North Video – Jack Dýka

Je tolik filmů, které nevyšly. Je tolik filmů, které bychom na pultech rádi nalezli. A tak na úterý 20. října 2009 oznámilo North Video za 49,- Kč znovuvydání filmu, který již vyšel s polovičním názvem a se stejně zkráceným názvem pak v lednu 2008 v DVD edici. Nyní tedy jako Jack Dýka. Joseph „Dýka“ Megessey je vietnamský veterán a jizev na duši má nepočítaně, ale nikoho s nimi neotravuje.

Problém nastane ve chvíli, kdy se rozhodne svou osamělost řešit návštěvou kamaráda ve zbrani. David „Středoškolák“ Flannigan ho sice přivítá s otevřenou náručí, ale postupem času mezi oběma muži začne růst napětí.

Zatímco jeden z nich se se strašnými válečnými zážitky dokázal vyrovnat a jako automechanik si vybudoval novou existenci, druhý se utekl k alkoholu. Joseph je pro Dana živou připomínkou těch nejhorších chvilek v jeho životě. A navíc se zakoukal do jeho sestry, což by mohlo jeho zdejší pobyt notně prodloužit.

Reklamní hlášku, že Robert de Niro a Ed Harris v hlavních rolích vietnamských veteránů jsou zárukou kvality, potvrzují diváci tím, že i když je příběh „obyčejný“ a filmů o vietnamském traumatu je plno, jde především o skvělý herecký koncert.

Žánr: Drama / Psychologický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 103 minut

Původní název: Jacknife

Světová premiéra: 10. března 1989 – USA

Režie: David Hugh Jones

Námět: Stephen Metcalfe (hra „Strange Snow“)

Scénář: Stephen Metcalfe

Produkce: Carol Baum, Sandy Gallin, Kathryn Knowlton, Bruce S. Pustin, Robert Schaffel

Hudba: Bruce Broughton

Kamera: Brian West

Střih: John Bloom

Kostýmy: Jane Greenwood

Společnost: Cineplex-Odeon Films / Kings Road Entertainment / Sandollar-Schaffel Productions

Natáčeno: Cromwell, Connecticut, USA / Linsley Avenue, Meriden, Connecticut, USA / Meriden, Connecticut, USA / Montréal, Québec, Kanada / Wethersfield, Connecticut, USA

Hrají: Robert De Niro (Joseph ‚Jacknife‘ Megessey), Kathy Baker (Martha Flanniganová), Ed Harris (David ‚High School‘ Flannigan), Sloane Shelton (Shirley), Ivar Brogger (mechanik), Michael Arkin (dispečer), Tom Isbell (Bobby ‚Red Sox‘ Buckman), Kirk Taylor (střelec v helikoptéře), Jordan Lund (Tiny), Charles S. Dutton (Jake, vedoucí skupiny veteránů), Bruce Ramsay (student), Jessalyn Gilsig (přítelkyně), George Gerdes (Tony), Josh Pais (Rick), Lois Dellar (číšnice), a další

Zadní strana obalu

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: z naší nabídky