North Video – 200 cigaret

Dalším možným filmem, který se objevil v některých seznamech plánovaných titulů North Video, byla na středu 30. září 2009 plánovaná komedie 200 cigaret za 49,- Kč. Je právě Silvestr, 23:59. Víte, s kým máte rande? Komedie o mladých a pro mladé. Měli jsme už možnost i na obrazovce ČT. Na vydání jsme si ale museli řácky počkat, až do pondělí 18. ledna 2010.

Americký snímek 200 cigaret z roku1999 se odehrává během silvestrovské noci roku 1981 v New Yorku. Jeho hrdiny jsou mladí lidé různého zaměření a zájmů, kteří směřují na stejnou párty v East Side Village, pořádanou nervózní Monikou. Nepříliš oblíbená dívka připravuje s pečlivostí té nejzodpovědnější americké hospodyňky svou párty a má příšerný strach že nikdo nepřijde, čeká s očima dychtivě rozšířenýma očekáváním a zapíchnutýma do vstupních dveří na své první a stále nepřicházející hosty. Její noční můra, že bude sama, se pomalu stává realitou. Vše je připravené, jen pozvaní se stále nedostavují…

 

 

První a na dlouho jediný, kdo na večírek dorazí, je Moničin bývalý přítel Eric, malíř a podle svých bývalých i nejhorší milenec na světě. Na večírku ještě v půl desáté není ani noha, což Monika psychicky neunese a opije se do bezvědomí.

 

 

Budoucí aktéři se mezitím potulují po městě. Kevin prožívá deprese, protože má narozeniny a společně se svou nejlepší přítelkyní Lucy vymetají jeden bar za druhým. Další dvě dívky bojují o přízeň sexy barmana, kterého považují za umělce. Poté co zjistí, že umělec je pouhým studentem práv, obě dívky se po anglicku vytratí. Další mladí "hrdinové" hledají milostné kontakty v New Yorské noční džungli – pankáč Tom, pubertální Vall, Stephie, romantik Jack a jeho Cindy, kterou minulou noc připravil o panenství.

 

 

Všichni se však ve 23:58 setkají na Moničině párty, která je jak má být. Jediný, kdo si oslavu nového roku neužije, je Monica. Tu nadmíra alkoholu ji zmohla ještě před půlnocí. A ráno se diví nejen ona… Na velkolepý mejdan nemá jedinou vzpomínku, zato spoustu upomínek v podobě pěkného silvestrovského svinčíku.

 

Snímek nemá jednotící dějovou linii, prostřednictvím svých protagonistů spíš vypovídá o době, kdy slovo AIDS ještě nepatřilo do běžného slovníku. Propletenec navázaných a rozvázaných milostných vztahů je jakoby odtažitě komentován postavou černošského taxikáře. Debutující Kanaďanka Lisa Bramon Garcia (nar. 1956) má zkušenosti jako castingová režisérka (Osudová přitažlivost, Wall Street, Narozen 4. července, The Doors, Nebezpečná rychlost, Twister aj. filmy), a tak se jí do její prvotiny podařilo zajistit mimořádně kvalitní hereckou sestavu. Ve filmu se objevují např. Ben Affleck (barman, který se stává předmětem milostných nabídek), dcera Goldie Hawn Kate Hudson a Jay Mohr (panenská Cindy a namyšlený Jack, který ji o panenství připravil), Christina Ricci a Gaby Hoffmann (dvojice teenagerů z Long Islandu bloudících ulicemi), Angela Featherstone a Nicole Parker (dvojice nadržených přítelkyň) a také Courtney Love a Paul Rudd (poněkud vulgární Lucy a její nerozhodný partner Kevin). Ve snímku rovněž vystupuje (víc mimo obraz než v obraze) čelný představitel hudební scény počátku osmdesátých let Elvis Costello.

