Buďte vítáni

Předpokládám, že většina našich návštěvníků vítat nepotřebuje, protože je tady jako doma. Nicméně tuhle jsem dostal ponaučení, že sice máme pěkné stránky, ale chybí na nich základ – totiž co, proč, jak…

Většina informací se tu už v nějaké podobě vyskytla, dají se najít ve starších článcích nebo třeba v kontaktních informacích, ale pravdou je, že nejsou až tak na očích. Tudíž si dáme zase takové malé repete.

 

Tenhle web vznikl jako čistě fanouškovský v době, kdy pojem pošetková DVD ještě vlastně ani neexistoval. Nicméně zachytil jejich nástup, přesun z příbalového vydávání s časopisy do kartonových samostatných obálek, klesající a opět rostoucí ceny a nakonec nezbývá čas na nic jiného. Dřív se našla chvíle upozornit na zajímavý pořad v televizi, sledovat „klasickou" nabídku vydavatelů DVD nebo zaznamenat nějakou událost, spojenou se světem filmu (medailonek herců, režisérů, zpráva o festivalech).  Teď  už ne.

 

Za dobu fungování se měnila podoba (a opravdu to myslíme vážně, že se ještě měnit bude) a hlavně lidé. Čest a sláva všem, kteří tu zanechali stopu. Pravda je, že jen tak psát ve svém volném čase za hřejivý pocit, to nemusí jako motivace někomu vydržet příliš dlouho. Někteří tu zanechali stopu dlouhou a hlubokou, někdo jen mělce vyoranou brázdu, přesto jim všem dík, protože pomáhali vytvořit tvář a tělo tohoto webu.

 

 

V současné době je tedy tím hlavním, co tu najdete, přehled včera-dnes-zítra, na titulní straně je popis titulů, o kterých si myslíme, že vyjdou nebo máme ověřeno, že právě vyšly. Pak pochopitelně přehled všech popsaných titulů, soupis DVD, CD a podobných nosičů aktuálního měsíce, stejně jako měsíc minulý a nadcházející. Sekce Přehledy je stále ve stadiu rozpracovanosti a doufáme, že s novým systémem bude možné uživatelsky vypisovat seznamy za libovolné časové období, za vybraného vydavatele nebo edici, a pochopitelně podle názvu. S tím souvisí i Vyhledávání – měli jsme vcelku mocný nástroj, jenže ten pravidelně shazoval server a tak jsme museli přistoupit k jiné funkcionalitě v rámci snahy udržet web především dostupný.

 

Vrátil bych se k formulaci „myslíme, že vyjdou". Před časem dorazil mail, proč že o některých titulech informujeme až v den, kdy vyšly a nikoli s dostatečným předstihem. Situace je velmi prostá. Pro řadu vydavatelů nejsme partneři. S některými je spolupráce suprová a jedna báseň, máme tudíž od sem tam k dispozici plány na dlouhé období dopředu, máme k dispozici náhledy obalů, z nichž se dají vyčíst i technické údaje o DVD, máme textové informace o titulech, ba dokonce i nějaké to DVD na recenzi nebo do soutěže. Těm všem patří hold. Ovšem na druhou stranu máme takové, co jevili zájem a už se neozvali, takové, co se ani neobtěžují odpovědět, i takové, u kterých ani nelze zjistit jakýkoli kontakt.

 

Neděláme si iluze, že by nás vydavatelé četli či vůbec znali. Proto je vcelku marné, když v  komentářích někdo spílá, co že to vyšlo či nevyšlo (natož když z toho viní nás). Cítíme se spíš v pozici trpěného hmyzu – důležitější jsou upoutávky v novinách nebo (dnes už spíše sporadicky) v televizi. My si informace nějak seženeme i bez nich a propagaci zařídíme, aniž je to cokoli stálo.

 

 

Takže i když to tak může na někoho působit, nejsme reklama vydavatelských domů. Jde nám jen o to, poskytnout komplexní přehled, co můžete u svých leckdy zmatených trafikantů najít a očekávat. Hledáme informace, kde se dá, a hlavně je chceme poskytovat tak, aby maximum bylo na jednom místě a kliknout jinam bylo spíš malé osvěžení, než nutnost (klikacích seznamů existuje tolik, že by je bylo možné přehazovat vidlemi).

 

Pravdou je, že v takovém rozsahu to už jde dělat po večerech z lásky k bližnímu opravdu těžko. Je třeba držet doménu, hosting, občas něco koupit – proto se naším partnerem stala před časem společnost Popron.

 

Takže my nejsme žádní podejci, nemáme vlastní e-shop, nesnažte se nám psát, ať Vám něco pošleme. Pokud má společnost Popron nějaký titul v katalogu, je přímo v článku uveden odkaz na jejich e-shop, kde ho lze u této společnosti zakoupit. Pochopitelně to tak není u všech titulů. Už proto, že část vydavatelů své remitendní přebytky zřejmě nenabízí. A pak samozřejmě nemohou být odkazy u nově vydávaných titulů, protože je třeba vyčkat, až se z trafik stáhnou zpět k vydavateli a ten je případně nabídne k dalšímu prodeji – pokud se pak v katalogu objeví dodatečně, odkaz se v článku objeví se zpožděním. A nemusíte nám psát ani kvůli tomu, kde nějaký titul seženete. Naším partnerem je jen a pouze jmenovaná společnost, pokud titul není u nich, hledat s přítelem Googlem snad zvládne dnes každý. Nebo si počkejte na služební cestu do Prahy, těm je tam hej… Okolní obrázky jsou výlohy "obchůdku", který se nachází ve Vodičkově ulici u tramvajového ostrůvku v pasáži kina Světozor.

 

 

To by snad k onomu co, proč, jak mohlo tentokrát stačit. Na závěr jen doporučující informace – pokud si opravdu chcete ověřit, že něco vyšlo, pak se podívejte do Nýřan. Pavel M. je asi jediný z téhle branže, který má možnost každé ráno všechny tituly skutečně osahat, když je vybaluje. Pokud jste zaměřeni technicky a běžně házíte kolem sebe pojmy jako anamorf, letterbox, znáte všechny varianty dabingů, pak je pro vás důležitým místem Lopuch. Pokud vám u nás chybí volné diskuzní fórum a sem tam hřejivé slovo, pak (i když se to pánům možná nebude líbit) je šance na Dámě. Jetliže žerete jenom filmy bez živých herců, pak je pro vás tím pravým Animsvet. No a pokud nejste tuctoví, máte příležitost na Zóně. Ostatně brzy zjistíte, že se stejně budete potkávat s jedněmi a těmi samými lidmi, byť občas pod jinými nicky…