Řitka Video – Hellraiser: Svázaný s peklem

Pokud má film úspěch, pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. Občas se rozvine i pěkně dlouhá série. V katalogu společnosti Řitka video se objevily zatím tři filmy ze série Hellraiser. První vstupenku do pekla už máme za sebou, je čas vypravit se do království slastné bolesti podruhé. Hellraiser – svázaný s peklem. Jsou zpátky – a nelítostnější než poprvé. Pekelná jízda pokračuje.

Kirsty, jediná z rodiny přeživší z prvního dílu, je hospitalizována v sanatoriu doktora Channarda, aby zjistila, že její utrpení ještě ani zdaleka neskončilo. Channard, posedlý „Kostkou“ a „Cenobity“, přivádí zpět k životu Julii a přináší jí krvavé oběti. Tím na sebe upoutává Pinheadovu pozornost a opět vpouští peklo do našeho světa. Je na Kirsty, aby společně s narušenou dívkou Tiffany nalezly způsob, kterým vrátí démony zpět do pekla. Do pekla, v jehož hlubinách na svou pomstu čeká také strýček Frank.

Kdyby náhodou někdo nevěděl, nejprve je nám zkratkovitě připomenut závěr předchozího filmu, kdy Kirsty poslala Cenobity tam, odkud přišli. Jenže jak víme, Kostka se vrátila ke svému prodávajícímu, aby zaujala opět svoje místo na pultě pro další zákazníky.

Jaké je tajemství kostky?

A prodej neproběhl poprvé – máme možnost sledovat, jak vlastně došlo ke vzniku Pinheada.

Zatloukání hřebíků

Jeho nadšení pro sladkost bolesti ovšem nesdílí Kirsty, která se ocitla díky svým zážitkům v léčebně. Konkrétně v psychiatrickém ústavu, kde je vyslýchána pracovníkem oddělení vražd. Ten na pohádky nevěří a démoni jako příčina sbírky mrtvol pro něj nejsou argumentem. Což se Kirsty zrovna dvakrát nelíbí.

Tu matraci zničte, hned!

Jejímu naléhání, že nalezený důkazní materiál – zakrvácenou matraci, na které umřela Julia – je třeba zničit, kriminalista nevěří. Ale zaujme jejího ošetřujícího lékaře. Hmm, nějak mám pocit, že chudáka Julii vysál Frank na schodech, když ji omylem nabodnul, ale účel světí prostředky a tak najednou skončila na matraci u Cenobitů…

Doktor na sále nad otevřeným mozkem

V noci Kirsty probudí zvuk skládání kostky. Naštěstí jen dřevěného hlavolamu, se kterým si hraje dívka ve vedlejším pokoji. No ne, kam zmizely všechny modřiny a odřeniny z jejího obličeje?

Obhlídka cel

Zástupce šéflékaře Kirsty vysvětlí, že dívka je záhadou, nikdo nezná její totožnost, ona sama nemluví a jen skládá hlavolamy. Kirsty má pocit, že dívka chce otevřít dveře. Ty dveře, za kterými ji někdo volá.

Jsem v pekle, pomoz mi

Ústav doktora Channarda má leckterá zvláštní zákoutí. Jak jeho zástupce zjistí, týkají se třeba i zakrvácených matrací… Šéflékař má zájem o každý detail, což je důvod ke zopakování dalších klíčových scén předchozího filmu.

Osudná matrace

Zastupujícímu lékaři je jeho zájem divný a tak se neváhá ke svému šéfovi vloupat. Vzápětí zjistí, že ozdobou pracovny je poněkud podivná sbírka.

Nevšední sbírka

A taky se nechtěně stane svědkem, jak matrace dostane svůj příděl krve, který umožní vrátit se z pekla Julii.

Matrace vydává své tajemství

Ovšem v té podobě těžko může mezi lidi. S tím je potřeba něco udělat… Víc by se ale hodila kůže.

 Julie na cestě zpět

Mezitím ale zástupce Kyle spěchá za Kirsty s omluvou, že na vlastní oči viděl, že není blázen, protože to právě prožil. Kirsty se rozhodne znovu otevřít dveře k Cenobitům, aby si Julii vzali zpět. Je totiž nenasytná při své obnově.

Zbytky po krmení

Julie je rychlík a získala svou skoro celou původní podobu vcukuletu, takže když ji Kyle při prohlídce domu potká, nic zlého netuší. A tak se nedobrovolně stane posledním potřebným kouskem pokožky…

Jsem tu, doktore

A zatímco Kirsty upadá nedobrovolně do bezvědomí, doktor Channard přivádí specialistku na hlavolamy. Mlčenlivou dívku Tiffany. Dveře se Cenobitům zakrátko otevřou, ale oni nejsou tak hloupí…

Pekelný labyrint

Otevřené dveře ale lákají, vstupuje do nich zvědavostí posedlý doktor Channard s rekonstruovanou Julií, stále mlčící Tiffany i otce hledající Kirsty, když se probere z bezvědomí.

Kirsty, teď už ne...

V labyrintu jsou k nalezení neočekávané věci. Minulost, přítomnost, nemrtví, čekající, příbuzní… Bůh Leviathan čeká na příděl duší. A v jeho cestě mu nezabrání ani Cenobité.

Síla jedničky dosažena nebyla, vliv Clive Barkera už zřejmě nebyl natolik silný, aby udržel v tahu celý film. První polovina je lepší, napjatější, krvavější, ovšem po otevření labyrintu je děj zbytečně překombinovaný, skoro až rozplizlý. A v poslední vteřině jako kdyby si někdo vzpomněl, že přes všechno, co se stalo, budou ještě další díly…

Žánr: Horor

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1988

Délka: 95 minut

Původní název: Hellrasier 2 – Hellbound

Světová premiéra: 9. září 1988 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: Tony Randel

Námět: Clive Barker (román „The Hellbound Heart“)

Scénář: Clive Barker, Peter Atkins

Produkce: Clive Barker, David Barron, Christopher Figg, Christopher Webster

Hudba: Christopher Young

Kamera: Robin Vidgeon

Společnost: Film Futures / New World Pictures / Troopstar

Natáčeno: Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie

Volba kapitol

Hrají: Clare Higgins (Julia Cottonová), Ashley Laurence (Kirsty Cottonová), Kenneth Cranham (doktor Philip Channard), Imogen Boorman (Tiffany), Sean Chapman (Frank Cotton), William Hope (Kyle MacRae), Doug Bradley (Pinhead/kapitán Elliot Spencer), Barbie Wilde (žena Cenobite), Simon Bamford (Butterball Cenobite), Nicholas Vince (mluvka Cenobite), Oliver Smith (Browning), Angus MacInnes (detektiv Ronson), Deborah Joel (Julia bez kůže), James Tillitt (strážník Cortez), Bradley Lavelle (strážník Kucich), Edwin Craig (pacient na invalidním vozíku), Ron Travis (dělník), Oliver Parker (dělník), Catherine Chevalier (matka Tiffany), Andrew Robinson (Larry Cotton), Robert Hines (Steve), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů z katalogu společnosti)

Nastavení zvuku