Terran – Svedená a opuštěná

Jsou vydavatelství, jejichž plány jsou velkou neznámou a informace o chystaných titulech se vynořují nečekaně jako bubliny unikajícího plynu z bahnitého dna. Jsou vydavatelství, jejichž disky jsou podivuhodných kvalit a obsahu. Čeho se dočkáme tentokrát? Z hlubin Zóny čerpáme informaci, že ač dodnes nevyšly Hrdinové Šipky, oznámení kdysi velmi dávno, hodlá Terran od pondělí vychrlit sérii několika klasických italských filmů. Hned v pondělí 12. října 2009 to překvapivě opravdu za 49,- Kč je film Svedená a opuštěná, navíc dokonce s původním barrandovským dabingem!

Film režiséra Pietra Germiho z roku 1963 zachycuje tehdejší Sicílii v zajetí předsudků a zvyků, především pak představy o cti rodiny, jakkoliv hrané, které musí být podřízeno všechno za každou cenu.

 

 

Režisér tento stav zachycuje příběhem patnáctileté Agnese, kterou svede Peppino, snoubenec její sestry. Kdy na to přijde její otec, udělá všechno na světě, aby zachoval tvář rodiny před obyvateli města.

 

 

Nakonec dožene Agnese i Peppina k oltáři. Ovšem ze svatby vlastně není nadšený vůbec nikdo – důležité však je, že zůstaly zachovány zvyky společnosti.

 

 

Saro Urzi byl za roli otce rodiny oceněn na festivalu v Cannes.

 

Oficiální text na pošetce není o mnoho sdílnější:

Skvělá italská komedie z roku 1964 – ze zlaté éry italského filmu – vypráví o osudech dívky Angely, dcery sicilského maloměstského podnikatele, kterou svede snoubenec její starší sestry, aby tím rozpoutal bouřlivou zápletku o vášni, rodinné cti a krevní mstě. 

Zlatá palma na festivalu v Cannes.

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1964

Délka: 113 minut

Původní název: Sedotta e abbandonata

Světová premiéra: 30. ledna 1964 – Itálie

Režie: Pietro Germi

Scénář: Pietro Germi, Agenore Incrocci, Furio Scarpelli, Luciano Vincenzoni

Produkce: Franco Cristaldi, Luigi Giacosi

Hudba: Carlo Rustichelli

Kamera: Aiace Parolin

Střih: Roberto Cinquini

Kostýmy: Angela Sammaciccia

Společnost: Compagnie Cinématographique de France / Ultra Film / Vides Cinematografica

Natáčeno: Sciacca, Agrigento, Sicílie, Itálie

 

 

 

Hrají: Stefania Sandrelli (Agnese Ascaloneová), Saro Urzi (Don Vincenzo Ascalone), Aldo Puglisi (Peppino Califano), Lando Buzzanca (Antonio Ascalone), Lola Braccini (Amalia Califanová), Leopoldo Trieste (baron Rizieri Zappalà), Umberto Spadaro (Cousin Ascalone), Paola Biggio (Matilde Ascalone), Rocco D’Assunta (Orlando Califano), Oreste Palella (policejní šéf Polenza), Lina La Galla (Francesca Ascaloneová), Gustavo D’Arpe (Ciarpetta the Lawyer), Rosetta Urzì (Consolata the Maid), Roberta Narbonne (Rosaura Ascaloneová), a další

v českém znění: Zdeněk Štěpánek, Alena Vránová, Eduard Cupák, Nina Popelíšková, Milada Želenská, Miroslav Homola, Marta Kučírková, Karel Hlušička, Emil Kadeřávek

 

Alternativní zahraniční obal

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 1,85:1

Bonus: žádný