Blue Sky – Kill Buljo

Odkud známe ostře žlutý obleček s černými doplňky, asi netřeba vysvětlovat. Stejně jako skutečnost, že pokud je nějaký titul úspěšný, dočká se brzy nebo později buď pokračování, nebo parodie. Blue Sky ve čtvrtek 22. října 2009 přichází s titulem Kill Buljo za 49,- Kč. Vražda jeho rodiny byla smrtící hovadina. Krvavá cesta za pomstou.

Poté co byla snoubenka Joompy Tormanna, včetně celé rodiny a všech svatebních hostů, zastřelena gangem zabijáků, se Joompa Tormann probouzí na nemocniční posteli. Vyhledá pomoc mistra bojového umění pana Handjoba, aby začal svou cestu za pomstou proti všem, kteří se podíleli na masakru. Jednoho po druhém škrtá Joompa ze svého seznamu „smrti", dokud nenaplní svou pomstu vraždou toho posledního, vůdce gangu Papa Bulji.

 

 

Policejní inspektor, kterého hraje sám režisér, je ale přesvědčen, že spolu se svou asistentkou prokáže, že masakr na chystané svatbě spáchal sám Jompa.  

 

 

Na imdb.com dosáhla parodie na 5,6 z 10, na CSFD zatím nikam, jen ke slovnímu hodnocení odpad, které si dovolím citovat celé:

 

 

Zrůdná norská parodie Kill Billa. Amatérsky špatná takovým způsobem, že i filmy pánů Friedberga a Seltzera vám budou připadat jako profesionálně natočená veledíla. Vypíchl bych pro představu jednu konkrétní scénu. Jompa (mužská variace Nevěsty, či spíše Borata, navíc je to gay), se po několika měsících probouzí z kómatu. Z úst si vyndá kondom. Použitý. Následuje další kondom. Několik kondomů. Postaví se na nohy a chce se mu děsně chcát. Tak močí do pánve, do šuplíku, do kelímku, do vázy s umělou květinou či dokonce do krabičky od sirek! A nakonec to celé "vtipně" oglosuje slovy: "Such a small fucking cock, and such a large amount of urine." Holt s odpadem jsem si ještě nikdy nebyl tak jistý. Odporná filmová zkušenost.

 

 

A souhlasné věty z moviezone.cz:

 

Triumf norské kinematografie natočený za 250 tisíc dolarů partou poloamatérů někde na venkově, kde roznášejí noviny lední medvědi. Nevím, kdo je Tommy Wirkola, a nechci ho hned pasovat na severský ekvivalent Zdeňka Trošky, ale ukázky vypadají jako to nejhorší z dědečkovy domácí sbírky. Taškařice s partou vousáčů v divných péřovkách dokáže v člověku probudit nebývalý vztek. Tomuhle říkám plýtvání přírodními zdroji. Na nejhorší filmy všech dob přece máme patent my. To by tak hrálo, aby nám Norové fušovali do řemesla…

 

Žánr: Komedie

Země původu: Norsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 93 minut

Původní název: Kill Buljo: The Movie

Světová premiéra: 23. března 2007 – Norsko

Režie: Tommy Wirkola

Scénář: Stig Frode Henriksen, Tommy Wirkola

Produkce: Magne Ek, Stig Frode Henriksen, Terje Stroemstad, Tommy Wirkola

Hudba: Petter Carlsen, Kjell Rune Myrland

Kamera: Odd Haugsnes, Matthew Weston

Kostýmy: Linn Henriksem

Střih: Tommy Wirkola

Zvuk: Erik Røed

Společnost: Yellow Bastard Production

Natáčeno: Alta, Finnmark, Norsko

 

 

 

Hrají: Stig Frode Henriksen (Jompa Tormann), Tommy Wirkola (policejní inspektor Sid Wisløff), Natasha Angel Dahle (Unni Formenová),Rune Berg (Prost), Eirik Junge Eliassen (Troll Tove), Kristian Figenschow Jr. (Sidův otec), Ørjan Gamst (Crazy Beibifeit / Mr.Handjagi), Martin Hykkerud (Tampa Buljo), Jørn Tore Nilsen (Kato), Linda Øverlie Nilsen (Peggy Mathilassiová), Merete Nordahl (Lara Koftaoavá), Frank Arne Olsen (Papa Buljo), John Even Pedersen (Kjell Driver), Christian Reiertsen (Bud Light), Aina Timbiani (Mona Smurfenová), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: