Amercom – Encyklopedie II. světové války 30 – Skandinávie: Zapomenutá fronta – 1. část

Dnes v pondělí 19. října 2009 je ke koupi další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 30. Přílohové DVD nese název Skandinávie: Zapomenutá fronta – 1. část a obvyklá cena je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Konec námořní války v Pacifiku. Kapitoly Historie jsou nazvány – Guadalcanal, Aleuty, Mariany a Filipíny, Konec námořní války v Pacifiku. Sekce Militarie nabízí Válečné námořnictvo – lodě 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi března 1943.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Operace „Watchtower", Tulagi, Nová Guinea.

 

 

Obsah DVD:

 

Skandinávie: Zapomenutá fronta – 1. část.

 

 

Poté, co si Hitler a Stalin rozdělili okupované Polsko, vznesl Sovětský svaz územní nároky i vůči Finsku. Finové však sovětské požadavky odmítli, a tak se podél sovětsko-finské hranice začala rozmisťovat zhruba čtvrtina aktivních sil Rudé armády. Stalin očekával, že jeho armáda dobude Finsko za několik dní a že se tato operace bude podobat okupaci východního Polska ze 17. září, skutečnost však byla zcela jiná. První týden sovětské invaze, která začala 30. listopadu 1939 náletem na Helsinky, probíhal víceméně podle představ Moskvy, potom ale finská armáda pod vedením barona Mannerheima postup sovětských vojsk zastavila a při protiútocích způsobila agresorovi značné ztráty. Byl to však boj Davida s Goliášem a sovětská početní převaha jej nakonec rozhodla…

 

Volba kapitol

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 53 minut

Původní název: Battlefield: Scandinavia – The Forgotten Front

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný

 

Nastavení zvuku a titulků