DVD edice – Soudruzi, třeste se!

DVD edice se v poslední době zaměřuje na zástupce pro nás poněkud exotických a ne příliš známých kinematografií. Nabídku v úterý 6. října 2009 tak doplňuje například film Soudruzi, třeste se! za 49,- Kč. Častěji uváděno pod názvem Středoškolský profesor Pedersen.

V sedmdesátých letech bylo Norsko vroucím kotlem politických idejí a názorových rozporů. A skvěle patrné je to právě ve snímku Hanse Pettera Molanda, který byl natočen podle knižní předlohy známého norského beletristy Daga Solstada.

 

 

Jeho hlavní postavou je mladý učitel Knut Pedersen, který v roce 1968 přijíždí do Larviku. Sní o pohodlné budoucnosti měšťanského pedagoga. Zároveň se však objevují první pochybnosti. Jeden ze studentů je stoupencem socialismu a své argumenty přednáší tak přesvědčivě, že se Pedersen cítí přitahován myšlenkou na ozbrojenou revoluci v Norsku. Přihlásí se do místní organizace Komunistické strany pracujících, kde propadne kouzlu atraktivní Niny, agitátorky marxismu-leninismu a romantizující adorace Sovětského svazu a Číny. Po jejím boku se vrhne do vln vzrušujícího radikálního politického života. Revoluce může začít. Ale ani zaslepený idealismus nebrání Kurtovi všimnout si rozporů.

 

 

Film je velmi zajímavým pohledem na to, jak vidí problematiku socialismu lidé, kteří jej ani v náznaku nezažili. Ane Dahl Torpová získala za ztvárnění Niny norskou obdobu Českého lva, a Hans Petter Moland režisérskou trofej na festivalu v Montrealu, kde byl jeho snímek zároveň nominován na hlavní cenu.

 

 

Najdou se i tací, co viděli:

 

Učitel Pedersen, který se nechá svým žákem přesvědčit, že ten socialismus je vlastně dobrá věc a že by všechna moc měla patřit lidu. A tak vstoupí do komunistické strany a pravidelně se účastní schůzek, přičemž se zároveň nechá svést půvabnou soudružkou jménem Nina, která patří k nejradikálnějším členům a dokonce se ochotně vzdá práce lékařky a jde pracovat jako švadlena do jedné firmy, aby poznala na vlastní kůži těžký život dělnické ženy. Prostě film o skupince lidí, kteří nejsou spokojeni s kapitalismem a chtějí nastolit v Norsku socialismus.

 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Norsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 123 minut

Původní název: Gymnaslærer Pedersen

Světová premiéra: 24. února 2006 – Norsko

Režie: Hans Petter Moland

Scénář: Hans Petter Blad, Dag Solstad

Produkce: Sigve Endresen, Ørjan Karlsen, Thomas Stenderup

Hudba: Halfdan E

Kamera: Philip Øgaard

Společnost: Motlys / Norwegian Film Institute / Sandrew Metronome Norge

 

 

 

Hrají: Kristoffer Joner (učitel Knut Pedersen), Ane Dahl Torp (Nina Skåtøyová), Anne Ryg (Lise Tannerová), Jan Gunnar Røise (Werner Ludal), Stig Henrik Hoff (Jan Klåstad), Fridtjov Såheim (Gunnar Bøe), Silje Torp Færavaag (Anne Britt Bruová), Jon Øigarden (Harald Tholfsen), Elin Sogn (Unni Langmoenová), Henriette Steenstrup (Fru Bøeová), Robert Skjærstad, Linn Skåber (rektor), Eli Anne Linnestad (Gerd Tangenová), Ståle Rue (Tor), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 švédsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný  

Bonus: žádný