Filmhouse/Deník – Petrolejový princ

Znovuuváděné indiánky ze série Hrdinové Divokého Západu přicházejí v podání společnosti Filmhouse a Deníku pokračují v úterý 13. října 2009 dalším příběhem Petrolejový princ za 50,- Kč.

Tak jako u minulých titulů, podrobněji jsme se filmu věnovali, když byl na pultech poprvé. Nyní opět jen pár poznámek a převzatý děj:

 

Tento film natočený v roce 1965 a režírovaný Haraldem Philippem nemá kromě názvu s románem Karla Maye prakticky nic společného. Místo Old Shatterhanda zde vystupuje Old Surehand, Old Wabble se v románu nevyskytuje vůbec, filmová paní Ebersbachová se od své knižní předlohy také poněkud odlišuje a motiv přátelství mezi mladým Indiánem Ši-so a německým vystěhovalcem Adolfem Wolfem se z nepochopitelných důvodů ve filmu také neobjevuje. Co však lze přičíst ke kladům tohoto snímku je opět skvělá hudba Martina Böttchera a nezapomenutelná scéna na voru.

 

Petrolejový princ a jeho kumpán Kovacz chtějí prodat bankéři Duncanovi petrolejový pramen, který ve skutečnosti vůbec neexistuje. Čáru přes rozpočet jim však udělají osadníci, proto Petrolejový princ pověří bandity, aby odstranili Billa Fornera, který je jakousi předsunutou hlídkou vyslanou osadníky. Vinnetou a Old Surehand vypátrají, že jeden z banditů, falešný Bill Forner, má přivést osadníky do neštěstí. Falešný Bill Forner je zavražděn a zatímco Old Surehand varuje osadníky, Vinnetou přesvědčuje náčelníka Navajů Nitsas-Iniho o dobrých úmyslech bílých přistěhovalců, kteří se chtějí usadit u jezera Shelly (v české verzi u Šindlerského jezera). Old Surehand pověří Old Wabbla vedením kolony a sám odjíždí, aby s Vinnetouem navštívil náčelníky Mokašiho a Nitsas-Iniho. Po cestě je Old Surehand přepaden Finderovou bandou, ale Vinnetou mu zachrání život. Osadníci mezitím dorazili k řece, kde chtějí udělat přestávku. Ke skupině patří mezi jinými mladá vdova Ebersbachová, její bratr kantor Hampel a mladá Lizzy, která se snaží udělat z falešného hráče karet Richarda Forsythe poctivého člověka.

 

Finderovci v noci přepadnou osadníky, naštěstí Old Surehand a Vinnetou jejich plány znají a podaří se jim útok banditů odrazit. Petrolejový princ vymýšlí krátce nato ďábelský plán. Jede k Mokašimu a namluví mu, že mají osadníci plný pytel zlata. Mokaši se s bojovníky vydá k osadníkům, aby se o tom přesvědčil. Při té příležitosti nechá Petrolejový princ zavraždit syna náčelníka Mokašiho a svalí vinu na přistěhovalce. Mokaši přísahá pomstu a chce osadníky povraždit, pokud mu během jednoho dne nevydají vraha. Old Surehand se vydá za Petrolejovým princem. Vinnetou dává pokyn, aby ženy a děti nastoupily na vor a odpluly do bezpečí. Vor se však nečekaně uvolní a divoká voda je unáší směrem k vodopádům. Vinnetou riskuje svůj život, aby zabránil katastrofě. Jen díky včasné pomoci Old Surehanda jsou všichni zachráněni. Petrolejový princ uzavře obchod s Dunkanem, nechá ho však zasypat v jeskyni a Kovacze zastřelí. Spolu s Knifem chtějí uprchnout, Old Surehand je však na visutém mostě zastaví. Spoutá je a přiváže ke stromům. Old Wabble má bandity hlídat, nevšimne si ale, že Knife má u sebe schovaný nůž. Knife se znovu pokusí o útěk, narazí však na Old Surehanda a dojde k boji, při kterém padoucha zradí jeho vlastní nůž. Old Surehand naloží mrtvého vraha na koně a spěchá rychle k osadníkům. Mokaši už zahajuje boj, situace vypadá beznadějně, ale slavný zálesák přijede včas. Předá tělo vraha Mokašimu, trestu neujde ani Petrolejový princ. Osadníci dostanou od Indiánů kus země u jezera Shelly a připravují se hned dvě svatby: Campbell si bere paní Ebersbachovou a Richard Forsyth mladou Lizzy…