Lidové noviny – Maturita bez obav 1 – Literatura v kostce pro SŠ – 1 (CD-ROM)

Na dnešních pultech se objevilo ještě jedno překvapení, o kterém bychom se měli zmínit. S hlavičkou Lidových novin je ke koupi 6. října 2009 první CD-ROM z kolekce s názvem Maturita bez obav, který se jmenuje Literatura v kostce pro SŠ – 1. Cena činí 59,- Kč za kus.

Citujme tedy z dostupných materiálů, že na případné kupující čeká úplný přehled středoškolského učiva z češtiny, matematiky a angličtiny na novinových stáncích. Multimediální učebnice povinných předmětů sestává z šesti CD. První CD – Literatura pro střední školy v kostce – vyšlo toto úterý, další díly budou vycházet každé úterý po dobu následujících pěti týdnů. V prodeji budou vždy týden. Cena jednoho disku je 59 korun. K dostání budou na novinových stáncích.

Digitální učebnici připravilo nakladatelství Fragment a vydává ji společně s Lidovými novinami společnost adWork. „Spolupracovali jsme se zkušenými autory – učiteli středních škol,“ říká spolumajitel nakladatelství Fragment Pavel Nýč. Digitální přehled učiva je určen především studentům posledních ročníků gymnázií, ale využijí jej i studenti jiných středních škol. „Cédéčka jsou také vhodná pro průběžné studium a nenahraditelná při přípravě k maturitě a na přijímací zkoušky na vysokou školu,“ doplňuje Nýč.

 

„Ke snadnému zapamatování učiva slouží zpracování podpořené grafikou s možností rozlišovat důležitost informací ve škále: podstatné informace obsažené v základním textu, podrobnosti v oknech poznámek, zajímavostí a odkazů,“ upřesňuje Oldřich Vodrážka z firmy adWork. „Nechybí ani příklady, cvičení nebo kontrolní otázky a testy,“ dodává. Přitom je podle něj učivo na CD dostatečně stručné, aby šlo zvládnout v přiměřeně krátkém čase.

 

CD fungují i na starém počítači a nekladou žádné zvláštní nároky na programové vybavení. S digitálními učebnicemi lze pracovat na každém počítači, na kterém poběží Adobe Acrobat Reader, který je součástí balení. „To jsou dnes všechny počítače, i ty letité,“ upřesňuje Oldřich Vodrážka ze společnosti, která CD vydává. „Výhodou je možnost spuštění nejen na počítačích s operačním systémem Windows, ale i s Mac OS X,“ doplňuje.

 

Právě vydané CD podává kompletní přehled středoškolského učiva české literatury v souvislosti se světovou literaturou od počátku po současnost, zachycuje vývoj literárních směrů a skupin, uvádí hodnocení významných děl a autorů i stručně vývoj literární kritiky a literární vědy.