Blesk – Saw V

Čas trhnul oponou, Sport už dávno své logo na DVD nepropůjčuje, v kinech je pokračování s číslovkou šest a tak tentokrát Blesk nabídne v pátek 23. října 2009 film Saw V za 49,- Kč.

Jigsaw má věrného následovníka Hoffmana. Tomu je však v patách agent Strahm, kterému se podaří dostat se Hoffmanovi na stopu. Zabiják se tedy musí vydat na lov, aby zabránil svému úplnému prozrazení a dopadení…

Protože oficiální text je převelice stručný, následuje kompilát posbíraných podrobnějších rozborů, názorů a komentářů:

Film prakticky začíná tam, kde skončil čtvrtý díl, takže se bez znalosti předešlých dílů nikam nepohnete. Přiznejme si, že by ale bylo dost divné jít na páté pokračování s vírou, že není třeba znát předešlé filmy.

V zamotaném příběhu se budou těžko orientovat i skalní fanoušci této série, natož nějaký náhodný „kolemjdoucí“, který ani neví, co že to ten Saw vlastně je. V nejnovější „pile“ se samozřejmě objeví i pár nových věcí, které navazují na trojku a tak nám prozradí nové informace, do té velké skládačky, které říkáme příběh. Je těžké odhadovat, jestli tohle vůbec někdy skončí.

Zatím to totiž ani trochu nevypadá, že bychom, jsme se chýlili k nějakému rozuzlení. Spíše naopak. Je to čím dál tím více zamotanější, než kdy předtím. I tentokrát jsou hlavním „tahákem“ různorodé pasti a série bizardních úmrtí, u kterých se slabším povahám takzvaně „zvedne kufr“. O lidské pastičky tedy nebude nouze ani tentokrát.

Temná atmosféra je zachována a tak se budete bát ve stejném duchu, jako minulý rok. Děj se tentokrát točí okolo 5-ti lidí, kteří se musí dostat z bludiště plného pastí a jednoho nebojácného detektiva, který si myslí, že něco ví.

O krev tu také není zrovna nouze, prolije se jí tu hektolitry. Jediné, co vás ve filmu bude nudit, je stále natahovaný a pěkně zamotaný příběh. Jenže už nejde o dobrou zápletku, ale o co nejvíce useknutých končetin.

Zase trochu jinak, ale přesto úplně stejně. Nová zápletka, nové postavy, pitvání starých zápletek i postav. Pořád to tak nějak ze setrvačnosti funguje.

Úřady prý uvažují o tom, že měsíc říjen přejmenují na Pila. Ačkoliv tržby vždy několikanásobně převyšují náklady na výrobu, rok co rok je pilka tupější a tupější.

Žánr: Horor / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 95 minut

Původní název: Saw V

Světová premiéra: 23. a 24. října 2008

Premiéra v kinech ČR: 30. října 2008

Režie: David Hackl

Scénář: Patrick Melton, Marcus Dunstan

Produkce: Troy Begnaud, Peter Block, Mark Burg, Jason Constantine, Daniel J. Heffner, Oren Koules, Stacey Testro, James Wan, Leigh Whannell

Hudba: Charlie Clouser

Kamera: David A. Armstrong

Střih: Kevin Greutert

Kostýmy: Alex Kavanagh

Společnost: Twisted Pictures

Natáčeno: Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer), Costas Mandylor (Mark Hoffman), Scott Patterson (agent Peter Strahm), Betsy Russell (Jill), Julie Benz (Brit), Meagan Good (Luba), Mark Rolston (Dan Erickson), Carlo Rota (Charles), Greg Bryk (Mallick), Laura Gordon (Ashley), Joris Jarsky (Seth), Mike Butters (Paul), Al Sapienza (šéf policie), Mike Realba (detektiv Fisk), Lyriq Bent (Rigg), Sheila Shah (specilání agentka Cowanová), Samantha Lemole (Pamela Jenkinsová), Jeff Pustil (Bernie), Athena Karkanis (agentka Perezová), Justin Louis (Art), Donnie Wahlberg (Eric Mathews), Danny Glover (David Tapp), Dana Sorman (recepční), Shawnee Smith (Amanda Youngová), Bahar Soomekh (Lynn Denlonová), Niamh Wilson (Corbett), Angus Macfadyen (Jeff Reinhart), , a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Osudová Pětka, Past Kyvadlo, Past Krychle, Natáčení pasti Krychle, Past Rakev