Filmexport Home Video – Nezbedný bakalář

Dalším filmem v pamětnické řadě Filmexport Home Video bude v pátek 2. října 2009 za 49,- Kč komediálně historický Nezbedný bakalář. Pražský bakalář přichází pozvednout úroveň vzdělanosti do nově jmenovaného královského města. Jeho lakomí a pyšní konšelé však mají o vzdělávání jiné představy.

Příběh „renesanční veselohry“ se odehrává na konci 16. století. Ani předbělohorská doba ale nebyla idylická.

Nadutí konšelé královského města Rakovníka se rozhodli pozvednout úroveň místní zchátralé školy. Proto pozvali z Prahy bakaláře Jana s jeho mendíky (většinou nemajetní žáci, kteří si vedle studia přivydělávali zpěvem na obživu). Ten se jako každý inteligentní člověk musel znelíbit, když narazil na povýšenectví, pýchu a lakotu.

Jan váhá – má dát vale nehostinnému městu a odejít někam jinam, kde by mohl zapomenout na nešťastnou lásku, nebo se postarat o svěřené studenty a vysloužilce Matěje?

Léty prověřená klasika si většinou získala obdiv diváků:

Obsadit do filmu s kvalitním scénářem ta nejzvučnější herecká esa té doby, vesměs z Národního divadla, to byla záruka úspěchu a Otakar Vávra to věděl. Vznikla tak velmi jemná komedie, u které se nebudete smát od začátku do konce. Chvílemi se budete usmívat, chvílemi budete dojati a rozhodně se budete cítit dobře.

Žánr: Komedie / Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1946

Délka: 92 minut

Premiéra v kinech ČR: 6. září 1946

Režie: Otakar Vávra

Námět: Zikmund Winter (povídka)

Scénář: Zdeněk Štěpánek, Otakar Vávra

Produkce: Jaroslav Niklas, Robert Vyhlídka, Vladimír Hrubeš

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jan Roth

Společnost: Československá filmová společnost

Natáčeno: Rakovník

Hrají: Zdeněk Štěpánek (bakalář Jan), Vlasta Matulová (Anna), Otomar Korbelář (Mikuláš), František Smolík (konšel Šmarďoch), Jaroslav Marvan (primas Rakovníka Písecký), František Kreuzmann (písař Žlutický), Míla Pačová (žena písaře Žlutického), František Roland (konšel Slach), Jaroslav Vojta (Matěj), Antonín Šolc (kantor), Stanislav Neumann (univerzitní pedel Jan), Saša Rašilov (pekař), Vlastimil Brodský (mendík), Josef Gruss (sukcentor), Zdeňka Baldová (Slachova žena), Milada Smolíková (měštka Hrušková), Gustav Hilmar (děkan Šimon Cerasýn), Vladimír Řepa (konšel a krejčí Máma), Václav Trégl (Češpivo), Antonín Jirsa (konšel Martin Bezprstý), Marie Vášová (děvečka v hostinci), Stanislav Neumann (univerzitní pedel Jan), Eman Fiala (dráb), Josef Vinklář (mendík Martínek), Vlastimil Brodský (mendík), Oldřich Musil (mendík), Jaroslav Mareš (mendík), Bohumil Bezouška (mendík), Stanislava Strobachová (měštka), Oskar Hák (mladý Bezprstý), Marie Rýdlová (Alžběta, Mikulášova žena), Rudolf st. Deyl (konšel Gryllov), Oleg Reif (bohatý žák), František Marek (měšťan), Antonín Jedlička (řeznický učedník Kuba), Antonín Mikulič (malý žák), Stanislav Brožík (mendík), Scholae cantorum prof. Venhody (žáci), Jan W. Speerger (kočí), F. X. Mlejnek (měšťan), Růžena Gottliebová (manželka Češpivy), Theodor Pištěk (rychtář Toužil), Lída Vostrčilová (děvečka v hospodě), Petr Skoumal (světlovlasý žák), Alois Skoumal (žák), Jan Skoumal (žák), Oldřich Panoš (žák), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný