Řitka Video – Velká vlastenecká válka 3. DVD

Počet dostupných dílů dokumentárního seriálu Velká vlastenecká válka v katalogu společnosti Řitka Video rychle narůstá, dnes se podívejme na třetí pokračování tohoto monumentálního díla.

Zcela unikátní americko-sovětský dokumentární seriál mapuje ve dvaceti dílech Velkou vlasteneckou válku jako největší vojenskou kampaň v dějinách lidstva. Průvodcem této série je legendární oscarový herec BURT LANCASTER.

 

Hallo, I am Burt Lancaster

Seriál byl natočen za spolupráce amerických a sovětských dokumentaristů koncem 70. let, v době, kdy došlo k určitému zlepšení americko-sovětských vztahů. Skládá se z dokumentárních záběrů sovětských i německých kameramanů, které byly umístěny v archívech SSSR, USA a Velké Británie a které do té doby nebyly v některých případech nikdy publikovány. Autentické sekvence doplňují výpovědi účastníků 2. světové války i novodobé záběry z míst, kde probíhaly důležité boje. V zemích východního bloku byl seriál vysílán pod názvem Velká vlastenecká válka, v západních zemích pod titulem Neznámá válka.

 

Na DVD se nachází opět dva díly:

 

3. díl – Obrana Stalingradu

V roce 1942 v dřívějším Stalingradu, dnes Volgogradu, probíhaly boje možná nejkrvavějšího střetu v dějinách. Takřka celé město skončilo v ruinách. Dva miliony vojáků bojovalo u Stalingradu přes 200 dní a nocí. V bitvě o každou ulici, dům i místnost utrpěla německá armáda krutou porážku, i když svět nevěřil, že Rudá armáda může postup německých vojsk zastavit.

 

Německé tažení Ruskem

 

Fronta se rozprostírala tisíc kilometrů přes celé Rusko. Moskva a Leningrad byly v ohrožení, velké bitvy u Kyjeva a Smolensku sověti prohráli. Na jaře 1942 se Hitler pokoušel přesvědčit Japonsko, aby vstoupilo do války s Ruskem, druhá fronta by odlehčila německým vojskům. Japonsko ale směřovalo své úsilí proti USA.

 

V dubnu 1942 Hitler rozhodl o útoku na Stalingrad a Kavkaz. Cílem bylo obsadit naftová pole v okolí Baku a otevřít cestu do Turecka, Iránu a Iráku.

 

Ruský pokus o znovudobytí Charkova skončil vymazáním tří ze čtyř útočících armád, německá převaha byla drtivá. Na jihu se německým cílem stal Sevastopol, základna Černomořské flotily. Pevnost dobývala speciální těžká děla. Po 250 dnech obléhání Sověti z města ustoupili.

 

Dosavadní úspěchy povzbudili Němce v jejich odhodlání a tak soustředili síly u Stalingradu. Jenže se setkali se silným odporem a po překročení Donu jim překonání zbývajících 90 kilometrů trvalo dva měsíce a v bojích bylo vyřazeno na 260 tisíc německých vojáků.

 

Čím déle se zdržel postup vojsk, tím více měl Stalingrad času na posílení obrany a dodávky posil a zbraní.

 

Vše pro Stalingrad

 

Stalingradský traktorový závod změnil výrobu a jím vyráběné tanky odjížděly rovnou na frontu. Město se stalo obrovskou pevností. Paulus povolal letecké síly v maximálním možném počtu a na město zaútočilo dva tisíce bombardérů s cílem ukázat převahu a oslabit vůli obránců. Od té chvíle se válčilo v sutinách.

 

Město ruin

 

K vypracování plánu obrany byl povolán maršál Žukov. Měl pověst velitele, který ještě žádnou bitvu neprohrál.

 

V září Němci předčasně jásali, že Stalingrad padl, dokonce se razily mediale pro vítězná vojska. Jenže rozměry bojů se smrskly na pouhé metry a některá místa změnila během několika dní držitele vícekrát. Fronta vedla za každou hromadou cihel, těžká technika nemohla v troskách manévrovat, děla střílela naslepo. Bojovalo se muž proti muži. Jednotka dvaceti ruských vojáků dokázala udržet jeden dům proti německé přesile 59 dní.

 

4. díl – Podle obalu Stalingrad vydržel, na disku se díl jmenuje Přežití ve Stalingradu

Na podzim 1942 bylo jasné, že výsledek téhle bitvy bude mít zásadní vliv na další vývoj. Frontová linie stála jen několik metrů od úkrytu ruského velitelství, ale pro obránce za Matkou Volhou „neexistovala" žádná zem, bránili do posledního dechu svůj břeh. V pekle ruin a zimy získávali postupně nad Němci převahu. Na přelomu let 1942 a 1943 přišel čas zúčtování.

 

Zima 1942

 

Ze Sibiře, Uralu a Kazachstánu se bez povšimnutí Němců přesunuly záložní jednotky, čítající milion vojáků. V listopadu začal ruský útok na křídlo kryjící rumunské síly. Průlom byl široký 20 kilometrů. Jednotky se pak stočily k jihu, aby připravily obklíčení hlavních německých sil před Stalingradem. Vzápětí začal protiútok i na jih od Stalingradu, kde se podařilo vytvořit průlom dokonce v šíři 40 kilometrů. Čtyři dny po zahájení operace se oba fronty spojily – Němcům v zádech. 300 tisíc mužů uvázlo v kotli u Stalingradu.

 

V lednu 1943 odmítl nabídku na kapitulaci i přesto, že situace jeho armády byla zoufalá.

 

Německé ztráty byly spočítány na 200 tisíc padlých, do zajetí se dostalo přes 90 tisíc vojáků. Z toho 24 generálů a jeden polní maršál… Hitlerova naděje na porážku Sovětského svazu se začala rozplývat.

 

Neslavný konec

 

A tak mohla začít obnova města, návrat k běžnému životu, za podpory celého Sovětského svazu.

Žánr: Dokumentární / Válečný

Země původu: USA / SSSR

Rok vzniku: 1978

Délka: 2×49 minut

Původní název: The Unknown War

Hrají: Burt Lancaster, veteráni 2. světové války

Produkce: Isaac Kleinerman, Fabian Mogilevsky

Scénář: Sergej Drobašenko, Roman Karmen, John Lord,

Režie: Seda Pumpjanskaja, Roman Karmen,

Hudba: Lud Gujdravičus, Rod McKuen

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: trailery na další DVD z katalogu společnosti