Mido Film – Becket

Tak nám všímaví čtenáři nahlásili, že se na pultech mihnul předlouho hlášený a nikým nečekaný disk z Mido Filmu. Snad by tedy měla být šance ode dnešního čtvrtka 8. října 2009 za 49,- Kč pořídit film Becket. Film, který posbíral předlouhou řadu nominací a některé z nich i proměnil (Oscar za scénář, Zlatý globus za nejlepší drama roku 1964 a další).

Historické drama bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Peter O’Toole podává úžasný výkon jako proradný Jindřich II., který překvapí celou Anglii, když jmenuje svého společníka Thomase Becketa – Richard Buton ve své životní roli – kancléřem. Když ho pak Jindřich jmenuje arcibiskupem canterburským, Becket šokuje svět tím, že začne otevřeně vzdorovat králi.

 

 

Spor, který se tak ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem, byl nakonec vyřešen na popud krále zavražděním kardinála.

 

 

Najde se nemnoho těch, kteří viděli:

 

 

 

Film pro příznivce duchaplných konverzačních dramat. Vyniká především skvělými hereckými výkony Petera O’Toolea a Richarda Burtona, ale také předloženými nadčasovými konflikty mezi mocnými.

 

Film se objevil zřejmě v opravdu minimální množství, ze tří dnes navštívených trafik pouze v jedné, kde zrovna bylo zavřeno. Takže si dovolím citovat poznatky Pavla M. z diskuze na Lopuchu (viz připojené obrázky z DVD):

 

…Délka 149 min., zvuk DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky, vypínatelné české titulky, DVD 9, bez bonusů, informace o českém dabingu nebyly na DVD uvedeny. Mám dojem, že jsem rozeznal např. hlasy Františka Němce, Čestmíra Řandy, Vladimíra Šmerala, takže by se jednalo o původní dabing (1964). České titulky studio Grant v roce 2009. Teď to podstatné: obraz špatný – neostrý. Údaj na pošetce uvádí, že se jedná o "anamorphic widescreen 2.35:1". Což je pravda, ale… jedná se o formát 2.35:1, který je však roztažený na výšku do formátu 16:9. To znamená, že např. postavy vypadají jako z vesmíru – mají dlouhé protažené hlavy a všichni jsou ve filmu štíhlí…

 

 

Žánr: Biografický / Drama / Historický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1964

Délka: 148 minut

Původní název: Becket

Světová premiéra: 11. března 1964 – USA

Režie: Peter Glenville

Námět: Jean Anouilh (divadelní hra)

Scénář: Lucienne Hill (překlad divadelní hry), Edward Anhalt

Produkce: Hal B. Wallis, Joseph H. Hazen

Hudba: Laurence Rosenthal

Kamera: Geoffrey Unsworth

Společnost: Paramount Film Service / Keep Films / Paramount Pictures

Natáčeno: Alnwick Castle, Alnwick, Northumberland, Velká Británie / Bamburgh Beach, Bamburgh, Northumberland, Velká Británie / Bamburgh Castle, Bamburgh, Northumberland, Velká Británie / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie

Hrají: Richard Burton (Thomas Becket), Peter O’Toole (král Jindřich II.), John Gielgud (francouzský král Ludvík VII.), Paolo Stoppa (papež Alexander III.), Donald Wolfit (Gilbert Folliot – londýnský biskup), David Weston (bratr John), Martita Hunt (císařovna Matilda), Pamela Brown (královna Eleanora Aquitánská), Siân Phillips (Gwendolen), Gino Cervi (kardinál Zambelli), Felix Aylmer (arcibiskup Canterburský), Percy Herbert (baron), Inigo Jackson (Robert de Beaumont), Niall MacGinnis (baron), Christopher Rhodes (baron), John Phillips (biskup Winchesterský), Frank Pettingel (biskup z Yorku), Véronique Vendell (francouzská prostituka), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný ??:?

Bonus: žádný