InterSonic – Svět ve válce 1

Těžko říct, nakolik jsou opravdu některé překvapivé informace reálné. V edici DVD Hit od pondělí 21. září 2009 původně plánované zahájení dokumentárního cyklu Svět ve válce – Pravdivý příběh druhé světové války bylo prozatím odsunuto na neurčito. V případě vydání zřejmě bude na trhu poněkud přesériováno a převálkováno. Otázkou je případná cena a rozparcelování na DVD. A kdo si počká, ten se dočká – první DVD se objevilo v řadě KlikTV se značkou Intersonic ve zveřejněných přehledech s datem 4. ledna 2010, což tedy nějak nevyšlo – ale třeba se tento týden ještě opravdu dočkáme. Opět zpoždění, na pultech je od pondělí 11. ledna 2009, kdy už měl být v prodeji další díl.

Svět ve válce byl poprvé vysílán 31. října v roce 1973, kdy byly vzpomínky na druhou světovou válku v myslích lidí čerstvé a mnoho veteránů této války bylo ještě naživu. Tato unikátní televizní řada shromáždila vzpomínky spolu s archivními záběry do jedinečného silného a úspěšného historického dokumentu všech dob.

 

Hlasy těch, kteří bojovali, pracovali či jinak se podíleli na dění ve válce, dodávají každé této epizodě živý význam. Při sérii máte pocit, že jste tam byli, a to co je popisováno zažili, což dodává těmto dokumentům jedinečný punc. 30 let po událostech druhé světové války jsou v episodách zaznamenány všechny stěžejní historické události, které změnily tok dějin lidstva.

 

Cyklus obsahuje 26 originálních episod z roku 1973, 8 speciálů nafilmovaných v roce 1975 a nový tříhodinový disk obsahující dosud nezveřejněné a nově vzniklé záběry z předávání cen BAFTA v roce 1974, speciální tiráž knihy Marka Arnolda-Fostera "Svět ve válce".

 

Původní sada 3 DVD "Svět ve válce 1" obsahuje vždy po trojici epizod:

 

01. Nové Německo (1933-1939)

Německo se potýká s pokořující ekonomickou situací, a v těchto dobách se upíná k jednomu muži. Ten muž je Adolf Hitler…

 

02. Vzdálená válka (1939-1940)

Východní Evropa, v plné síle jsou nacistické mašinérie – zatímco v Británii je znepokojující poklid, kterému se říkalo "podivná" válka, kdy slyšíte vzdálené dozvuky zbraní hřímajících daleko za horizontem.

 

03. Pád Francie (květen-červen 1940)

Francie udělala jednu katastrofální chybu při přípravách na druhou světovou válku. V důsledku toho byla celá armáda pokořena.

 

04. Osamělá Británie (květen 1940-červen 1941)

Po bitvě o Dunkirk čelila Británie útoku Německa. Třebaže RAF/Královské letectvo/ vyhrálo pro Británii bitvu, města byla vybombardována a na pevnině byli všichni vetřelci podrobeni nadvládě, vyhlídky byly více než děsivé…

 

05. Barbarossa (červen-prosinec 1941)

Hitler v poslední řadě obrátil své tanky proti Rusku. Po několika devastujících, ale vítězných taženích Němci fatálně otáleli s útokem na Rusko, nakonec je dostala krutá ruská zima…

 

06. Banzai – Japonsko (1941-1942)

Japonci, ve válce roku 1934 na čínském území, doufali ve vítězství nad Británii a holandském. A poté, 7.12.1941, zaútočili na Pearl Harbor.

 

07. Na cestě – Amerika vstupuje do války (1939-1942)

"Británi se nás snažila zatáhnout do války. Nebyl to pouze sentiment, že Anglie bude bojovat do posledního Američana." Norman Corbin, American Radio Journalist.

 

08. Poušť – Válka v Severní Africe (1940-1943)

Dva roky 8. armády a příchod Rommelova Afrikakorpsu, boje v pustinách Severní Afriky. Boje o El Alamein.

 

09. Stalingrad (1942-1943)

Hitlerův brzký úspěch v Rusku snížil jeho pozornost a rozhodl se napadnout Stalingrad. Bitva trvala šest měsíců a Rusko z ní vyšlo jako vítěz. Wermacht se z toho nikdy nezotavil.

Zveřejněná oficiální upoutávka vypadá takto:

Pravdivý a nejkompletnější příběh druhé světové války. Kolekce nabízí kompletní a ucelený pohled na druhou světovou válku skrze 26 dílů.

Kapitoly Nové Německo 

Nové Německo /1933 – 1939/

Německo se potýká se špatnou ekonomickou situací. V těchto dobách se začne upínat k jedinému muži. Tím mužem je Adolf Hitler.

Napsal: Neal Ascherson

Producent a režisér: Hugh Raggett

Kapitoly Vzdálená válka

Vzdálená válka /1939-1940/

Zatímco ve Východní Evropě naplno probíhají nacistické mašinérie, v Británii je znepokojující klid. Zuří tu tzv. „podivná válka“, kdy jsou daleko za horizontem slyšet vzdálené hřímající dozvuky zbraní.

Napsal: Laurince Thompson

Producent a režisér: David Elstein

Kapitoly Pád Francie 

Pád Francie /květen – červen 1940/

Francie udělala při přípravách na světovou válku jednu katastrofální chybu, díky které byla celá její armáda pokořena.

Napsal: Peter Batty 

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1973

Délka: celkem 486 minut

Původní název: The World at War

Režie: Michael Darlow, Ted Childs, David Elstein, John Pett, Hugh Raggett, Martin Smith

Scénář: Neal Ascherson, Peter Batty, Laurence Thompson, Charles Bloomberg, Jerome Kuehl, David Wheeler, John Williams

Produkce: Peter Batty, David Elstein, John Pett, Ted Childs, Michael Darlow, Martin Smith, Phillip Whitehead

Hudba: Carl Davis

Kamera: Eva Braun

Společnost: Imperial War Museum / Thames Television

Hrají: Laurence Olivier (vypravěč), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Délka: 155 minut

Zvuk: mono anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý 4:3

Bonus: žádný

Zvuková stopa