Aha! – Valčík s Bašírem

Pod hlavičkou Aha! se objevilo již několik netuctových filmů z katalogu společnosti Aerofilms. Ve čtvrtek 1. října 2009 za 49,- Kč bude na řadě další z nich, Valčík s Bašírem.

Netradiční snímek Ariho Folmana byl jedním z nejsilnějších filmů canneské soutěže v roce 2008. Přispěl k tomu nejen reálný, navíc autobiografický základ příběhu, ale i forma animovaného dokumentu. „Válka je surreální a paměť je tak ošidná, že jsem si řekl, že se na cestu pamětí radši vydám s pomocí týmu animátorů," vysvětlil Folman své rozhodnutí. Po snímku Persepolis jde o další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný.

Autobiografický hrdina režisér Ari se jednou sejde v baru se starým kamarádem a ten se mu svěří, že mívá děsivé sny – každou noc se mu zdá stejná noční můra, ve které ho honí 26 krvelačných psů. Vždycky stejný počet. Oba muži nakonec dospějí k tomu, že noční můra má nějakou souvislost s jejich působením v izraelské armádě při první libanonské válce, která proběhla počátkem 80. let.

Ari s překvapením zjistí, že si z této etapy svého života vůbec nic nepamatuje. Je tím natolik znepokojen, že se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří se zatím rozprchli do celého světa. Snad mu mohou pomoci vybavit vzpomínky na krutý masakr v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Ten v roce 1982 připustila izraelská armáda během okupace západního Bejrútu. Hrdina filmu a režisér v jedné osobě byl tehdy členem armády – podaří se mu překonat trauma a amnézii a vzpomene si, jestli byl aktérem jedné z nejtemnějších kapitol izraelské historie?

 

Musí se dopátrat pravdy o tom, co se tehdy stalo a jakou v tom hrál roli. Čím hlouběji Ari do této záhady proniká, tím častěji mu v paměti vyvstávají podivné surreálné obrazy…

 

Většina diváků spokojena:

Netradičně vyprávěný příběh na hranici dokumentu a hraného (tedy pardon, animovaného) filmu. Jak Ari oživuje svou paměť, získává i divák jednotlivé střípky do mozaiky celé události. Symbolické noční můry dvou účastníků války se postupně mění v reálný obraz obléhání libanonského Bejrútu izraelskými jednotkami a masakrů v palestinských uprchlických táborech křesťanskými militantními jednotkami. Vynikající hudba a animace přispívají k působivosti tohoto snímku.

 

Ari Folman přišel na geniální řešení, které zřejmě nemá v dějinách kinematografie obdoby. To, co si člověk nepamatuje, si může nakreslit. Jde o rekonstrukce minulosti skrze animaci – opětovné oživování, obrazy, které nejsou úplně realistické. Působí to vlastně i dost cool – právě v onom původním významu distancovanosti od tématu.

 

Žánr: Animovaný / Biografický / Dokument / Drama / Válečný

Země původu: Izrael / Německo / Francie

Rok vzniku: 2008

Délka: 90 minut

Původní název: Vals Im Bashir / Waltz with Bashir

Světová premiéra: 15. května 2008 – Francie (Cannes Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 21. ledna 2009

Režie: Ari Folman

Scénář: Ari Folman

Produkce: Ari Folman, Serge Lalou, Gerhard Meixner, Yael Nahlieli, Roman Paul

Hudba: Max Richter

Společnost: Bridgit Folman Film Gang / Les Films d’Ici / Razor Film Produktion GmbH / Arte France / Hot Telecommunication / ITVS / Israel Film Fund / Medienboard Berlin-Brandenburg / New Israeli Foundation for Cinema and Television / Noga Communication – Channel 8

Hrají – hlasy v původním znění: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi, Yehezkel Lazarov (Carmi Cna’an), Mickey Leon (Boaz Rein-Buskila), Ori Sivan, Zahava Solomon, a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný

Bonus: