Reflex – Mocné síly planety Země – 4. Oceány

Za podpory týdeníku Reflex se ve čtvrtek 5. listopadu 2009 blíží k závěru cyklus Mocné síly planety Země, objektem zájmu předposledního čtvrtého DVD za 49,- Kč jsou Oceány.

Oceány pokrývají zemský povrch už téměř čtyři miliardy let. Přítomnost vody nás odlišuje od ostatních satelitů Slunce.

 

  

 

Svou mohutnou silou neustále mění tvar pobřeží a zanechávají tak po sobě divukrásné dědictví. Hrubá síla ale není jediným projevem činnosti oceánů. Jsou místem působení složitého systému mořských proudů, které přenášejí energii z místa na místo a zásadním způsobem ovlivňují klima na celé zeměkouli. Přesuny teplých a studených vodních mas v oceánech jsou pro život na Zemi nesmírně důležité. Kdysi v dávné minulosti způsobilo narušení systému mořských proudů největší vymírání druhů na této planetě.

 

 

Téměř tři čtvrtiny Země jsou pokryty vodou. Proto jí říkáme Modrá planeta.

 

Pokusme se nyní představit, jak by vypadal náš svět bez moří a oceánů a veškerá voda by se shromáždila do jediné gigantické kapky. V porovnání s velikostí zeměkoule by nebyla nijak velká. Přitom existence vody je tím hlavním rozdílem, který odlišuje Zemi od ostatních planet naší sluneční soustavy. Oceány pokrývají Zemi už téměř čtyři miliardy let. Po celou tu dobu mění tvary okrajů pevnin, ovlivňují klima a mají rozhodující vliv na existenci života.

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2007

Délka: každý díl cca 50 minut

Původní název: The Earth: Power of the Plane – Oceans

Světová premiéra: 11. prosince 2007

Režie: Matthew Gyves

Hudba: Ty Unwin

Společnost: British Broadcasting Corporation / National Geographic Channel / Zweites Deutsches Fernsehen

Hrají: Iain Stewart, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný