (Jérôme Gerber), Christian Marin (Albert Merlot), Jean Lefebvre (Lucien Fougasse), Guy Grosso (Tricard), Michel Modo (Berlicot), Daniel Cauchy (Richard), Madeleine Delavaivre (rekreantka), Maria Pacôme (Lareine Leroyová), Claude Piéplu (Boisselier), France Rumilly (Soeur Clotildeová), Gabriele Tinti (řidič), Michelle Wargnier, Jean-Pierre Bertrand (Eddie), Sylvie Bréal, Martine de Breteuil, Evelyne Céry, Jean Droze, Norma Dugo, Jacques Famery (princ), Patrice Laffont (Jean-Luc), Maurice Jacquin, Giuseppe Porelli (Harper aka Ferguson), Nicole Vervil (Gerberová), Franck Vilcour (Christophe Boisselier), Fernand Sardou, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: trailery