Blesk – Norimberský proces

Vlna českých filmů zřejmě skončila. Blesk v úterý 27. října 2009 za 49,- Kč nabízí DVD Norimberský proces. Nejde o reedici dokumentu vydavatelství Codi, ale původně dvoudílný televizní film o tom, že i když válka skončila, bitva o spravedlnost teprve začala.

Proces, který neměl obdoby…

Poválečné Německo je v troskách a přichází čas potrestání zločinů. V Norimberku má být veden soud se zbývajícími nacistickými představiteli, na jejichž hlavy padá největší díl viny.

 

Celý proces od příprav až po závěrečné rozsudky ukazuje tento fascinující film!

 

Je květen 1945 a Německo leží v troskách, poražené po bezpodmínečné kapitulaci před Spojenci. Hitler spáchal sebevraždu v berlínském bunkru a celý svět volá po spravedlnosti. Pokusu o vyrovnání se s nacistickými zločiny se ujal americký soudce Robert Jackson, který sestavil Mezinárodní válečný tribunál v Norimberku.

 

 

Právní základ mu dala tzv. Londýnská charta Spojenců, podle níž má tribunál právo "obviněného, který byl prohlášen vinným, odsoudit k smrti nebo k jinému trestu, který by považoval za spravedlivý". Úkolem tribunálu bylo soudit a potrestat zločiny proti míru, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Souzeno bylo 22 hlavních válečných zločinců, členů vlády a vrchního velení německé nacistické armády a 7 organizací.

 

Celý proces od příprav soudní síně a stohů materiálů jako podkladů k obžalobám v rozstříleném Norimberku v létě a na podzim roku 1945 až po závěrečný ortel v říjnu 1946 ukazuje film očima hlavního amerického žalobce Roberta Jacksona a říšského maršála Hermanna Göringa.

 

 

Ten se nejprve pokouší ovládnout průběh soudu, ale pod tíhou svědectví obětí, které přežily, nakonec i pod tíhou faktických čísel a především po zhlédnutí dokumentárních záběrů z koncentračních táborů, které usvědčují nacistické pohlaváry z hyenismu, postupně ztrácí kredit i mezi svými souputníky.

 

Mění se i původní postoj soudce Jacksona, který v rozporu s názorem ruského žalobce Nikitičenka zpočátku odmítá popravy. Po více než 300 dnech jednání, s 5500 dokumenty a 200.000 místopřísežnými prohlášeními, vynese Norimberský tribunál 1. října 1946 dvanáct rozsudků smrti, sedm trestů odnětí svobody a tři zproštění viny. Sám Göring 16. října 1946 několik hodin před popravou spáchá ve své cele sebevraždu.

 

 

Kladně hodnocený „remake" černobílého filmu z roku 1961:

 

Výborné zpracování poválečného procesu s německými pohlaváry v Norimberku. Celé to má dokumentární nádech, ale výsledku to rozhodně neubírá. Právě naopak.

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Kanada / USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 180 minut

Původní název: Nuremberg

Světová premiéra: 16. července 200 – USA

Režie: Yves Simoneau

Námět: Joseph E. Persico (kniha "Nuremberg: Infamy on Trial")

Scénář: David W. Rintels

Produkce: Gerald W. Abrams, Alec Baldwin, Mychèle Boudrias, Jonathan Cornick, Suzanne Girard, Ian McDougall, Peter Sussman

Hudba: Richard Grégoire

Kamera: Alain Dostie

Střih: Yves Langlois

Kostýmy: Mario Davignon

Společnost: Alliance Atlantis Communications / British American Entertainment / Canadian Television / Cypress Films / Les Productions La Fête Inc.

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada / St. Vincent-de-Paul Prison, Laval, Québec, Kanada

Hrají: Alec Baldwin (soudce Robert H. Jackson), Brian Cox (říšský maršál Hermann Göring), Christopher Plummer (Sir David Maxwell-Fyfe), Jill Hennessy (Elsie Douglasová), Christopher Heyerdahl (Ernst Kaltenbrunner), Roger Dunn (plukovník Robert Storey), David McIlwraith (plukovník John Harlan Amen), Christopher Shyer (generál Telford Taylor), Hrothgar Mathews (Thomas J. Dodd), Herbert Knaup (Albert Speer), Frank Moore (Hans Frank), Frank Fontaine (polní maršál Wilhelm Keitel), Raymond Cloutier (velkoadmirál Karl Dönitz), Bill Corday (generál Alfred Jodl), Ken Kramer (Fritz Sauckel), Sam Stone (Julius Streicher), Douglas O’Keeffe (vůdce mládeže Baldur von Schirach), Benoît Girard (říšský ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop), James Bradford (Hjalmar Schacht), Frank Burns (Wilhelm Frick), Erwin Potitt (Walter Funk), Tom Rack (Hans Fritzsche), Roc LaFortune (Rudolf Hess), Dennis St John (Franz von Papen), Griffith Brewer (Konstantin von Neurath), Gabriel Gascon (velkoadmirál Erich Raeder), Julien Poulin (Dr. Robert Ley), Alain Fournier (říšský ministr Alfred Rosenberg), René Gagnon (říšský ministr Arthur Seyß-Inquart), Len Cariou (Francis Biddle), David Francis (Sir Geoffrey Lawrence), Len Doncheff (generál Ion T. Nikičenko), Paul Hébert (Henri Donnedieu de Vabres), Colm Feore (Rudolf Höß), Charlotte Gainsbourg (Marie Claude Vaillant-Couturierová), Robert Joy (Anton Pachelogg), Michael Ironside (plukovník Burton C. Andrus), Matt Craven (kapitán Gustav Gilbert), Geoffrey Pounsett (major Airey Neave), Scott Gibson (poručík Tex Wheelis), Steve Adams (generál Lucius Clay), Paul Hopkins (kapitán Kiley), Mark Walker (generál Spaatz), Howard Bilerman (seržant Fuchs), Max von Sydow (Samuel Rosenman), Alain Goulem (Howard Wiley), Robert Burns (Buzz), Guy Sprung (Dr. Hans Flächsner), Mark Houghton (Dr. Otto Stahmer), Rebecca Jenkins (Irene Jacksonová), Susan Glover (Emmy Goeringová), Sally Taylor-Isherwood (Edda Goeringová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný