Eusebius – Vzorec pro vraždu

V pátek 16. října 2009 vydává Eusebius za 49,- Kč průměrný thriller Vzorec pro vraždu. Jejich plán je dokonalý. Má však jeden háček, nepočítá s ní. Jen jedna policistka má šanci odhalit pachatele smrtelně rafinovaného zločinu.

Středoškolák Justin Pendleton je velmi inteligentní, ale samotářský student, který vzbudí pozornost svou slohovou prací, podle níž je součástí svobodného rozhodnutí spáchat sebevraždu nebo vraždu. Nikdo netuší, že on a jeho spolužák, bohatý a sebevědomý Richard Haywood, jsou kamarádi a že připravují dokonale promyšlenou vraždu. Věří tomu, že kombinací mazanosti s intelektem se jim podaří spáchat vraždu, kterou policie nemůže nikdy vyřešit.

 

Obětí se stane náhodně vybraná mladá žena, jejíž mrtvé tělo policie objeví v lese. Byla uškrcena a poté pobodána. Případ vyšetřuje energická a velmi neústupná Cassie Mayweatherová, která díky svému zlozvyku neřídit se při vyšetřování příliš policejními pravidly dostane za parťáka nováčka Sama Kennedyho, který jedná přesně podle vyšetřovacího protokolu.

 

 

Společně musí najít nejen způsob, jak spolu vycházet, ale hlavně tenkou nitku vedoucí k pachatelům. Podaří se jim identifikovat oběť a vzápětí objeví spoušť, kterou po sobě vrah zanechal v jejím bytě. Pro Casii je tento případ nejtěžším v její kariéře – v průběhu vyšetřování se jí vybavují vzpomínky, na které by nejraději dávno zapomněla.

 

Zatímco Richard tajně sleduje Cassie, která se nedokáže vyrovnat se zprávou o podmínečném propuštění jistého Carla Hudsona, Justin přesně předvídá všechny kroky policie při vyhodnocování nastražených důkazů. Stopy bot je přivedou k Richardovi, který tvrdí, že se mu boty ztratily ze skříňky a že na dobu vraždy má alibi, a od něj ke školníkovi Rayovi, který zmizí, když ve škole zahlédne policisty. Cassie sice instinktivně Richardovi nevěří, její nadřízený jí však zakáže bohatého mladíka dál sledovat.

 

 

Richard se nelibostí dívá na to, jak se Justin sbližuje se spolužačkou Lisou, a proto ji svede a Justinovi ukáže videonahrávku jejich milování. Nastražené stopy usvědčují z vraždy školníka Raye, který údajně spáchal sebevraždu. Cassie je však přesvědčena, že vraždu spáchal Richard s pomocí kamaráda Justina. Přestože jí nadřízení zakážou další vyšetřování již uzavřeného případu, přesvědčí Sama, aby jí pomohl. Na základě dalších stop donutí nadřízeného, aby souhlasil s jejich zadržením. Když už se zdá, že se vyslýchaní mladíci přiznají, objeví se Richardův právník a policie musí oba mladíky propustit.

 

 

Řekli toho však dost, aby vyšetřování pokračovalo a vedlo až k rozhodnutí o jejich zatčení. Mladíci však zmizí. Ukryjí se v chatě, kde se Richard snaží Justina přemluvit ke společné sebevraždě. Než však Justin stačí stisknout spoušť, pochopí, že se ho Richard pokusil oklamat, ale to už k chatě dorazí Cassie, která odhalila celou pravdu o jejich zločinu. Richard se však nehodlá vzdát bez boje.

 

 

Z komentářů:

 

Naprosto průměrný film postavený přesně podle žánrového schématu, neurazí, nenudí, ale ani nenadchne. Taková lepší hollywoodská detektivka – nejde o nic světoborného, místy je děj dost překombinovaný, ale divák se rozhodně nenudí. Sandra Bullock je tu překvapivě za vážnou.

Žánr: Thriller / Krimi / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 120 minut

Původní název: Murder by Numbers / Murd3r 8y Num8ers

Světová premiéra: 19. dubna 2002 – USA

Premiéra v kinech ČR: 25. července 2002

Režie: Barbet Schroeder

Scénář: Tony Gayton

Produkce: Sandra Bullock, Frank Capra III, Richard Crystal, Susan Hoffman, Barbet Schroeder, Jeffrey Stott , Nur Nur Cummings, Scott Simons

Hudba: Clint Mansell

Kamera: Luciano Tovoli

Kostýmy: Carol Oditz

Střih: Lee Percy

Společnost: Warner Bros. Pictures / Castle Rock Entertainment (an AOL Time Warner company) / Schroeder Hoffman Productions

Natáčeno: Altadena, Kalifornie, USA / Calabasas High School – 22855 W. Mulholland Hwy., Calabasas, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Osos, Kalifornie, USA / Louisville High School – 22300 Mulholland Drive, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / Montrose, Kalifornie, USA / Morro Bay, Kalifornie, USA / Raleigh Studios – 5300 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / San Luis Obispo, Kalifornie, USA

Hrají: Sandra Bullock (Cassie Mayweatherová / Jessica Marie Hudsonová), Ben Chaplin (Sam Kennedy), Ryan Gosling (Richard Haywood), Michael Pitt (Justin Pendleton), Agnes Bruckner (Lisa Millsová), Chris Penn (Ray Feathers), R. D. Call (kapitán Rod Cody), Tom Verica (Al Swanson), Janni Nrenn (Elderová), John Vickery (vedoucí restaurace), Michael Canavan (Chechi), Krista Carpenter (oběť – Olivia Lakeová), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1)

Bonus: ? doprovodný komentář režisérky Barbet Schroeder a střihače Lee Percyho, upoutávka, filmografie herců, režisérky a autora