Vapet dětem – Strašidelný autobus

Vapet v sobotu 24. října 2009 v ediční řadě Dětem nabídne za 48,- Kč nizozemský horor Strašidelný autobus.

Onnoval není příliš oblíbený. Žije uzavřený sám do sebe a příběhů, které píše; přesto se zamiluje do spolužačky jménem Liselore a mohl by mezi nimi vzniknout krásný vztah nebýt třídního šikanéra Gina, jemuž se Liselore také líbila a posledním, komu by ji byl ochoten přenechat je Onnoval, kterého spolužáci mají za blázna a podivína.

 

 

Jednoho dne přichází do školy známý spisovatel a vypráví část příběhu, který je Onnovalovi velmi povědomý. Tento spisovatel Onnovala varuje, aby si dával pozor, co píše, protože

jakýsi Ferluci může každý příběh změnit ve skutečnost – jako kdyby ten muž mluvil z vlastní zkušenosti.

 

Onnoval Liselore sdělí tajemství své slabosti – prý je vlkodlak a kdyby se s někým pral, mohl by se změnit v bestii. Jejich rozhovor však vyslechne i Gino. Když ví, že je Onnoval sleduje, přiměje Liselore, aby jej políbila.

 

Onnoval má pocit, že přišel o všechno; jeho holka se líbá s úhlavním nepřítelem, a navíc přišel o své největší tajemství. Napíše děsivý příběh konce Gina i Liselore na školním výletě, na zájezdu strašidelným autobusem do Strašidelného parku. Aniž by si uvědomoval, co činí, sám zavolá Ferluciho a osobně mu předá napsaný text.

 

 

Brzy mu však dojde vážnost jeho konání a rozhodne se udělat všechno pro to, aby osud své drahé i Gina zvrátil. S Liselore se sejdou s již zmíněným spisovatelem a ten jim řekne, že jediným způsobem, jak vše změnit, je zmocnit se originálu příběhu a přepsat jeho konec.

 

 

Ve filmu se objevili velmi dobří mladí nizozemští herci, u nás nepříliš známí. České hlasy jim propůjčili Jan Rimbala (Onnoval), Štěpán Krtička (Gino) a Terezie Taberyová (Liselore).

 

Žánr: Dobrodružný / Horor

Země původu: Nizozemí

Rok vzniku: 2005

Délka: 96 minut

Původní název: De Griezelbus / The Horror Bus

Světová premiéra: 7. prosince 2005 – Nizozemí

Režie: Pieter Kuijpers

Námět: Paul van Loon (románová série)

Scénář: Burny Bos, Pieter Kuijpers, Paul van Loon

Produkce: Burny Bos, Kim Klaase, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal

Hudba: Paleis van Boem

Kamera: Bert Pot

Střih: J. P. Luijsterburg

Společnost: Bos Bros. Film & TV Productions

Hrají: Serge Price (Onnoval), Jim van der Panne (Gino), Lisa Smit (Liselore), Willem Nijholt (Reisleider & Graaf Vlapono), Angela Schijf (sestra Ursula), Romijn Conen (Meester de Vriend), Tom Jansen (Nol van Paulo), Theu Boermans (Sok), Sylvia Poorta (Gerda), Fred Goessens (Ferluci), Edo Brunner (řidič Beentjes), Zarah Abeln, Kiki de Boer, Dion de Groot, Loek de Vreese, Daphne de Winkel, Yvonne Dombrée, Rowdy Gerritsen (Chris), Perry Gits (Wesley), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 holandsky, česky, slovensky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný