Aha! – Annie Leibovitz: Život objektivem

Ve čtvrtek 15. října 2009 by Aha! mělo za 52,- Kč přidat další film pro náročné z katalogu společnosti Aerofilms Annie Leibovitz: Život objektivem. O fotografce, kterou celebrity prosí, jestli by je nechtěla vyfotit, z pohledu její sestry. Její fotky nejsou jen obrázkem…

Tento autorský dokument je součástí oceňovaného cyklu American Masters, který v průběhu svého čtyřiadvacetiletého trvání získal tři ceny Emmy.

 

 

Fascinující dokumentární portrét zachycuje osobnost legendární americké fotografky Annie Leibovitzové, která svou prací pro časopisy Rolling Stone, Vanity Fair a Vogue vytvořila mnohé ikonické fotografie posledních třiceti let. Fotografovala bohaté a slavné, moudré a mocné, výjimečné a nepřehlédnutelné. Se svým fotoaparátem neohroženě zachytila hrůzy války, například v Sarajevu a Rwandě.

 

 

Ačkoliv své objekty před fotoaparátem suverénně odhaluje, vlastní soukromí si bedlivě střeží. Pro tento film se však rozhodla odhalit své umělecké postupy, osobní vývoj a náročné balancování mezi slávou a rodinou – rodinou, která je ve filmu zastoupena kritickým pohledem kamery na rameni její mladší sestry.

 

 

Dokument zachycuje ženu, jež se stala stejnou ikonou jako lidé, které fotografovala. V uplynulých třiceti letech se podílela na formování podoby současného světa a dnes je stejně slavná jako celebrity, s nimiž pracovala. Barbara Leibovitz zachycuje svou starší sestru jako osobnost, která si dokázala ochránit soukromou sféru a udržet integritu i v dramatických, nátlakových situacích. V práci, na idylické rodinné farmě i nad poslední knihou svých fotografií – všude tam je Annie Leibovitz ženou, která nikdy neztratila tvář. To potvrzují i všechny známé osobnosti, které režisérka zpovídá.

 

 

 

Snad jednou výtkou je poznámka:

 

O soukromí Annie se toho moc nedozvíme, i když jsou zajímavá témata (odvykačka, dlouholetý vztah se spisovatelkou) nakousnuta.

 

Žánr: Dokument / Biografický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 90 minut

Původní název: Annie Leibovitz: Life Through A Lens

Světová premiéra: 12. října 2006

Premiéra v kinech ČR: 4. zíří 2008

Režie: Barbara Leibovitz

Scénář: Barbara Leibovitz

Produkce: Jessica Cohen, Paul Hardart, Tom Hardart, Susan Lacy, Katia Maguire, Pauline Piechota

Hudba: Gaili Schoen

Kamera: Nicholas Blair, Jaime Hellman, Barbara Leibovitz, Ed Marritz, Ian Vollmer

Střih: Kristen Huntley, Jed Parker

Zvuk: Mark Mandler, Roger Phenix

Společnost: Adirondack Pictures / American Masters / WNET Thirteen

Natáčeno: New York City, New York, USA / Rhinebeck, New York, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / Versailles, Yvelines, Francie / Washington, District of Columbia, USA

 

 

 

Hrají: Annie Leibovitz, Michail Baryšnikov, Tina Brown, Graydon Carter, Rosanne Cash, Hillary Rodham Clinton, Whoopi Goldberg, Mick Jagger, Bette Midler, Demi Moore, Mark Morris, Yoko Ono, Keith Richards, Arnold Schwarzenegger, Patti Smith, Gloria Steinem, Jann Wenner, Anna Wintour, George Clooney, Robert Downey Jr., Kirsten Dunst, Keira Knihgtley, Richard Nixon, Julia Roberts, Chris Rock, Jason Schwartzman, Susan Sontag, Hunter S. Thompson, Tom Wolfe, a další

 

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: