Filmag horor – Vetřelci na Zemi

Filmag ve středu 21. října 2009 v edici Horor za 45,- Kč vydává další film se vhodně upraveným názvem. Zaujme víc originální název Kontaminace, nebo Vetřelci na Zemi? Prý pořádná sci-fi řezničina.

Do newyorského přístavu připlouvá opuštěná nákladní loď, původně určená k převážení kávy. Tým vyšetřovatelů nalezne v podpalubí pouze několik zohavených těl členů posádky a krabice plné zvláštních předmětů, vypadajících jako obří vejce.

 

 

Ty, jak se při bližším ohledání ukáže, nepocházejí z naší planety a při explozi způsobují strašlivou smrt všech v dosahu. Vyšetřovatelka Stella Holmesová musí s kolegy vypátrat nejen zdroj tajemných vajec, ale i důvod, proč jsou expedována do světa zdánlivě obyčejnou obchodní společností. Zdá se, že stopa vede ke dvěma astronautům, kteří jako první před lety vstoupili na povrch Marsu…

 

 

Znalci film komentují:

 

Kontaminace je dalším filmem, který se mohl počátkem 80. let chlubit svým umístěním na tzv. „videonasties listu", tedy seznamu zakázaných škodlivých filmů (většinou z důvodu brutality, sexu, nahoty, krve atd.).

 

 

Film byl označován ve své době jako tzv. „Alien 2", tedy jistý klon geniálního Vetřelce od Ridleyho Scotta. No ale znáte Italy a tu jejich filmařinu – nakonec často bývá všechno jinak, než to vypadá… Film je notoricky známý svým proklamovaným plakátem, který však jeho podstatu a atmosféru vůbec nevystihuje.

 

 

Ihned ze začátku Cozzi na diváka vytáhne pár osvědčených gore efektů Výbuchy těl jsou na svoji dobu perfektně, dramaticky a nechutně zpracované (používá se skutečné maso a vnitřnosti zvířat). První třetina filmu je velmi slušná a má našlápnuto na tajemný a brutální horror. Pak se ale rychle a plynule změní ve výpravu třech hlavních postav na plantáž vajec někam do jižní Ameriky. Film je od poloviny naprosto pohřben scénářem a divák jen kroutí hlavou, proč tohle bylo někdy zakazováno. Pak už je vážně dějově slátanina a nuda. Bohužel, z filmu se dalo vytěžit mnohem víc.

 

 

Pro rozšíření vědomostí z oblasti horroru však lze doporučit ke shlédnutí, zas tak úplná blbost to není.

Žánr: Sci.fi / Horor / Akční

Země původu: Itálie / SRN

Rok vzniku: 1980

Délka: 92 minut

Původní název: Contamination

Světová premiéra: 2. srpna 1980 – Itálie

Režie: Luigi Cozzi aka Lewis Coates

Scénář: Luigi Cozzi, Erich Tomek

Produkce: Claudio Mancini, Ugo Valenti

Hudba: Goblin, Agostino Marangolo, Antonio Marangolo, Fabio Pignatelli

Kamera: Giuseppe Pinori

Kostýmy: Tiziana Mancini

Střih: Nino Baragli

Společnost: Alex Cinematografica / Barthonia Film / Lisa-Film

Natáčeno: Kolumbie / Florida, USA / New York, USA  

Hrají: Ian McCulloch (velitel Ian Hubbard), Louise Marleau (plukovník Stella Holmesová), Marino Masé (nadporučík Tony Aris, NYPD), Siegfried Rauch (Hamilton), Gisela Hahn (Perla de la Cruzová), Carlo De Mejo (agent Young), Carlo Monni (Dr. Turner), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1)

Bonus: ?