 

 

Diváci vcelku shovívaví:

 

Silvestrovské oslavy. Každý je z duše nenávidí, každý je rok co rok absolvuje. Zaříkáme se, že podobných nesmyslných a zdraví prudce nebezpečných pubertálních úletů se napříště již vskutku nehodláme zúčastňovat – natožpak je dokonce pořádat! – a pak se na Nový rok probereme ve vlastním bytě s kouřem obarvenými záclonami, zvratky přetékajícími květináči a s cizím chlupatým lýtkem u hlavy. Takové je i Moničino probuzení v první den roku dvaaosmdesát, které ji přes svůj nevábný charakter působí radost: měla svůj večírek! Nadšení, pučící v její pýchou se nadýmající hrudi, brzdí snad jenom to docela neprůhledné okno, která začíná hodinu před koncem roku ’81 v téměř prázdném bytě…

 

 

Pravidlo večírků zní: nikdy nechoď první. A tak zatímco Monika střídá hysterické ataky s depresivními psychózami, jí pozvaní přátelé způsobem "krok vpřed, dva kroky vzad" řeší svůj příchod na oslavu i nastalé, většinou „srdeční" obtíže. Kevin utápí svůj žal z rozchodu s Ellie v cigaretách a panácích, stejně jako jeho dlouholetá kamarádka Lucy své (lehké) pochyby nad stylem svého mimořádně nekonzervativního sexuálního života a (těžké) zklamání z nezájmu pohledného barmana. Náctiletky Val a Sophie doklopýtnou při svém hledání Moničina bytu do náruče "sichrhajckového" pankáčského dua Tom a Dave. Jack se co nejrychleji snaží skoncovat s groteskně nešikovnou bárbínou Cindy, podobně jako to udělal se všemi ostatními, které se po společně strávené noci prořekly, že ho milují. Kaitlyn právě dala kopačky vaginálnímu umělci Ericovi a její nejlepší přítelkyně Bridget zase Ericovi podstrkuje sirky se svým telefonním číslem. Do úplné soupisky týmu o 16ti(!) hráčích patří ještě Hillary, Moničina kamarádka a svědkyně jejích neurologických diagnóz v liduprázdném obýváku, a černošský taxikář, jehož láskyplná moudra a songy pošťuchují naše tragikomicky tápající hrdiny o nějaký ten blok k party i ke štěstí blíž.

 

 

Lehce nadprůměrná komedie, která kvůli obrovskému množství postav působí chvílemi trochu zmateně. Nabídkový katalog talentovaných herců, které stoprocentně znáte podle tváře, ale méně často podle jména.

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 98 minut

Původní název: 200 Cigarettes

Světová premiéra: 26. února 1999 – USA

Premiéra v kinech ČR: 23. prosince 1999

Režie: Risa Bramon Garcia

Scénář: Shana Larsen

Produkce: Betsy Beers, Steven L. Bernstein, David Gale, Alan Greenspan, Andre Lamal, Mike Newell, Cecilia Kate Roque, Tom Rosenberg, Sigurjon Sighvatsson, Ted Tannebaum, Van Toffler, Richard S. Wright

Hudba: Mark Mothersbaugh, Robert Mothersbaugh

Kamera: Frank Prinzi

Společnost: Dogstar Films / Lakeshore Entertainment / MTV Films

Natáčeno: New York City, New York, USA

Hrají: Ben Affleck (barman), Casey Affleck (Tom), Jennifer Albano (Cheryl), Jenni Blong (přítelkyně Cheryl), Morgan Brown (francouzský rocker), Caleb Carr (cynik v baru), David Chappelle (taxikář), Elvis Costello (sám sebe), Guillermo Díaz (Dave), Angela Featherstone (Caitlyn), Patrick Frederic (muž v Tiki), Janeane Garofalo (Ellie), Gaby Hoffmann (Stephie), Kate Hudson (Cindy), David Johansen (barman v Tiki), Catherine Kellner (Hillary), Courtney Love (Lucy), Kiran Merchant (majitel restaurace), Brian McCardie (Eric), Jay Mohr (Jack), James F. Murphy (drak), Nicole Ari Parker (Bridget), Martha Plimpton (Monica), Christina Ricci (Val), Paul Rudd (Kevin), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (bohužel opět ořez)

Bonus: trailery, nejen pro nejmenší